Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 22 /12:36

Mindaugas Puidokas nebeslepia: naują tyrimą suks Rasos Juknevičienės brolio link, o jis ginsis teisme

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Seimo narys Mindaugas Puidokas trečiadienį pranešė papildęs klausimyną Valstybės saugumo departamentui (VSD). Visi papildomi klausimai susiję su konservatorės Rasos Juknevičienės brolio verslu. Neslepiama, kad šie klausimai bus teikiami Seime buriamai parlamentinio tyrimo komisijai. Savo ruožtu R.Juknevičienės brolis M.Puidoką kaltina šmeižtu ir ruošiasi gintis teisme.
Rasa Juknevičienė ir Mindaugas Puidokas
Rasa Juknevičienė ir Mindaugas Puidokas / 15min nuotr.

M.Puidokas dar liepos pabaigoje kreipėsi į VSD vadovą Darių Jauniškį su virtine klausimų, kurie, kaip neslėpė Seimo narys, turėjo tapti preliudija rudenį buriamai naujai parlamentinio tyrimo komisijai.

Dabar Seimo narys klausimyną VSD dar papildė.

„Seimo narės R.Juknevičienės audringa reakcija dėl Seimo narių grupės demokratiško paklausimo VSD direktoriui D.Jauniškiui apie jos brolio Gintaro Urbono verslo ryšius Rusijoje ir NVS šalyse kelia vis daugiau įtarimų, kad įtakinga politikė baiminasi, jog gavus atsakymus gali paaiškėti nemaloni tiesa. Tai paskatino tęsti tyrimą ir suformuoti naujus papildomus klausimus“, – teigiama trečiadienį išplatintame M.Puidoko pranešime.

„Svarbu nustatyti: ar tai atsitiktinumas, ar dėsningumas, kad jai būnant krašto apsaugos ministre kariuomenė neturėjo ne tik būtiniausios ginkluotės, bet ir uniformų, ekipuotės, o daliniai buvo suformuoti vos 30 proc. Tuo pačiu metu, per ekonominę krizę, G.Urbono verslo plėtra į NVS sekėsi puikiai. Konkurentai žlugo vienas po kito, nes negalėjo konkuruoti su įtakingos tuometinės krašto apsaugos ministrės R.Juknevičienės broliu, negaudami bent panašiai gerų sąlygų veiklai NVS šalyse“, – toliau dėstoma pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Visi M.Puidoko VSD užduoti papildomi klausimai formuluojami taip:

  • Ar tiesa, kad Gintarą Urboną ir/ar jam priklausančias bendroves sieja verslo ryšiai su Rusijos bendrove „RTA-Gorefield“?
  • Ar tiesa, kad „RTA-Gorefield“ akcijos priklauso Rusijos Federacijos strateginio valstybinio koncerno „Rusijos geležinkeliai“ specializuotos dukterinės automobilių pervežimo geležinkeliais įmonei „RTA“ ir tarptautiniam transporto holdingui „Gorefield International“?
  • Ar tiesa, kad „Gorefield International“, kaip rodo tarptautinės spaudos per „Panama Papers“ tyrimą paviešinti vidiniai „Mossack Fonsec“ įmonės dokumentai, savininkas yra Uzbekistano Respublikos pilietis Ovikas Mkrtchyanas?
  • Ar tiesa, kad Gintaro Urbono bendrovėms O. Mkrtchyanas bendrovės suteikia itin ženklias nuolaidas autovežių pervežimui geležinkeliais? Ar šios nuolaidos yra tokio masto, kad yra sunkiai paaiškinamos ekonomine logika, nes gali būti mažesnės už savikainą?
  • Ar tiesa, kad dėl Oviko Mkrtchyano vykdomos tarifų politikos bankrutavo daugybė kitų Lietuvos kompanijų, veikusių tame pačiame versle, o Gintaras Urbonas užvaldė didžiausią autovežių rinkos dalį? Kokia ta dalis? Kokią įtaką tam turėjo Ovikas Mkrtchyanas, jo valdomos bendrovės ir „Rusijos geležinkeliai“ ar jų valdomos bendrovės?
  • Ar tiesa, kad, kaip viešai tvirtino buvusio Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo dukra Gulnara Karimova, „Gorefield International“ yra viena iš bendrovių, kuri yra naudojama Uzbekistano žvalgybos tarnybų pinigų plovimui ir kad šios tarnybos naudojo tranzito verslą savo tikslams?
  • Ar tiesa, kad Rusijos Federacijos ir Uzbekistano žvalgybos tarnybos glaudžiai bendradarbiauja, taip pat panaudojant ir su tranzito verslu susijusius klausimus?
  • Ar tiesa, kad Oviką Mkrtchyaną siejo itin glaudūs ryšiai su Rusijos ir NVS šalių nusikalstamo pasaulio autoritetu Aslanu Usoyanu, įvardijamo net „Rusijos mafijos tėvu“ ir žinomo kriminaline pravarde „Ded Hasan“, kuris buvo nužudytas 2013 metais?
  • Ar tiesa, kad Oviko Mkrtchyano kontroliuojamame autovežių tranzito versle veikia ir buvę, ir esami Sovietų Sąjungos Valstybės saugumo komiteto (KGB) ir Rusijos Federacijos bei kitų NVS valstybių žvalgybos tarnybų darbuotojai? Jei taip, kokie ir kokį vaidmenį jie vaidina?
  • Ar buvo kreiptasi į Latvijos Respublikos atsakingas institucijas dėl informacijos apie Oviką Mkrtchyaną ir jo verslo partnerius? Jei ne, kodėl priimtas toks sprendimas?

M.Puidokas neslepia, kad šie klausimai taip pat bus teikiami parlamentinio tyrimo komisijai dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio politikams, valstybės tarnautojams bei politiniams procesams, kuri Seime turėtų būti sukurta jau rugsėjo mėnesį.

„Toliau analizuosiu užsienio ir Lietuvos viešojoje erdvėje pateiktus duomenis šia tema“, – žada M.Puidokas.

G.Urbonas: „Visa tai – šmeižtas“

G.Urboną tokios Seimo nario iniciatyvos piktina. Jis jau kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir patį M.Puidoką prašydamas geranoriškai paneigti iki šiol paskleistą melagingą informaciją apie jį ir jo verslą.

Kad taip atsitiks, G.Urbonas vilčių turi mažai. Todėl kartu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas M.Puidokui iškelti bylą dėl šmeižto. Nelaukdamas prokurorų sprendimo, G.Urbonas nutarė gintis ir civiline tvarka bei pateikė teismui civilinį skundą dėl garbės ir orumo įžeidimo. Iš M.Puidoko jis reikalauja priteisti 50 tūkst. eurų.

G.Urbonas iš M.Puidoko reikalauja priteisti 50 tūkst. eurų.

15min G.Urbonas sakė, kad jam asmeniškai jokių pinigų iš M.Puidoko nereikia. Esą, kiek teismas nepriteistų, viskas bus paaukota labdarai, skirtai didinti saugumą keliuose.

G.Urbonas sako, kad M.Puidoko teiginiai apie jo ryšius su Kremliumi, Rusijos saugumo tarnybomis, Vladimiru Jakuninu yra laužtos iš kosmoso. O tiksliau – persakytos iš Rūtos Janutienės laidų ir Jurijaus Subotino įrašų.

„Kol žurnalistai su R.Janutiene priešakyje taršė čia, tai dar nekreipėme dėmesio, kadangi turim savo nuomonę apie tuos „žurnalistikos“ labirintus, bet kai Seimo narys kalba ir vos ne teisia mane, konstatuoja faktus lyg jie jau būtų įvykę, tai čia nežinau, ar jam teisinio išsilavinimo trūksta, ar kažkas jam netvarkoj“, – teigė R.Juknevičienės brolis.

G.Urbonas pripažįsta, kad jo įmonė yra dirbusi su M.Puidoko naujuose klausimuose minima Rusijos – Uzbekijos įmone „RTA-Gorefield“. Tačiau G.Urbono teigimu, dabar ši įmonė likviduota, o ir tuo metu, kai veikė, ji tebuvo tik viena iš 15-20 „Tarptautinių kontaktų“ partnerių užsienyje, tiekusių vagonus pervežimams. G.Urbono verslas su „RTA-Gorefield“ sutartį turėjo nuo 2013 m. kovo 1-osios iki 2016m. birželio 30-osios. Ši įmonė, pasak G.Urbono, bendradarbiavo dar su 5-6 Lietuvos verslo įmonėmis, ir jo verslui jokių išskirtinių sąlygų netaikė.

„Jei būčiau toks galingas, tai jau būčiau šalia Ramūno Karbauskio ir „MG Baltic“, bet patikėkite, mano įmonė yra tarp smulkaus – vidutinio verslo. Tai yra visai ne tas kalibras. Nesuprantu to paskutiniu metu kilusio puolimo“, – kalbėjo jis.

Jei būčiau toks galingas, tai jau būčiau šalia Ramūno Karbauskio ir „MG Baltic“, bet patikėkite, mano įmonė yra tarp smulkaus – vidutinio verslo. Tai yra visai ne tas kalibras, – sako G.Urbonas

Be to, G.Urbonas sako nieko nežinojęs ir negalėjęs žinoti apie „RTA-Gorefield“ savininkus ir jų ryšius.

„Čia yra pono M.Puidoko fantazijos. Jo kosmosas“, – kalbėjo G.Urbonas.

Anot jo, informaciją apie „RTA-Gorefield“ savininkus jis būtų galėjęs sužinoti tik tuomet, jei būtų turėjęs „Panamos popierius“, tačiau apie juos prieš septynerius metus nebuvo girdėti nė žodžio.

Įmonė krizės metu nepralobo

Taip pat G.Urbonas tvirtina, kad M.Puidokas klaidingai nurodo esą jo įmonė finansų krizės metu lobo.

„Būtent tada buvo didžiuliai nuostoliai. Vos išlikome nebankrutavę. Būtent tuo laikotarpiu gyvenome silpniausiai. Melas – kiekviename žingsnyje, šmeižtas, fake news. Puola R.Juknevičienę, o kaltas jos brolis“, – piktinosi G.Urbonas.

Jis 15min pateikė duomenis, pagal kuriuos matyti, kad įmonei 2009-2012 m. laikotarpis, kai R.Juknevičienė ėjo krašto apsaugos ministrės pareigas, finansiškai buvo sunkiausias.

G.Urbonas sakė esąs atviras ir mielai į visus klausimus atsakysiąs ne tik žiniasklaidai, visuomenei, bet ir Seimo komisijai, jei prireiks.

„Bet yra tokių klausimų, kad iš kosmoso, suprantate. Kažkokie Panamos ofšorai, gal žmogus parašęs darbą iš kosmoso srities ir iš savo žvaigždės kažką mato. (...) Kas turi vagonus, iš to ir imame. Paprastas dalykas, o kad važiuojame tranzitu per Rusiją, tai kito kelio, deja, patikėkite, nėra. Tegul M.Puidokas nutiesia kitą kelią, tikrai važiuosime kitu. Mes su Rusija nedirbame, dirbame su Vidurine Azija“, – sakė jis.

Seimo narė R.Juknevičienė 15min teigė naujų M.Puidoko klausimų net nenorinti vertinti, nes brolis jau nutarė nuo šmeižto gintis teisinėmis priemonėmis.

„Aš esu didelė rakštis, nes labai atvirai kalbu apie R.Karbauskį, apie tai, kad jis yra Kremliaus projektas. Tai todėl ir ieško būdų, kaip mane atakuoti“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius