-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04 /14:36

R.Šimašius teismui paaiškino, kodėl nėjo į garsiąją vakarienę: nebenorėjau klausytis apie paminklą

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismui tęsiant politinės korupcijos bylos nagrinėjimą liudijo Vilniaus miesto meras, buvęs Liberalų sąjūdžio narys Remigijus Šimašius. Daugiausiai jam teko kalbėti apie paminklo Jonui Basanavičiui statymo vietą – „MG Baltic“ atstovai siekė, kad jis išdygtų K.Sirvydo skvere.
Aleksandras Zubriakovas ir Remigijus Šimašius
MG Baltic bylos teismo posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į garsiąją vakarienę, kurioje dalyvavo Liberalų sąjūdžio dabar jau buvę nariai ir koncerno „MG Baltic“ atstovai, R.Šimašius pirmadienį sakė nėjęs, nes nenorėjo dar kartą klausytis apie paminklo Jonui Basanavičiui vietą.

Bylos duomenimis, vakarienėje, kurioje esą su E.Masiuliu R.Kurlianskis aptarinėjo finansavimo klausimą, R.Šimašius nepasirodė, nors buvo kviestas. Dalį jos metu vykusių pokalbių slapčia fiksavo pareigūnai.

Jos metu, kaip rodo teisėsaugos surinkti duomenys, „MG Baltic“ atstovai net pasišaipė, kad R.Šimašius nuėjo pas tą, kurio labiau bijo – „Lietuvos ryto“ vyriausiąjį redaktorių Gedvydą Vainauską.

Tai, kad toje vakarienėje buvo aptarinėjami dalykai, susiję su finansavimu, R.Šimašius sakė sužinojęs iš žiniasklaidos, kai viskas išaiškėjo. Jis teigė ten neketinęs eiti ir tai pasakęs.

Į vakarienę jį kvietė Eligijus Masiulis.

„Prisiminęs ankstesnį susitikimą su Romanu Raulynaičiu, sakymus, kad aš vengiu susitikti...“, – teisme sakė jis.

Vienas šios bylos epizodų – paminklo Jonui Basanavičiui statymo aplinkybės.

Bylos duomenimis, „MG Baltic“ atstovai siekė, kad jis būtų pastatytas K.Sirvydo skvere, o ne prie Filharmonijos, kaip galiausiai nutiko.

Bylą tyrę prokurorai suprato, kad „MG Baltic“ susidomėjimo paminklo vieta sulaukė dėl to, kad koncerno atstovai buvo prisiklausę gandų, jog Roberto Dargio įmonė „Eika“ planuoja statybas K.Sirvydo skvere. Koncerno atstovai tikėjosi sugriauti šiuos planus.

Meras pirmadienį pasakojo tai supratęs iš užuominų, tačiau jį tai nustebino, nes R.Dargis taip pat norėjo K.Sirvydo skvere pastatyti paminklą, tik kitoje vietoje.

Juto spaudimą iš A.Butkevičiaus, šis tai neigia

Prokuroras Justas Laucius klausė, ar pokalbis su Eligijumi Masiuliu apie paminklą buvo iki posėdžio, kuriame nuspręsta atidėti klausimą dėl paminklo vietos. Tačiau meras sakė to neprisimenantis.

Su „MG Baltic“ atstovu R.Raulynaičiu apie paminklą R.Šimašius teigė sutikęs kalbėti dėl to, kad buvo kalbų, jog jis esą neįsiklauso į kitas nuomones.

„Jei galėčiau vertinti, kas darė spaudimą, tai Algirdas Butkevičius – buvęs premjeras“, – sakė jis paklaustas, kas jį spaudė, kad paminklas būtų statomas K.Sirvydo skvere.

A.Butkevičius su „MG Baltic“ atstovais buvo sutaręs, kad jie mecenuos paminklo pastatymą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

A.Butkevičius pirmadienį atmetė bet kokius kaltinimus spaudimu.

„Kategoriškai paneigiu šį mero R.Šimašiaus teiginį – nei pats patyriau, nei kitiems nedariau jokio spaudimo dėl paminklo J.Basanavičiui statybos. Net neturėjau jokio intereso dėl to, kurioje vietoje paminklas turėtų iškilti. Manau, kad tokius reikalus turi spręsti specialistai kartu su bendruomene“, – teigiama A.Butkevičiaus išplatintame pranešime.

R.Šimašius teigė nematantis nieko blogo susitikimuose su verslu.

E.Masiulis buvusio partijos kolegos klausė, ar buvo sunkiau statyti paminklą J.Basanavičiui, ar sutvarkyti Lukiškių aikštę. R.Šimašius sakė, kad aikštę tvarkyti buvo sunkiau.

„Visada su pačiu kalbėdavomės argumentais. Apsilankymo metu, ar buvo iš manęs reikalavimas, kokia skulptūra turi būti, ar buvo primygtinai reikalaujama, kad ji būtų statomas K.Sirvydo skvere?“, – klausė E.Masiulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

„Tikrai ne“, – jam atsakė R.Šimašius.

Jis sutiko su E.Masiulio teiginiais, kad atidedant klausimą, buvo pasielgta politiškai brandžiai.

„Buvo vienintelis geras sprendimas išimti (...) Nebuvau tikras dėl konservatorių frakcijos nuomonės, jis buvo išimtas tam, kad paminklas atsirastų ten, kur dabar yra“, – kalbėjo meras.

R.Kurlianskis R.Šimašiaus klausė, ar jiedu yra kalbėję apie J.Basanavičių, į tai meras atsakė neigiamai.

Prašė paprotinti Remigijų

Viename iš koncerno atstovo Romano Raulynaičio, Eligijaus Masiulio ir buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio susitikimų pareigūnai fiksavo tokį R.Raulynaičio pareiškimą apie R.Šimašių: „O tas Šimašius, žinai, kadangi jam jauni žmonės viską žino daugiau nei kai kurie seni( ...) Šimašius pasiklauso vieno kito (...) Jis toksai, tiesiog viskam pritaria. Ir tam pritaria, ir tam pritaria. Tai labai keista. Žinok, eina paskui toliau, kad reikia dykų pinigų, nereikia oligarchų čia veiklos, kurie dar kažką darytų (...) Nu, nori padaryti gerą darbą. Nu, kaip sakyt, nori padaryt gerą darbą, bet pinigų neranda (...) pinigai bus. Jau yra, pinigai eina. Ir dabar tokia įdomi ta situacija. Mockus daro gerą darbą ir ta prasme (...) Tai Šimašius blaškosi.“

Slapta įrašytame pokalbyje teisėsaugininkai fiksavo, kaip „MG Baltic“ atstovai prašė Eligijaus Masiulio „paprotinti Remigijų“ – paprašyti, kad paminklo klausimas būtų išimtas iš Vilniaus miesto savivaldybės posėdžio darbotvarkės.

„Išimt, išimt, išimt iš darbotvarkės, geriausia būtų išimt iš darbotvarkės“, – teigė R.Raulynaitis.

„Gerai, tai aš tada šį kartą, ne, nu aš pakalbėsiu“, – jam atsakė E.Masiulis.

O R.Raulynaitis prašė: „Sakyk, kad mums visai nepatogu, žinai, kažkas tai kiti verslininkai nu... nustumia mus nuo...“

„Kelio“, – jo sakinį užbaigė R.Kurlianskis.

„Aš manau, kad čia Remis taip, nu, tikrai, matyt, tam. Nežino potekstės“, – jiems atsakė E.Masiulis.

Surinktais teisėsaugos duomenimis, E.Masiulis 2015 gruodžio 1 dieną skambino ne pačiam R.Šimašiui, o sostinės tarybos nariui ir dabar jau buvusiam Liberalų sąjūdžio atstovui Vincui Jurgučiui, paaiškino situaciją ir paprašė neforsuoti.

Pirmadienį teisme paaiškėjo, kad E.Masiulio ir R.Šimašiaus pokalbis apie paminklą visgi buvo, tačiau jo teisėsauga nefiksavo, nes E.Masiulis merui skambino ne iš savo telefono.

„Ten toks yra, yra prašymas. Jeigu yra galimybė, dar nepriiminėt iki galo rytoj sprendimų arba išimt iš darbotvarkės (...) Aš tau paskui biškį papasakosiu daugiau“, – V.Jurgučiui pokalbio metu sakė E.Masiulis, neslėpęs, kad kalbėjo su paminklo statymo mecenatais.

„Tai būtų galima gal sutart, kad pateikimu ir apsiribotų rytoj tada. Nes aš sakau, kad jie ten nuvažiuotų tada pas Remigijų kažkaip išdėstytų savo argumentus, nu, motyvas, dėl tos kitos, reiškia, tos kitos vietos“, – jam kalbėjo E.Masiulis.

V.Jurgutis nurodė: „Ta prasme, kodėl čia, man irgi šiek tiek keista, kodėl čia, jeigu tie iniciatoriai inicijuoja vienoje vietoje, tai kodėl čia būtinai kitoj.“ Tačiau išklausęs sąmokslo teorijos apie K.Sirvydo skvero užstatymą, sostinės liberalas prisipažino, kad tai jam skamba kaip iš fantastikos srities.

„Jeigu kartais dar būtų galimybė, ar ten Remį matysi, nu, kad paprašyt, perduok prašymą, kad neforsuotų jokio priėmimo rytoj“, – V.Jurgučiui sakė E.Masiulis.

Pokalbyje V.Jurgutis taip pat teigė nežinantis, kaip rezoliucijos svarstomos, tačiau pabrėžė: „Jeigu ką, tai dar yra žanras padaryti pertrauką iki kito posėdžio.“ V.Jurgutis pažadėjo pasakyti tai Remigijui: „Bet tada tegul tie ateina pas Remigijų.“

Gruodžio 2 dieną V.Jurgutis paskambino E.Masiuliui ir pareiškė: „Nu, užkūriau aš su tuo Basanavičium (...) Turėjau aiškintis prieš merą, kodėl taip padariau. sukėliau sumaištį paskutinėje vietoje (...) Esmė, kad ten bardakas. Niekas ten nieko nežino. Tai čia Remigijus dabar skambino, tau kaip čia kas yra, sako, kas tau nepatinka. Nu, tai pasakiau, kad mum tie mecenatai netinka ir jų idėjos, tai reikia taip jiem ir pasakyt. O jeigu tinka, tai tada reikia bendrauti su jais.“

Pokalbyje E.Masiulis „štabo posėdy“ pažadėjo pasakyti viską – kas ten per žmonės ir kaip ten su kuo sukontaktuoti.

„Kam čia tiesiog lygioje vietoje, kam čia dabar su MG pyktis“, – teigė V.Jurgutis.

Galiausiai paminklo klausimas iš tiesų buvo išimtas iš darbotvarkės.

Klausimo svarstyme norėjo pauzės

2016 metų rugsėjį apklaustas E.Masiulis sakė, kad R.Kurlianskis ir R.Raulynaitis jo neprašė, jog tarpininkautų, kad Vilniaus miesto savivaldybėje būtų išbrauktas klausimo dėl paminklo svarstymas.

Taip pat, anot jo, jie jo neprašė, kad padarytų įtaką sprendimui ir šis paminklas būtų pastatytas K.Sirvydo skvere, o ne prie filharmonijos. Tačiau E.Masiulis duodamas parodymus aiškino supratęs pagal situaciją, kad jie turi lūkestį, kad jis pasikalbės su savivaldybės vadovais.

Šiuo klausimu teisėsaugininkų buvo apklaustas ir pats R.Šimašius.

15min duomenimis, jis teisėsaugai nurodė, kad yra pažįstamas ne tik su R.Kurlianskiu, bet ir su D.Mockumi bei R.Raulynaičiu.

Meras teigė, kad posėdyje iš darbotvarkės paminklo klausimas buvo išbrauktas, nes jį atsiėmė rengėjai. Ar šis sprendimas buvo priimtas seniūnų sueigos metu, ar posėdžio metu, meras neprisiminė.

R.Šimašius teigė, kad E.Masiulis jam neturėjo prašymų, susijusių su paminklo pastatymu, esą galėjo būti, kad E.Masiulis jo teiravosi, kaip sprendžiamas šis klausimas, bet ne daugiau.

„Jis su Vilniaus miesto savivaldybės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu V.Jurgučiu galimai kalbėjosi, jog reikia išimti iš tarybos posėdžio darbotvarkės rezoliuciją dėl pritarimo J.Basanavičiaus paminklo pastatymo vietos“, – teigiama jo apklausos protokole.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

R.Šimašius neslėpė 2015 gruodį dėl to susitikęs su R.Raulynaičiu, kur išgirdo pageidavimą, kad paminklas būtų pastatytas K.Sirvydo skvere.

Kodėl ši vieta tokia svarbi, meras pareigūnams sakė iki galo nesupratęs, o R.Raulynaičiui pasakęs, kad užstatyti namais K.Sirvydo skverą neįmanoma.

R.Šimašius šiam klausimui spręsti sudarė komisiją ir ji nusprendė, kad geriausia vieta yra prie filharmonijos.

2017 metų kovą papildomai apklaustas R.Šimašius teigė, kad jo pozicija buvo tokia, jog klausimo sprendime reikia padaryti pauzę. Esą norėjosi, kad sprendimas būtų priimtas solidžia persvara.

Jis taip pat teigė nepamenantis, ar su E.Masiuliu kalbėjosi apie paminklo vietą, nepamenantis meras sakė ir to, ar į jį kreipėsi V.Jurgutis, kad iš darbotvarkės būtų išimtas klausimas dėl paminklo.

Bylos duomenimis, 2015 metų gruodžio 2 dienos Vilniaus miesto tarybos posėdžio vaizdo įraše buvo fiksuoti R.Šimašiaus žodžiai: „Tai pirmiausiai noriu informuoti, kad rengėjai iš darbotvarkės atsiima šiuos klausimus: (...) Ir taip pat, kadangi daug kam klausimų iškilo, tai 33 klausimu įrašytą deklaraciją dėl Basanavičiaus paminklo irgi siūloma atidėti iki kito karto, kad, na, visi iki galo išsidiskutuotumėm ir neliktų bent jau faktinių nesutarimų kažkokių tai ar skirtingumų matymo situacijos. Tai tokius klausimus siūlome išimti.“

Papildomai apklausiamas kaip liudytojas R.Šimašius teigė, kad jo posėdyje pasakyta frazė, kad klausimą atsiėmė rengėjai, nėra tiksli – tokia standartinė formuluotė buvo naudojama atsiimant klausimą iš darbotvarkės. Jis nurodė, kad vienasmeniško jo siūlymo rezoliucijos išėmimo iš darbotvarkės nebuvo, o dėl šio klausimo išėmimo galbūt nusprendė dėl to, kad buvo opozicijos narių Žilvino Šilgalio ir Algio čapliko alternatyvi rezoliucija, jis taip pat teigė, kad buvo girdėjęs, kad siūlymo dėl paminklo J.Basanavičiui statymo prie filharmonijos esą gali nepritarti konservatoriai bei „tvarkiečiai“.

„Taip pat galėjo šį klausimą aptarinėti su frakcijos seniūnu V.Jurgučiu, bet tiksliai šių aplinkybių nepamena“, – teigiama mero apklausos protokole.

Norėjo, kad priimtų vienbalsiai

Pirmadienį meras sakė, kad tokiais klausimais labai gerai, kai balsuojama vienbalsiai, kai nėra susipriešinimo.

„Vieningos nuomonės neturėjome“, – teismui liudijo jis.

Jis teigė dėl to pats informavęs seniūnų sueigą, kad klausimas būtų sprendžiamas vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius