Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 09

„MG Baltic“ atstovams – VMI atstovo D.Butos informacija apie žurnalistų paklausimus

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta apie žurnalistų paklausimus informuoja ne tik savo vadovybę, bet ir VMI tiriamo koncerno atstovus. D.Buta BNS penktadienį patvirtino operatyviai informavęs apie BNS paklausimą apie VMI atliekamą patikrinimą koncerno „MG Baltic“ vadovų atžvilgiu šio koncerno atstovus.
VMI atstovas spaudai Darius Buta
VMI atstovas spaudai Darius Buta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Laikinai VMI viršininko pareigas einantis Artūras Klerauskas BNS penktadienį sakė šiuo metu atostogaujantis ir esąs užsienyje, situacijos nežinąs, todėl jos komentuoti negalįs.

Naujienų agentūros žurnalistas penktadienio pavakare teiravosi D.Butos apie VMI atliekamą patikrinimą ir galimus jo rezultatus. D.Buta atsakė negalįs suteikti jokios informacijos apie minėtą patikinimą. Praėjus 10 min. po šio žurnalisto ir VMI atstovo pokalbio, apie BNS paklausimą tapo žinoma koncerno atstovams.

D.Buta penktadienį kelis kartus perklaustas galiausiai pripažino, kad netrukus po pokalbio su BNS žurnalistu, informavo privačia „Facebook“ paskyros žinute koncerno atstovą, jog BNS teiraujasi apie VMI patikrinimą koncerno vadovų atžvilgiu.

Paklaustas, ar informavo ką nors apie BNS paklausimą dėl VMI patikrinimo rezultatų, M.Buta iš pradžių nurodė apie tai elektroniniu laišku pranešęs savo vadovybei.

„Aš apie tai informavau savo vadovus. Taip, aš pranešiau Artūrui Klerauskui (VMI vadovui), Vytautui Vitkevičiui (VMI viršininko pavaduotojui) ir Virginijui Narvilui (VMI viršininko pavaduotojui). Kadangi tai yra mano vadovai ir aš privalau apie tai juos informuoti. Kadangi Virginijus Narvilas yra didžiųjų departamentų vadovas, Artūras Klerauskas einantis viršininko pareigas, o Vytautas Vitkevičius yra mūsų padalinį kuruojantis pavaduotojas“, – aiškino D.Buta.

Kelis kartus klausiamas, ar be minėtų vadovų informavo trečiuosius su VMI nesusijusius asmenis apie BNS paklausimą, D.Buta iš pradžių vengė aiškaus atsakymo, teigdamas, kad jam neaišku, kodėl to teiraujamasi.

Galiausiai D.Buta pripažino susisiekęs su koncerno su viešųjų ryšių atstovu.

„Kas atstovauja jūsų minimoms kompanijoms iš viešųjų ryšių kompanijų? „Publicum FComm“ vadovas Vaidas Vyšniauskas. Buvo prašymas, labai natūralus prašymas, kad kompanija yra paprašiusi vykstant tyrimui nekomentuoti tarpinių rezultatų. Tai yra natūralus kompanijos, kuri rūpinasi savo reputacija (kiek jai sekasi, kiek nesiseka, aš nekomentuosiu), prašymas. Mes jį esame išgirdę“, – sakė jis.

„Kai paskambina BNS ir pradeda mane kalti prie sienos, kad Dariau, susitinkam kažkur, nes mes turime kažkokios informacijos – aš tą pasakiau Vaidui Vyšniauskui: Vaidai, kažkokia informacija yra pas BNS, nes jie teiraujasi apie jūsų klientą. Aš pasakiau, kad Mokesčių inspekcija nekomentuoja šioje vietoje nieko“, – savo poelgio motyvus aiškino D.Buta.

BNS pateikia pokalbio su D.Buta ištraukos šifruotę:

– Ar jūs daugiau nieko neinformavote apie mūsų pasiteiravimus be šių jūsų minėtų asmenų?

– O kodėl jūsų toks klausimas keistas? Tai yra darbiniai klausimai įdomūs, penktadienį, po darbo...

– Aš suprantu, bet situacija tikrai įdomi, dėl to ir aiškinamės, tikrai be reikalo neskambinčiau penktadienio vakarą. Aš tiesiog klausiu, ar jūs dar ką nors informavote apie mūsų pasidomėjimą?

– O klausimas čia oficialiai, ar kaip VMI atstovui? (...) Nes aš nelabai suprantu, link kur mūsų pokalbis linksta.

D.Buta penktadienį kelis kartus perklaustas galiausiai pripažino, kad netrukus po pokalbio su BNS žurnalistu, informavo privačia „Facebook“ paskyros žinute koncerno atstovą, jog BNS teiraujasi apie VMI patikrinimą koncerno vadovų atžvilgiu.

– Paprastas dalykas. Jei jūs nieko neinformavote be šių asmenų, yra paprasta pasakyti „ne“.

– Bet yra daug įvairių aplinkybių, kur aš galėjau kažkam užsiminti, galėjau neužsiminti, galėjau pasakyti, galėjau nepasakyti.

– Bet tai yra trumpas laikas.

– Žiūrėkite, manau, kad jūsų klausimas šiuo metu yra perteklinis.

– Tai yra labai svarbu, nes jei paaiškėtų, kad jūs be to informavote ką nors daugiau, mes kreipsimės į VMI vadovybę, Finansų ministerijos vadovybę, rašysime temą, kaip atsitinka, kad tretieji asmenys, niekaip nesusiję su Valstybine mokesčių inspekcija, labai operatyviai sužino apie mūsų paklausimus.

– Jūs mane remiate prie sienos ir grasinate. Jūs paskambinate ir bandote išgauti informaciją, kurios aš negaliu sakyti.

– Jūs pasakėte gana išsamiai, kam jūs adresavote savo laišką su vardais, pavardėmis, pareigomis. Bet į vieną klausimą jūs neatsakote.

– Todėl, kad aš turiu teisę į jį neatsakyti.

– Gal jūs negalite atsakyti?

– Aš galiu atsakyti, į visus klausimus.

– Tai atsakykite. (...) Ar jūs šią informaciją apie mūsų pasiteiravimą kam nors dar teikėte be šių trijų minėtų asmenų?

– Tai jei jums kažkas pranešė, gal tie žmonės ir gali pasakyti? Aš dabar galvoju, kaip jums reikėtų atsakyti ir kaip pasirinkti bendravimo būdą, nes toks jaučiuosi kažkaip...

– Tai jūs paprastai atsakykite, ar jūs dar ką nors informavote apie mūsų pasiteiravimą be šių trijų asmenų? Jei taip nebuvo, greičiausiai nebuvo, tai pasakote ne ir viskas, einame ilsėtis.

– O jei pasakau taip?

– Tada klausimų bus daugiau.

– Tada klausimų bus daugiau?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./MG Baltic
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./MG Baltic

– Taip, bus klausimas, kodėl jūs taip elgiatės, koks tikslas tokios elgsenos, ar jums atsiskaito už informaciją.

– (juokiasi), ne, turbūt jūs juokaujate?

– Jūs hipotetiškai paklausėte, kas būtų, hipotetiškai atsakau – būtų taip ar taip.

– Gerai, žiūrėkite. Kas atstovauja jūsų minimoms kompanijoms iš viešųjų ryšių kompanijų?

– Nežinau.

– „Publicum FComm“ vadovas Vaidas Vyšniauskas. Buvo prašymas, labai natūralus prašymas, ką ir pasakiau, kad kompanija yra paprašiusi vykstant tyrimui nekomentuoti tarpinių rezultatų. Tai yra natūralus kompanijos, kuri rūpinasi savo reputacija (kiek jai sekasi, kiek nesiseka, aš nekomentuosiu), prašymas. Mes jį esame išgirdę. Ir kai paskambina BNS ir pradeda mane kalti prie sienos, kad, Dariau, susitinkam kažkur, nes mes turime kažkokios informacijos – aš tą pasakiau Vaidui Vyšniauskui: Vaidai, kažkokia informacija yra pas BNS, nes jie teiraujasi apie jūsų klientą. Aš pasakiau, kad Mokesčių inspekcija nekomentuoja šioje vietoje nieko.

Valstybinė mokesčių inspekcija balandžio pradžioje pradėjo nuodugnų „Vilniaus prekybos“ grupės ir koncerno „MG Baltic“ įmonių ir akcininkų patikrinimą.

– Jūs informavote „MG Baltic“ atstovus, viešaryšininkus apie BNS paklausimą?

– Aš neinformavau jų ryšininkų, aš informavau Vaidą Vyšniauską.

– Ar jūs tokiu atveju kiekvieną kartą taip elgiatės, kai, tarkime, mes pasiteiraujame apie kokį nors kitą mokestinį patikrinimą? Ar jūs iškart skambinate tos bendrovės atstovams?

– Tai nebuvo skambutis.

– O kas tai buvo?

– Tai buvo susirašinėjimas „Facebook“ privatus.

– Pats susižinojimo faktas – jūs kiekvienu atveju taip elgiatės, kai žiniasklaida pasiteirauja?

– Priklauso nuo aplinkybių.

– O kokios tos aplinkybės?

– Mano atsakymas yra – priklauso nuo aplinkybių.

Valstybinė mokesčių inspekcija balandžio pradžioje pradėjo nuodugnų „Vilniaus prekybos“ grupės ir koncerno „MG Baltic“ įmonių ir akcininkų patikrinimą. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į VMI darbo grupės, vertinusios ankstesnius jų veiklos tyrimus, pasiūlymą taikyti griežčiausią kontrolės formą – kompleksinius mokestinius patikrinimus.

Nauji patikrinimai pradėti jau po to, kai iš VMI viršininko pareigų sausį atleistas Dainoras Bradauskas, kaltintas tuo, kad „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui atskleisdavo informaciją apie VMI atliekamus mokestinius patikrinimus. D.Bradauskas minėtus kaltinimus neigia ir atleidimą yra apskundęs teismui.

Nauji patikrinimai apima ne tik jau tirtą, bet kur kas ilgesnę grupių veiklą. Taip, anot VMI, siekiama išsiaiškinti, ar šios grupės nenaudoja mokesčių vengimo schemų. Patikrinimus turėjo atlikti inspekcijos darbuotojai, kurie iki šiol nekontroliavo šių įmonių.

Tuomet VMI teigė, kad ankstesnių mokestinių tyrimų metu buvo vertinti tik kai kurie sandoriai, surinkta papildoma informacija, tačiau nebuvo kompleksiškai vertinta ir pasisakyta dėl mokestinių prievolių vykdymo visumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius