Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 08

„MG Baltic“ partija vadintiems liberalams vadovavęs P.Auštrevičius: norėjome atsiskirti nuo „Rubicon“

Valstybės saugumo departamento (VSD) rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui leidžiama suprasti, kad nuo Liberalų ir centro sąjungos atskilęs Lietuvos respublikos Liberalų sąjūdis buvo „MG Baltic“ koncerno „pilnai kontroliuojama partija“.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Lietuvos Respublikos Seimo nuotr.

„D.J.MOCKUI ir R.KURLIANSKIUI vadovaujant, 2006 m. buvo įsteigtas (užtušuota). Steigimo procese ypač aktyviai dalyvavo tuometinis koncerno viceprezidentas R.KURLIANSKIS, kuris intensyviai bendravo su (užtušuota) nariu, teikdavusiu vidinę informaciją apie partijoje vykusius procesus (apie juos būdavo informuojamas ir D.J.MOCKUS. Susitikimų metu (užtušuota) gaudavo nurodymus iš R.KURLIANSKIO, kaip turėtų veikti (užtušuota) oponuojantys politikai. Taip pat intensyviai buvo bendraujama ir su kitais partijos nariais – (užtušuota)“, – rašoma pažymoje.

Pirmuoju įkurtos liberalios politinės jėgos lyderiu tapęs Petras Auštrevičius pripažino, kad po Liberalų sąjūdžio sukūrimo teko bendrauti su R.Kurlianskiu.

„Kaip ir su kitais verslininkais“, – pažymėjo P.Auštrevičius. „Jie domėjosi mumis kaip politine jėga, mūsų laikysena“, – paklaustas apie ką bendravo su „MG Baltic“ atstovais pasakojo Europos Parlamento narys.

P.Auštrevičius pabrėžė, kad jokių įsipareigojimų ar užduočių nebuvo ir jokie „MG Baltic“ prašymai nebuvo vykdyti.

Paklaustas, ar jautė koncerno atstovų įtaką kitiems kolegoms, Liberalų sąjūdžio kandidatas į prezidento postą teigė, kad sisteminės įtakos partijai jo vadovavimo metu (2006-2008 m.) nebuvo.

„Nenoriu būti interpretacijų šaltiniu. Aš galiu aiškiai pasakyti, kad tuo metu, kai buvau Liberalų sąjūdžio pirmininku, mes neturėjome sisteminės įtakos. Jei buvo pavienių kontaktų ir įtakojimų... Labai sunku atsakyti“, – pasakojo politikas.

T.Dapkaus susirašinėjimuose mėtytas užuominas, kad Liberalų sąjūdis yra R.Kurlianskio projektas, P.Auštrevičius vadino sunkiu kaltinimu partijai.

„Man tai skamba juokingai. Kai mes kūrėmės, norėjome atsiskirti nuo vienos labai stiprios lobistinės grupės – „Rubicon“. Aš asmeniškai tikrai nemačiau galimybės užšokti ant didesnės rizikos“, – situaciją apibendrino P.Auštrevičius. Koncernas „Rubicon“ buvo siejamas su tuomečiu Liberalų ir centro sąjungos lyderiu bei Vilniaus meru Artūru Zuoku. Šis 15min tikino, kad partijos viduje nebuvo paslaptis, jog nuo sąjungos atskilę liberalai turi „MG Baltic“ užnugarį.

Klausiamas, ar nemato ne tik Eligijaus Masiulio, bet ir kitų bendražygių išdavystės, Europos Parlamento narys pasakojo po 2008 metų vasario mėnesio sąmoningai nutolęs nuo partijos vadovavimo reikalų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga, Eligijus Masiulis, Petras Auštrevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga, Eligijus Masiulis, Petras Auštrevičius

„Buvau tiktai valdyboje. Padariau tai sąmoningai, nes buvo ganėtinai stipri konkurencija ir supratau, kad renkamasi kita kryptis, kitas požiūris, kiti žmonės. Visiškai nuoširdžiai sakau, kad nenorėjau trukdyti ir supratau, kad negalėsiu padėti taip, kaip aš mačiau reikalus 2006-2008 metais“, – pasakojo liberalas.

„Mano nusišalinimas buvo ir korektiškas, ir visiškai teisingas“, – teigė jis.

P.Auštrevičius tikino, kad nepaisant labai sudėtingos situacijos, Liberalų sąjūdžio ateitį jis mato.

„Tapome išskirtiniu politiniu objektu. Tiek teisėsaugos tyrimuose, tiek politologiniuose svarstymuose... Matau savo ateitį, nesišalinu liberalų misijos, bet suprantu, kad po visų tų įvykių reikia gilesnių pasikeitimų ir suvokimo, kas atsitiko“, – sakė jis, pabrėždamas, kad sąmoningai siekė kandidatavimo į prezidento postą ir savo nuomonės nekeis.

„Matau savo tikslą ir tikrai jo sieksiu“, – žadėjo P.Auštrevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius