TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 30

„Mes sutvarkėme“: kaip gauja Varėnos miškuose užkasė dešimtis tūkstančių tonų atliekų

Būrelis vyrų šaltą pavasario rytą šalia buldozeriu aplyginto lauko pamiškėje nervingai traukė cigaretes vieną po kitos, stebėdami, kaip tamsiai žalias uniformas vilkintys aplinkosaugininkai apžiūrinėja dar nespėtas buldozeriu užversti atliekas. Tai – 15min žurnalisto šią savaitę Dzūkijoje užfiksuotas vaizdas, nustačius dar vieną įžūlų nelegalaus gamtos teršimo atvejį.

15min redakcija po rezonansinio žurnalistinio tyrimo apie klestintį šiukšlių pogrindį sulaukė daug informacijos, kurią tikrinant išaiškėja nauji nelegalūs sąvartynai.

Šiukšlės smėlyje

Tikrinant informaciją, šią savaitę žurnalistas nuvyko į miško supamą maždaug pusės hektaro teritoriją netoli Perlojos Varėnos rajone.

Vakaro prietemoje bolavo geltonas Dzūkijos smėlis, ir jame matėsi ryškūs sunkiasvorės technikos palikti vikšrų įspaudai. Netoli šalia gilios duobės stovėjo ekskavatorius.

Panašu, kad vakare darbas baigtas taip ir nespėjus į duobę sustumti automobilių detalių, šiferio ir kitų atliekų krūvos. Šalia matėsi dar kelios nebaigtos užstumdyti duobės ir jose su žemėmis persimaišiusios padangos, stiklo, statybinės atliekos ir šiferio likučiai.

Dar po pusdienio darbo atsitiktinis praeivis nebūtų galėjęs pastebėti nė mažiausio ženklo, kad čia, pušyne, po žeme palaidota dešimtys tūkstančių tonų atliekų.

Vėlų vakarą čia besidarbuojančių žmonių nebuvo – stovėjo tik sunkioji technika, kuria naudojosi darbininkai stumdydami atliekas ir kirsdami jauną mišką. Apie įvykį buvo nedelsiant informuotas Aplinkos apsaugos departamentas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Varėnos rajono miške laidojamos atliekos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Varėnos rajono miške laidojamos atliekos

Ką žinojo aplinkosauga?

„Čia buvo baisinės duobės. Supranti? Ty neinlipsi, nei rankom ištrauksi tų šiukšlių, tai dėl to čia tuo buldozeriu ir stumdė“, – prasitarė vienas iš darbininkų nervingai rūkydamas cigaretę. Tuo tarpu kitas piktinosi aplinkosauga: „Tai matai kap pas mus... nori žmonės susitvarkyti, o juos...“.

Į darbą užkasinėjamų atliekų sklype susirinkusiam būreliui vyrų šaltas antradienio rytas prasidėjo kiek netikėtai – juos aplankė Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai iš Jonavos padalinio.

Sklype susirinkę vyrai teigė nieko nežinantys, kas ir ką daro, tačiau tuo pačiu prasitarė, kad darbas čia vyksta jau kelias dienas. Vienas jų buvo kiek nustebęs dėl kilusio šurmulio. Pasak jo, reiktų apie viską klausti aplinkosaugos – ji viską apie tai žino.

Kad situacija vietiniams aplinkosaugininkams nėra netikėta, įrodė ir įvykio vietoje pasirodęs jų inspektorius. Jis iškart apie netikėtą patikrinimą pranešė sklypą „tvarkiusiam“ savininkui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Varėnos rajono miške laidojamos atliekos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Varėnos rajono miške laidojamos atliekos

Į sąvartyną nepridavė nė tonos, o užkasė – dešimtis tūkstančių

Vietinis aplinkosaugininkas, pakalbėjęs su savininku patikino, kad šis nepasirodys. Vis dėlto savininkas netrukus prisistatė vietoje dirbantiems Jonavos aplinkosaugininkams.

Paaiškėjo, kad tai keturiasdešimt dvejų metų Jeronimas Matulevičius. Registrų centro duomenimis, jis beveik 4,5 ha sklypą įsigijo vos prieš savaitę – kovo 23-iąją. Įsigijo ir iškart ėmėsi veiklos. Vyras pareigūnams tikino, kad jokių atliekų neužkasinėja, o tik tvarko nusipirktą teritoriją. Dievagojosi, kad visas atliekas priduoda į sąvartyną, o čia matyti tik dar nespėtų priduoti šiukšlių likučiai.

Kaip įrodymą pateikė ir pridavimo dokumentus. Tačiau aplinkosaugininkams pažvelgus į juos paaiškėjo, kad į Alytaus sąvartyną priduotų atliekų kiekis nesiekia nė tonos, t.y. svoris atitinka maždaug 30 šiferio lapų. Tuo tarpu, specialistų preliminariu vertinimu, šioje teritorijoje užkasta mažiausiai 10–20 tūkst. tonų atliekų.

15min šaltinių duomenimis, naujasis sklypo savininkas J.Matulevičius problemų dėl įvairų aplinkosauginių pažeidimų ir nelegalios veiklos turėjęs jau ir seniau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sklypo savininkas Jeronimas Matulevičius neneigė, kad tai jis organizavo darbus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sklypo savininkas Jeronimas Matulevičius neneigė, kad tai jis organizavo darbus

Aplinkosaugininkai aptiko pavojingų atliekų

Aplinkos apsaugos departamentas pranešė, jog per sklypo apžiūrą pareigūnai nustatė, kad į duobes sustumtos ir pavojingosios atliekos: statybinės, stiklo, plastiko, polietileno, medžio, netinkamų naudoti automobilių detalių ir padangų, baldų, tekstilės, taip pat stogo dangos susmulkinto šiferio, kuriame yra asbesto.

Pareigūnai informavo, kad kovo 28-osios rytą sklypo savininkui nurodyta nutraukti atliekų šalinimo darbus ir pradėta administracinio nusižengimo teisena. Departamento darbuotojai atliko atliekomis užterštos teritorijos matavimus ir paėmė kontrolinius grunto mėginius, kad nustatytų, ar paviršinis žemės sluoksnis nebuvo užterštas cheminėmis medžiagomis. Taip pat surašytas privalomasis nurodymas parengti žemės sklypo teritorijos sutvarkymo planą.

Žala gamtai ir baudos dydis bus apskaičiuotas atlikus reikiamus tyrimus ir matavimus.

Nelegalus sąvartynas miške veikė dešimtmečius

Vieta, kurioje J.Matulevičius laidojo atliekas, yra žinoma keletą dešimtmečių. Čia dar sovietiniais laikais buvo kasamas žvyras, o vėliau jame įrengtas miestelio sąvartynas.

Nelegalus sąvartynas turėjo būti sutvarkytas ir rekultivuotas jau prieš porą dešimtmečių, tačiau dėl nežinomų priežasčių tai nebuvo padaryta iki šiol. Per visus tuos metus jis ir toliau buvo naudojamas atsikratyti atliekomis. Čia buvo vežamos ir pilamos automobilių detalės, statybinės, buitinės atliekos, seni baldai, nugriautų namų likučiai ir kt.

Senieji sklypo savininkai bandė su tuo kovoti informuodami aplinkosaugą, sklypą aptverdami stop juosta, kasdami griovius ir kabindami įspėjamuosius ženklus. Tačiau tai negelbėjo.

Tuo tarpu naujasis savininkas įsisenėjusią problemą nusprendė išspręsti paprastai – dešimtis tonų atliekų tiesiog užkasti po žeme. Ar dėl to jam neteks gailėtis – sužinos netrukus aplinkosaugininkams įvertinus žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius