Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

„MG Baltic“ byla: atsirado neigiančių Eligijaus Masiulio liudijime teismui pasakytus žodžius

Didžioji dalis „MG Baltic“ bylos kaltinamųjų teismui jau davė parodymus, tarp jų – ir buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Tačiau jau atsirado žmonių, neigiančių jo teismo salėje pasakytus žodžius. Teisindamas vartojimo kredito įstatymo pataisos atsiradimą, E.Masiulis teismui minėjo, kad Vyriausybės siūlomą reguliavimą kritikavo Tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo asociacijos vadovas Vytautas Zabulis. Tačiau jis 15min tikino nei kada nors vadovavęs asociacijai, nei turėjęs reikalų su liberalais.
Šarūnas Gustainis ir Eligijus Masiulis
Šarūnas Gustainis ir Eligijus Masiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gali būti, kad liudydamas E.Masiulis, nors kalbą turėjo laiko rengti ne vieną mėnesį, paprasčiausiai supainiojo asociacijas. Tačiau jei ir taip, kaip tuomet tikėti kitais dalykais, kuriuos jis aiškina teisme?

Minėjo konkrečią datą, asociacijos pavadinimą, pavardę

Rugpjūčio 27 dieną duodamas parodymus Vilniaus apygardos teismui E.Masiulis pasakojo Vartojimo kredito įstatymo priėmimo Seime aplinkybes ir garsiosios dabar jau buvusio liberalo ir kito kaltinamojo – Šarūno Gustainio pataisos šiam projektui atsiradimą.

Prokurorai mano, kad pataisą šiam įstatymui užregistravęs Š.Gustainis pats jos nesugalvojo – gavo iš tuomečio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Jos esmė – leisti kredito bendrovėms, tikrinant klientų nemokumo riziką, remtis jų pačių pateiktais dokumentais ar pažymomis.

E.Masiulis teisme aiškino, kad pataisa visų pirmiausiai atitiko partijos programą, be to, anot jo, dėl šio įstatymo savo poziciją panoro išsakyti daug suinteresuotų asmenų – tai yra įprasta praktika svarstant projektus.

„Taip pat, kaip prisimenu pagal savo darbotvarkę, 2015 metų spalio 5 dieną Lietuvos Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime posėdyje lankėsi Lietuvos tarpusavio skolinimosi asociacijos (tikslus pavadinimas – Tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo asociacijos, – aut.) vadovas Vytautas Zabulis. Šio susitikimo metu Vytautas Zabulis taip pat kritikavo Vyriausybės pateiktą Vartojimo kredito įstatymo projektą, minėjo, kad jis yra gremėzdiškas, nelankstus, jame nenumatytos alternatyvios skolinimosi platformos, tai yra, atimta teisė skolinti smulkiesiems skolininkams. Taip pat dėl šio įstatymo projekto bendravau ir su kitais interesantais, kurie išsakė pastabas dėl įstatymo projekto griežtumo, bet šių interesantų duomenų aš jau nebepamenu“, – teismo posėdyje kalbėjo E.Masiulis.

Jis pridūrė, kad išsakyta kritika atitiko partijos programą, kuria buvo siekiama mažinti biurokratinę naštą piliečiams. E.Masiulis paaiškino, kad pataisą Š.Gustainis rengė, nes dirbo Seimo Ekonomikos komitete – pagal liberalų tvarką, frakcijos narys įvairius klausimus kuruodavo pagal tai, kokiam komitetui priklausė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

Jo teiginius apie Liberalų sąjūdžio frakcijoje apsilankiusį V.Zabulį citavo 15min ir netrukus sulaukė V.Zabulio laiško, kuriame jis tikino nei kada nors vadovavęs minėtai asociacijai, nei kada nors kokiu nors klausimu lankęsis Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje.

Galbūt E.Masiulis supainiojo Zabulius?

V.Zabulio brolis Vincentas Zabulis 15min patikino, kad kaip tarpusavio skolinimo platformos „Savy“ (ją valdanti bendrovė priklauso E.Masiulio minėtai asociacijai, – aut.) atstovas galėjo lankytis Vartojimo kredito įstatymo svarstymuose, bet tai, anot jo, buvo Broniaus Bradausko komiteto posėdžiai (B.Bradauskas praėjusią kadenciją buvo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, – aut.), ne Liberalų sąjūdžio.

„Paties E.Masiulio nepažįstu, su juo asmeniškai nesu bendravęs“, – teigė V.Zabulis.

Jau po E.Masiulio minimos datos – po 2016 metų gegužės Tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo asociacijai vadovaujantis Vytautas Šenavičius 15min patikino taip pat Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdžiuose nedalyvavęs.

„Kaip suprantu, straipsnyje kalbama apie ankstesnį laikotarpį – 2014–2015 m. Tačiau mano žiniomis, anksčiau taip pat niekas asociacijos vardu jokių kalbų su Liberalų sąjūdžiu nevedė. Mano vertinimu, tai yra akivaizdžiai neatitinkanti tikrovės informacija, jis daro neigiamą įtaką asociacijos reputacijai“, – pabrėžė jis.

Mano vertinimu, tai yra akivaizdžiai neatitinkanti tikrovės informacija, jis daro neigiamą įtaką asociacijos reputacijai.

Asociacijai E.Masiulio minimu metu vadovavęs Kipras Krasauskas 15min teigė, kad tuo metu asociacija tik neseniai buvo pradėjusi veikti, jos narėmis buvo 4–5 įmonės, o jis nėra susitikęs nei su E.Masiuliu, nei su Liberalų frakcijos nariais.

E.Masiulis rėmėsi apklausos protokolais

15min teiravosi E.Masiulio, kodėl jis teismui liudijo apie V.Zabulio apsilankymą posėdyje, kai šis apskritai neigia vadovavęs asociacijai ar bet kokiu klausimu dalyvavęs posėdyje.

„Aš, na, tikrai gi neišsigalvosi tokių dalykų. Tik aš nežinau, ar jis vadovas buvo. Bet ta prasme, kad dalyvavo ir lankėsi tuo metu būtent tų smulkių skolintojų platformos atstovai, tai tikrai“, – teigė jis.

15min patikslinus, kad ir tuometis asociacijos vadovas, ir Vincas Zabulis teigia pas liberalus nesilankę, E.Masiulis negalėjo atsakyti, kas lankėsi: „Aš dabar... Na, aš tikrai atsimenu, kad tas žmogus, tik neatsimenu, vienas ar du, kėlė klausimą pagrindinį, kad neva šitam įstatyme yra bankų interesai ir kad visiškai nužudys tas įstatymas internetinius skolintojus, kurie kaip alternatyvi platforma kuria visokias internetines platformas. Apie tai buvo tema.“

Aš, na, tikrai gi neišsigalvosi tokių dalykų.

Paklaustas, ar kompiuteryje nėra išsisaugojęs darbotvarkių, E.Masiulis teigė nieko nebeturintis.

„Aš nuo gegužės 12 dienos visą praktiškai archyvą praradau. Viskas, kas buvo Seimo pašte, viskas išvalyta yra“, – teigė jis.

„Čia galima Gintarui Steponavičiui paskambinti, aš atsimenu, kad per G.Steponavičių tie žmonės pasiprašė į frakcijos posėdį ir tikrai jie dalyvavo frakcijos posėdyje. Tikrai atsimenu, kad per Gintarą buvo tie žmonės kviečiami. Dabar kai pasakėte, ar Zabulis, ar ne Zabulis, aš dabar galvoju... Aš paėmiau šitą informaciją irgi iš apklausų protokolų. Iš to, ką aš prokurorui kalbėjau per apklausas. O ten ne be reikalo jį įrašiau, aš, matyt, kažkokia rėmiausi informacija. Bet dabar galvoju... Labai gaila, kad frakcijos tų, matyt, protokolų nėra. Su juo, man atrodo, internetu susisiekė. Buvo frakcijos posėdyje tikrai, tik reikia surasti tą žmogų, kuris buvo“, – kalbėjo E.Masiulis.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

15min susisiekė ir su E.Masiulio minėtu buvusiu partijos bendražygiu ir Seimo nariu G.Steponavičiumi.

Jis 15min patvirtino, kad, jo žodžiais, vieni ar kiti asmenys šiuo klausimu Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje tikrai lankėsi, tačiau asmens, kuris lankėsi, pavardės jis neatsimena.

„Aš žinau, kad Greitųjų kreditų asociacija buvo tokia ir jie dar 2015 metų vasarą dar buvo kreipęsi, su manimi kontaktavo ir aš juos nukreipiau į žmones, kurie tokiais klausimais frakcijoje užsiėmė, – į poną Š.Gustainį ir jie toliau bendravo, tai tik tiek galiu pasakyti, – teigė G.Steponavičius. – Gal ir buvo atėję, bet aš nežinau, kas yra Zabulis – iš veido neatsekčiau dabar.“

Paklaustas, ar galėjo E.Masiulis supainioti asociacijas, G.Steponavičius teigė negalintis pasakyti, kad būtų pats ką nors kvietęs į frakcijos posėdį, be to, tiek laiko praėjus jam sunku prisiminti datas.

Greitųjų kreditų asociacijos nėra, tačiau egzistuoja Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacija.

Su jos vadovu Liutauru Valicku 15min pirmadienį susisiekti nepavyko, tačiau jis anksčiau yra neslėpęs, kad aktyviai dalyvavo Seime priimant Vartojimo kredito įstatymą.

„Taip, aš asmeniškai išsiuntinėjau visiems, pabrėžiu – visiems Seimo nariams, tame tarpe ir ponui Š.Gustainiui, mūsų siūlymus, mūsų kreipimusis, aš aktyviai dalyvavau Darbo grupės posėdžiuose, taip pat svarstymuose Seime“, – portalui delfi.lt pernai balandį yra sakęs jis.

Tiesa, ar dalyvavo Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje, jis tuomet nedetalizavo.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – svarbiausi faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius