-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 07 /2015 06 08

Merų ir Seimo nario rinkimuose prireiks antrojo turo

Dėl per mažo rinkėjų aktyvumo Trakų ir Širvintų merų rinkimuose greičiausiai prireiks antrojo turo, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Antrą kartą prie balsadėžių bus kviečiami ir Varėnos-Eišiškių apygardos Seimo nario rinkėjai.
Rinkimai Kaune
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl Seimo nario mandato – LLRA prieš socdemus

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsus visose rinkimų apylinkėse, dėl Seimo nario mandato antrame ture varžysis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Andžejus Andruškevičius, surinkęs 34,24 proc. rinkėjų balsų, ir socialdemokratas Vidas Mikalauskas, gavęs 24,68 proc. balsų.

Iš viso dėl parlamentaro mandato šioje vienmandatėje apygardoje konkuravo aštuoni politikai.

Šiuose rinkimuose savo valią išreiškė 36,4 proc. rinkėjų.

Nauji rinkimai į Seimą vienmandatėje Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardoje organizuojami, nes čia per 2012 metų rinkimus nugalėjęs Algis Kašėta kovą buvo išrinktas Varėnos rajono meru ir atsisakė Seimo nario mandato.

Merai neišrinkti dėl neaktyvių rinkėjų

Dėl per mažo rinkėjų aktyvumo Trakų ir Širvintų merų rinkimuose greičiausiai prireiks antrojo turo.

„Iš viso rinkimuose dalyvavo 23,5 tūkst. rinkėjų. Duomenys dar tikslinami, čia neįskaičiuoti tie rinkėjai, kuria balsavo iš anksto, pašto skyriuose ar namuose. (...) Tenka pripažinti, kad greičiausiai nebus pasiektas reikalingas rinkėjų aktyvumas tam, kad galėtume pasakyti, kad iš karto yra išrinktas meras“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Vaigauskas.

Širvintų rajone savo valią išreiškė 38,19 proc. rinkėjų, Trakų rajone – 33,92 proc. rinkėjų, Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje – 25,33 proc. rinkėjų.

VRK turimais 19 val. duomenimis, Širvintų rajone savo valią išreiškė 38,19 proc. rinkėjų, Trakų rajone – 33,92 proc. rinkėjų.

Per išankstinį balsavimą, specialiuose paštuose ir namuose savo valią iš viso pareiškė 6760 rinkėjų, arba beveik 9,2 proc. visų šiuose rinkimuose balsuoti galinčių rinkėjų.

Meras pirmajame ture išrenkamas, kai gauna daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų.

Pradėti trys ikiteisminiai tyrimai, vienas asmuo sulaikytas

Sekmadienį policija pradėjo tris ikiteisminius tyrimus dėl galimų rinkimų tvarkos pažeidimų sekmadienį vykstančiuose pakartotiniuose Trakų savivaldybės tarybos ir mero, Širvintų mero bei Varėnos-Eišiškių Seimo nario rinkimuose. Visi tyrimai pradėti dėl galimų pažeidimų Trakų rajone, vienas asmuo sulaikytas, pranešė policijos atstovas.

„Jei iki pietų nebuvome pradėję nei vieno ikiteisminio tyrimo, tai dabar turiu pranešti, kad buvo pradėti trys ikiteisminiai tyrimai. Visi jie buvo pradėti Trakuose, Lentvario miestelyje. Vieną asmenį turime sulaikę ir uždarę į areštinę“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas.

Pasak jo, visi tyrimai pradėti dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo.

„Buvo gauta informacija, kad važinėja automobiliu ir papirkinėja rinkėjus, kad balsuotų už tam tikrus kandidatus. (...) Sulaikytas asmuo gali būti laikomas iki 48 val., rytoj gali būti priimtas sprendimas taikyti kardomąją priemonę ir sulaikyti ilgesniam laikui“, – aiškino S.Gagas.

Pasak jo, kitas dviem atvejais asmenys dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo sulaikyti nebuvo.

„Turime informacijos apie tai, kad Lentvaryje rinkimų metu nenustatytas vyriškis už rinkėjų balsus dviem piliečiams siūlė po 5 eurus. (...) Taip pat patruliai buvo sustabdyti Lentvaryje, kur pranešta, kad vyriškis priėjo ir rinkėjams davė po 5 eurus su sąlyga, kad jie balsuos rinkimuose už konkretų kandidatą“, – teigė policijos atstovas.

S.Gagas kol kas nedetalizavo, už kurį kandidatą buvo agituojama balsuoti.

Iš viso policija sekmadienį gavo gavo 29 pranešimus (7 – Širvintų rajone, 20 – Trakų rajone, 2 – Varėnos-Eišiškių apygardoje) apie galimus pažeidimus, susijusius su pakartotiniais rinkimais.

Širvintų rajone pakartotinai renkamas meras, Trakuose vyksta tiek mero, tiek tarybos rinkimai. Šiose savivaldybėse Vyriausioji rinkimų komisija dėl šiurkščių pažeidimų panaikino kovo mėnesį vykusių rinkimų rezultatus.

Rinkimai į Seimą Varėnos-Eišiškių vienmandatėje rinkimų apygardoje organizuojami, nes kovą vykusių savivaldos rinkimų metu Varėnos meru buvo išrinktas Seimo narys Algis Kašėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius