Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 10 /13:50

Seimo komitetą domina Mindaugo Basčio ryšiai su „Arvi kalakutais“ ir pagalba sovietų kapams tvarkyti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmadienį antrą kartą apklausė Mindaugą Bastį dėl jo ryšių su rusų verslo, specialiųjų tarnybų ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais. Parlamentaras sulaukė papildomų klausimų apie santykius su „Arvi kalakutų“ vadovu Vidmantu Kučinsku. Taip pat komitetą domino M.Basčio tarpininkavimas verslui gaunant galimybę tvarkyti Šakių rajono sovietų kapines.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Antrą kartą apklausiamas parlamentaras teigė, kad 2006-aisiais, kaip premjero Gedimino Kirkilo patarėjas žemės ūkio klausimais, jis gavęs leidimą dirbti ne su „visiškai slapta“, bet su „slapta“ informacija.

Tuomet parlamentaras sakė nesulaukęs VSD pareigūnų papildomų klausimų.

„Pirmą kartą Valstybės saugumo departamente (VSD) buvau pas direktorių poną Darių Jauniškį. Ir ką aš aiškiai atsimenu, tai du pokalbius su pareigūnais iš VSD Seime. Vyriausybėje, aš tikrai, patikėkite, nepamenu. Na, ką aš dabar galiu“, – klausiamas, ar užpildžius anketą dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija 2006-aisiais, VSD turėjo jam papildomų klausimų, atsakinėjo M.Bastys.

„Galbūt kažkokia paprastesne forma buvo“, – kalbėjo jis.

Sudomino ryšiai su „Arvi“

2012-aisiais metais M.Bastys neslėpė turėjęs vilčių tapti žemės ūkio ministru, apie tai pripažino kalbėjęsis su A.Butkevičiumi.

Komiteto nariai tuomet parlamentaro paklausė, kokie su Rusija siejami verslininkai tuo metu palaikė jo kandidatūrą į žemės ūkio ministrus.

„Man atrodo, čia yra klausimai iš kosmoso“, – piktinosi M.Bastys.

V.Bakas parlamentaro dar klausė, kas jam 2012-ųjų Seimo rinkimuose padėjo kurti vaizdo klipus, kas buvo M.Basčio konsultantai.

Parlamentarai klausinėjo apie šį vaizdo klipą.

VIDEO: M.Basčio agitacinis vaizdo klipas

„Negaliu dabar pasakyti, nežinau, apie ką kalbate“, – gynėsi M.Bastys.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad Seimo narius domina M.Basčio kontaktai su „Arvi kalakutų“ vadovu Vidmantu Kučinsku, kuris yra Rusijos garbės konsulas Lietuvoje.

M.Bastys sakė, kad ryšių su V.Kučinsku ir jo įmonės darbuotojais turėjo tuomet, kai vadovavo šeimos įmonei „Agrolina“.

Galiausiai M.Bastys pripažino, kad yra prašęs „Arvi kalakutų“ ir įmonės vadovo finansinės paramos, tačiau jos esą nesulaukęs. Taip pat jis patvirtino žinojęs, kad V.Kučinskas yra Rusijos garbės konsulas Lietuvoje.

Žurnalistų klausiamas, ar prašė „Arvi“ finansinės paramos M.Bastys kalbėjo taip: „Be abejo, klausė, ar sutiktumėte, ar galėtumėte, ar norėtumėte ateiti. Tai yra natūralu, bet verslininkai, irgi, žinote, kartais pasako, ne. Aš klausiau. Taip, taip (prašiau piniginės paramos – red.past.). Šiuo atveju ne, nesutiko“, – aiškino parlamentaras.

Seimo narys sakė net neprisimenantis, apie kokį vaizdo klipą komiteto nariai jo klausinėjo. Pasiteiravus, ar jis galėjo būti sukurtas už verslininkų pinigus, M.Bastys ištarė: „Abejoju. Tokių kalbų ar net prašymų nebuvo, nebent aš ko nors nežinočiau, bet šiaip aš abejoju tikrai.“

Verslininkui iš Šakių padėjo gauti užsakymą tvarkyti sovietų kapus

Parlamentaras sulaukė klausimų ir apie kapinių tvarkymo verslą. M.Bastys sakė, kad imtis šio verslo jo prašė Šakių verslininkas Kęstutis Bernotas.

„Toks šakietis Kęstutis Bernotas, jis dabar jau neužsiima darbais, bet tuo metu suinteresuotas buvo, statybų sektoriuje dirbo, tiesiog manęs paprašė pagalbos, nes jis nori darbų, apimčių ir, kad būtų galimybė būtent jam užsiimti Šakių rajono karių kapus tvarkyti“, – dėstė komitetui M.Bastys.

Jis kelis kartus buvo perklaustas apie kokių karių kapus kalba. „Karių“, „Antrojo pasaulinio karo“, – vardijo M.Bastys. Galiausiai jis pripažino, kad kalbama apie „tarybinių karių kapines“.

„Daugiau iš jo pusės ėjo ta iniciatyva ir aš, natūralu, šakietis prašo, ir padėjau“, – sakė M.Bastys.

Klausiamas, kokia konkrečiai buvo jo pagalba, parlamentaras vėl ieškojo žodžių.

„Padėjimas labai paprastas. Tas užsiimantis statybomis žmogus tikrai yra pajėgus, galintis, atsakingas atlikti tokius darbus ir tiek. Kada buvo kalbama su, nepamenu aš pavardės, nepamenu pavardės, tikrai neįvardinsiu. Jūs toj pažymoj turbūt...“, – kalbėjo M.Bastys.

Paklaustas, iš kur buvo tas žmogus, parlamentaras tikino, kad iš Vilniaus.

„Aš nepamenu, aš nepamenu, nes aš vieną ar du kartus jį mačiau ir viskas“, – klausiamas, kas buvo tas vilnietis, sakė M.Bastys.

Tačiau vėliau jis jau kalbėjo, kad „vilniečiui“ verslininko iš Šakių paprašytas tik skambino.

„Jis žinojo, kas organizuoja tuos darbus Vilniuje ir sako, ar aš galėčiau su tuo žmogum pasikalbėti. Man davė telefono numerį, jei aš teisingai atsimenu. Aš paskambinau ir sakau: „jeigu atvažiuotų toks Kęstutis, ar tu sutiktum pasikalbėti, tas žmogus sutiko, pasikalbėjo“, – pasakojo M.Bastys.

Jis pats tikino to žmogaus iš Vilniaus nepažinojęs.

Seimo nariai klausė, ar tai buvo Rusijos ambasados programa kapų tvarkymui, kurioje šakietis sugalvojo dalyvauti.

„Jūs jo turėtumėte klausti. Man šiuo atveju labai svarbu, kad šakietis, gyvenantis Šakiuose ir užsiimantis statybos darbais, turėtų darbą. Kitų interesų nebuvo“, – sakė M.Bastys.

Parlamentaras tikino, kad su „vilniečiu“, rodos, kalbėjo lietuviškai.

Dar kartą perklaustas, ar su tuo asmeniu buvo ir susitikęs, M.Bastys tikino to neatsimenantis, nors ką tik buvo sakęs „asmenį matęs vieną ar du kartus“.

Tada parlamentarai pradėjo juokauti, kad M.Bastys galbūt neatsimena ir savo gimimo datos.

Paskui žurnalistams M.Bastys tikino, kad K.Bernotas dabar jau yra pensininkas ir statybų darbais nebeužsiima, o tuomet turėjo statybų kompaniją ir jam buvo aktualu turėti užsakymų.

„Natūralu. Žmogus skambina ir sako, aš žinau tokį ir tokį, aš jo nepažįstu, gal tu, kaip Seimo narys, paskambinsi ir paprašysi, kad susitiktų, tai aš galėčiau susitikęs aptarti, kad būtent jis galėtų tvarkyti karių kapus Šakių rajone. Ir tas įvyko. Susitiko, pasikalbėjo, visam Šakių rajone karių kapai... Aš nederinau, kiek ten tų kapų, tiesiog paprašiau, kad priimtų, kad susitiktų ir tiek. Detalės jau ne mano klausimai ir ne mano problemos, o to K.Bernoto, kaip jis sugebėjo parodyti galintis atlikti tuos darbus“, – aiškino M.Bastys.

Anot jo, pasiskambinęs jis prisistatė kaip Seimo narys. Tačiau parlamentaras abejoja, ar tai galima vadinti verslo interesų lobizmu.

„Jeigu aš tai lobinčiau, tai aš tada organizuočiau ir toliau prižiūrėčiau. Man šiuo atveju tokio intereso nebuvo ir negalėjo būti, o jeigu šakietis kreipiasi ir prašo paskambinti, tai aš nemačiau čia nieko blogo“, – kalbėjo parlamentaras.

J.Kostiną atsivesdavo į Seimą

Pirmadienį komitetas Seimo nario prašė dar kartą apibūdinti M.Basčio santykius su Rusijos atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teiravosi, kokie konkrečiai buvo M.Basčio ryšiai su J.Kostinu, kurį anksčiau vadino akademiku.

„Tai – dalykinis bendravimas. Aš pats, ne paslaptis, esu mokslo daktaras“, – sakė parlamentaras, aiškindamas, kad jam, kaip Seimo nariui, būtina bendrauti su žmonėmis, rinkti informaciją.

„Nuo 2001 iki 2016 m. tie bendravimai, vadinkime taip, (...) gana nedažni, gana reti buvo“, – teigė M.Bastys.

Klausiamas, apie ką kalbėdavosi, parlamentaras pripažino, kad kalbėjosi apie energetiką, aptarinėjo, kur yra silpnosios, kokios stipriosios pusės, kokia šios srities perspektyva.

M.Bastys pripažino „gal dukart“ išrašęs J.Kostinui leidimus įeiti į Seimą, kitus kartus su juo susitikdavo ne parlamente. M.Bastys nekomentavo, kodėl nepaklausė buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus patarimo su J.Kostinu nebendrauti. Jis tikino neatsimenantis, kad premjeras būtų aiškiai pasakęs, kad jis Lietuvai nedraugiškas asmuo.

„Jei būčiau labai aiškiai tą užuominą supratęs, tai, ko gero, būčiau ir nebendravęs, bet aš tos užuominos nesupratau“, – dėstė parlamentaras.

A.Butkevičius 2013-aisiais yra kritikavęs slaptą M.Basčio Seimo pirmininkui Vydui Gedvilui suorganizuotą susitikimą su A.Mertenu ir sakęs, kad tokie susitikimai gali vykti tik viešai.

M.Bastys neigia kada nors gavęs dovanų iš J.Kostino.

„Net už kavą susitikimų metu primygtinai prašydavau mokėti pats“, – sakė parlamentaras.

Rūpėjo energetika

Seimo nariui Laurynui Kasčiūnui kilo klausimų, kodėl anksčiau M.Bastys tikino su J.Kostinu bendravęs tik kaip su akademiku, o dabar pripažino kalbėjęs energetikos klausimais. M.Bastys patvirtino kalbėjęs apie Ignalinos atominės elektrinės uždarymą, tačiau neprisiminė, ar buvo aptartos Lietuvos galimybės jungtis prie Kaliningrade planuojamos statyti atominės elektrinės, galimybės „Rosatom“ prisidėti prie Visagino atominės elektrinės statybų.

Komiteto narės Rasos Juknevičienės klausiamas, ko jo prašė „Rosatom“ atstovas, M.Bastys pripažino, kad J.Kostinas pageidavo susitikimų su premjeru Algirdu Butkevičiumi, su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, kurį parlamentaras ir surengė. Su jais, pasak parlamentaro, J.Kostinas norėjo kalbėtis apie Ignalinos atominės elektrinės uždarymą, tačiau M.Bastys tikino nežinojęs apie J.Kostino ryšius su „Rosatom“, nežinojo jo šeimos narių ryšių su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

„A.Butkevičius buvo nepasirengęs tokiam susitikimui, tai taip ir pasakiau, kad nepasirengęs“, – teigė parlamentaras.

R.Juknevičienė klausė, ar nebuvo aiškinama, kad to nenori prezidentė. M.Bastys sakė tokio dalyko neatsimenantis.

Vėliau M.Bastys pripažino, kad J.Kostinas norėjo susitikti ir su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi, tačiau jis neatsiminė, ar toks susitikimas įvyko.

„Dar 2016 m. buvo prašymas šeimyninis dėl mamos“, – tęsė M.Bastys.

Parlamentaras pripažino, kad ir šiemet J.Kostinas jam dukart skambino esą norėdamas supažindinti su JAV pareigūnu, dirbančiu kibernetinio saugumo srityje.

„Po VSD išvados, man atrodo, kad nekalbėjau. Praeitą kartą negalėjau tiksliai atsiminti, bet man atrodo, kad po pažymos kalbėjau. Tą nesunku patikrinti“, – aiškino parlamentaras.

Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas
Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas

Su A.Mertenu „susipažinta, susitikta, atsisveikinta“

M.Bastys pripažino, kad su „Rosatom Overseas“ viceprezidentu Aleksandru Mertenu 2012 m. buvo supažindintas J.Kostino.

„Su A.Mertenu buvo susipažinta, kelis kartus buvo susitikta, vienas iš susitikimų buvo pas Seimo pirmininką“, – sakė M.Bastys.

„Vieną kartą susipažinta, kitą kartą susitikta, trečią kartą atsisveikinta“, – aiškino M.Bastys.

Tačiau komiteto pirmininkas V.Bakas tikino, kad turima duomenų apie daugiau susitikimų ir klausė, kada su šiuo žmogumi parlamentaras matėsi paskutinį kartą.

„Vienareikšmiškai to bendravimo nėra. Nei aš jam skambinu, nei jis man skambina, nei aš su juo susitinku, nei jis su manim susitinka“, – aiškino M.Bastys.

Parlamentaras tikino, kad šiemet su A.Mertenu tikrai nei susitiko, nei kitaip kalbėjosi.

Jis teigė esą A.Mertenas jam iš pat pradžių buvo pristatytas kaip Ukrainoje dirbantis „Rosatom“ atstovas.

M. Bastys į posėdį atvyko su advokatu Juozu Gaudučiu, tačiau advokatas už parlamentarą neatsakinėjo, tik konspektavo jo pasisakymą.

Nuotr. iš rosatom.ru/Aleksandras Mertenas
Nuotr. iš rosatom.ru/Aleksandras Mertenas

„Atvira jūra“ – ne kontaktų vakarėlis?

Klausiamas, kaip patekdavo į renginį Palangoje „Atvira jūra“, M.Bastys sakė, kad tai buvo tarptautinio lygio kultūrinis renginys.

„Kad tai būtų kontaktų vakarėlis, tikrai negaliu pasakyti“, – teigė M.Bastys.

Pasak jo, šie renginiai buvo trys ar keturi, juos atidarydavo Vygaudas Ušackas, Vydas Gedvilas ir Juozas Budraitis.

M.Bastys neigė tuose renginiuose bendravęs su Rusijos ambasados darbuotojais, nesigilino, kas tiksliai juos organizuoja.

Pasak jo, RTR žurnalistas Ernestas Mackevičius šiuose renginiuose lankėsi bent du kartus, o J.Kostinas juose nedalyvavo.

„Jis pats asmeniškai iš manęs interviu neėmė. Vienais metais, dabar neprisiminsiu kuriais, buvo žurnalistai iš Maskvos ir būtent aš kaip supratau jo rekomenduoti man skambino ir ėmė interviu“, – sakė M.Bastys, bet apie ką buvo interviu, neatsiminė.

„Buvo daugiau susiję su žmogaus teisėmis“, – sakė M.Bastys.

Jis tikino iš Lietuvos specialiųjų tarnybų niekada nesulaukęs įspėjimo dėl dalyvavimo tokiuose renginiuose.

Ernestas Mackevičius
Ernestas Mackevičius

Kauno mafijos autoritetu įvardijamo Saturno Dubininko sūnų parlamentaras sakė pats matęs kaip kompetentingą asmenį, tačiau pripažino sulaukęs jo tėvo prašymo įdarbinti sūnų padėjėju Seime.

M.Bastys sako, kad S.Dubininkas jį supažindino su E.Mackevičiumi.

Išvadai parengti – savaitė

M.Bastys į NSGK narių klausimus vieną kartą jau atsakinėjo kovo pabaigoje.

Seimas prieš keletą savaičių opozicijos iniciatyva pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

Savo išvadą NSGK turi pateikti iki balandžio 14 dienos.

Dėl neigiamos VSD išvados Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsisakė išduoti leidimą M.Basčiui dirbti su visiškai slapta informacija. Dėl to M.Bastys pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje. Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius