-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 26

„MG Baltic“ pateikė ieškinį dėl VSD ir D.Jauniškio elgesio: siekia prisiteisti 820 tūkst. eurų

Koncernas „MG Baltic“ dėl padarytos žalos reputacijai iš Valstybės saugumo departamento (VSD) ir jos vadovo Dariaus Jauniškio siekia prisiteisti 820 tūkst. eurų.
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip pranešė „MG Baltic“, pirmadienį Vilniaus apylinkės teismui teikiamu nauju ieškiniu reikalaujama atlyginti žalą „už grubų asmenų nekaltumo prezumpcijos pažeidimą, VSD savivalę išviešinant privačius asmenų pokalbius bei žvalgybos duomenis“.

„Bendra ieškinio suma – 820 tūkst. eurų“, – BNS informavo koncerno Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Tadas Marčiukaitis.

Vilniaus apylinkės teismo atstovė spaudai Aušra Pocienė BNS informavo, kad teismas kol kas ieškinio negavo.

Pasak „MG Baltic“ atstovų, žalos dydis apskaičiuotas atsižvelgiant į Europos Žmogaus Teisių Teismo ir kitų tarptautinių tribunolų praktiką.

„Šis ieškinys už teisinės valstybės išsaugojimą ir prieš prievartos aparatą – pareigūnų ir institucijų savivalę, kai piktnaudžiaujant įgaliojimais ne prisidedama prie demokratijos plėtros, o griaunama, perimant teismo funkcijas, paminant nekaltumo prezumpcijos, objektyvumo, nešališkumo ir lygiateisiškumo imperatyvus“, – pranešime cituojama koncernui atstovaujanti advokatė Solveiga Palevičienė.

Anot jos, šie veiksmai kenkia reputacijai ir „veikiant KGB metodais“ kėsinasi į privatų gyvenimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Belevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Belevičius

„MG Baltic“ jau anksčiau pateiktu ieškiniu teisme iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako siekia prisiteisti 20 tūkst. eurų dėl reputacijai padarytos žalos. Teismas taip pat yra skyręs jam baudą už draudžiamus naudoti teiginius apie koncerną.

Gegužę žiniasklaida paviešino dalį šalies vadovams bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateiktos Valstybės saugumo departamento informacijos apie verslo įtaką politiniams procesams. Daugiausiai šios informacijos buvo apie koncerną „MG Baltic“, dalis – apie Liberalų sąjūdžio įkūrimo aplinkybes, koncerno įtaką partijos atstovams.

VSD pažyma pateikta „valstiečio“ V.Bako vadovaujamam NSGK, kai šis tyrė interesų grupių poveikį politikams ir valstybės institucijoms.

NSGK išvadose tuomet nurodyta, kad „MG Baltic“ vadovai įgyvendino politinį scenarijų, pagal kurį siekta įkurti naują, koncerno interesus tenkinančią liberalų partiją, o V.Bakas žiniasklaidai teigė, kad koncerno laimėtų konkursų suma ir žala valstybei siekė 500 mln. eurų. Seimo patvirtintose išvadose „MG Baltic“ veikla įvardyta grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui.

VSD pažymoje išsakytus teiginius „MG Baltic“ taip pat siekia paneigti teismuose. Du Vilniaus teismai atmetė koncerno prašymą priimti ieškinį dėl VSD rašte pateiktų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės – galutinį sprendimą Aukščiausiasis Teismas skelbs gruodį.

VSD teiginius ginčijo ir Liberalų sąjūdis, Konkurencijos tarybos vicepirmininkas Elonas Šatas, buvęs Seimo kontrolierius ir politikas Raimondas Šukys.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį skyrė 200 eurų baudą parlamentarui Vytautui Bakui už draudžiamus naudoti teiginius apie koncerną „MG Baltic“.

Ši bauda V.Bakui skirta nesilaikius jam teismo taikyto draudimo kalbėti, kad „MG Baltic“ veikla „atitinka organizuotos nusikalstamos grupės (organizuoto nusikalstamumo) požymius ir „MG Baltic“ padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą“.

Teisme taip pat nagrinėjama baudžiamoji politinės korupcijos byla, kurioje įtarimai pateikti keliems politikams, buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir pačiam koncernui kaip juridiniam asmeniui.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė kyšius ar tarėsi dėl jų su R.Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius