Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 21

Menus norintis studijuoti jaunuolis pasijuto apgautas: balas staiga sumažėjo

Vilnietės sūnus, atsidaręs priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemą, pamatė staiga ženkliai sumažėjusį savo konkursinį balą į menų specialybę. Būsimo studento mamai kilo klausimas, ar etiška keisti sprendimus, kai stojimo į aukštąsias mokyklas procesas jau įpusėjęs. Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) tikina, jog nauji įsakymai dėl stojančiųjų į menus priimti jau seniai.
„Sourcery“ akademijos atrankos akimirkos
Studentas / Projekto partnerio nuotr.

„Mano sūnus ketina stoti į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, laikė mokyklinį muzikologijos egzaminą bei stojamąjį egzaminą į garso režisūros specialybę. Iš stojamojo egzamino jis gavo 98 balus iš 100, bet vėliau pamatė, kad jo jau bendrąjį stojimo balą sistema tiesiog pakeitė“, – pasakojo į 15min redakciją besikreipusi moteris.

Krito dviem balais

Pasak jos, sistemoje „LAMA BPO“ sūnaus stojamasis balas į norimą specialybę be jo žinios nuo 12,5 nukrito iki 10. Vaikinas galvojo, kad tai klaida, todėl panoro išsiaiškinti situaciją, tačiau paaiškėjo, kad jam stojamasis balas buvo kiek „apkirptas“.

„LAMA BPO“ darbuotoja jam atsakė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministras esą pasirašęs įsakymą, pagal kurį tiems, kurie laikė muzikologijos egzaminą, bendrai bus skirta mažiau balų. Ministerijos motyvas, pasak moters, yra toks, kad Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje labai išauga stojamasis balas, lyginant su kitų aukštųjų mokyklų balais.

Mamos teigimu, „LAMA BPO“ atstovai ją patikino, kad stojamieji balai buvo sumažinti dar 30 stojančiųjų į menų specialybes.

„Scanpix“ nuotr./Bibliotekoje
„Scanpix“ nuotr./Bibliotekoje

Vaikino mamai didžiausią susirūpinimą kelia tai, jog sūnus muzikos mokėsi jau nuo vaikystės, baigė muzikos mokyklą, žinias gilino pas korepetitorius, todėl staigus balo kritimas gali užkirsti jam kelią į svajonių studijas. Mokytoja dirbanti moteris sako matanti neteisybę, mat taip elgtis su jaunu žmogumi, kai iki lemtingos žinios liko vos kelios dienos, jai atrodo tiesiog neetiška.

Skaudžiausia, kad daromi tokie sprendimai, kurie gali turėti įtakos tolesniam žmogaus gyvenimui.

„Šis staigus pakeitimas yra skaudus dar ir dėl to, kad specialybė labai brangi – kainuoja 6000 eurų per metus. Sūnus bando stoti tik į vieną specialybę, jokių kitų, su menu nesusijusių variantų jis neturi. Skaudžiausia, kad matematiškai yra daromi tokie sprendimai, kurie gali turėti įtakos tolesniam žmogaus gyvenimui. Jaučiamės lyg loterijoje“, – sakė moteris.

Susisiekus su bendrąjį priėmimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas vykdančios „LAMA BPO“ atstovais, D.Cicėnaitė-Kaveckienė 15min patikino, kad dabartiniai balai yra teisingi ir jokių nesklandumų ar ryškių pakeitimų nėra.

„Viso priėmimo metu konkursinis balas yra visada tikslinamas, ir galutinis jis būna tik tada, kai uždaroma sistema. Viskas šiandien yra perskaičiuota teisingai“, – sakė D.Cicėnaitė-Kaveckienė.

Ji skuba raminti, kad balas kartais gali kiek pasikeisti dėl eigoje nuolat koreguojamų teisės aktų, nuo konkurse dalyvaujančių žmonių skaičiaus ir kitų naujų duomenų, todėl kaita yra natūrali ir sąmokslo teorijų čia tikrai nereikėtų įžvelgti.

ŠMSM neigia​​​​​, kad sprendimas skubotas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai 15min aiškino, kad nauji sprendimai dėl stojančiųjų į menų studijas buvo priimti dar pernai, todėl teiginys, kad prieš pat rezultatų paskelbimą įvyko skubių pokyčių, yra neteisingas.

„Šiemet, lyginant su pernai, stojantiesiems į menų studijas galiojo kitas konkursinio balo sudarymo principas. Menų studijas vykdančios aukštosios mokyklos nusprendė, kad stojantiems į menus universitetuose konkursinis balas bus formuojamas tik iš stojamojo egzamino. O pernai, stojant į muzikos krypties studijas, konkursinis balas buvo skaičiuojamas iš stojamojo egzamino (0,4), mokyklinio muzikologijos egzamino (0,2), lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino (0,2) ir bet kurio kito dalyko brandos egzamino (0,2)“, – rašoma ŠMSM atsiųstame atsakyme.

LMTA nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademija
LMTA nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Pasak ministerijos atstovų, šie sprendimai buvo padaryti ir paskelbti 2018 m. lapkričio mėnesį: lapkričio 23 d. Lietuvos universitetų rektorių konferencija patvirtino konkursinio balo sudarymo principus, o lapkričio 28 d. švietimo, mokslo ir sporto ministras patvirtino konkursinę eilę.

„Tad teiginys, kad prieš pat rezultatų paskelbimą buvo sumažinti stojamieji balai, nėra pagrįstas“, – rašė ŠMSM.

Kvietimus studijuoti pasirinktose aukštosiose mokyklose būsimieji studentai gaus liepos 26 d. iki 12 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius