Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 23

Mindaugas Sinkevičius apie kovą su alkoholiu: kai kurie siūlymai mums yra nepriimtini

Ūkio ministras socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius tikina nepritariantis kai kurioms „valstiečių“ iniciatyvoms dėl alkoholio prieinamumo ribojimo. Lankydamasis 15min studijoje ministras žadėjo, kad sprendžiant, kaip lietuvius priversti gerti mažiau alkoholio, nebus nueita radikaliu keliu.
15min studijoje – ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius
15min studijoje – ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį ministras apgailestavo, kad už alkoholio prieinamumo mažinimo klausimus atsakinga Sveikatos apsaugos (SAM) , o ne Ūkio ministerija (ŪM).

Anot M.Sinkevičiaus, jo vadovaujama ministerija skeptiškai žiūri į kai kuriuos SAM pasiūlymus.

Ministrui keistas atrodo noras leisti alkoholio įsigyti dvidešimtmečiams, kai Lietuvoje jau 18 metų sulaukęs asmuo yra visavertis visuomenės narys, gali balsuoti, vairuoti.

„Turiu abejonių asmeniškai dėl reklamos, bet suprantu, kad pramonė ir prekybininkai lyg nesipriešina. Negalime būti didesni advokatai nei tie, kuriuos tai paliečia. Mums kelia abejonių siūlymai riboti prekybos laiką sekmadieniais. Lyg ir idėja aiški – pirmadienį į darbą, bet ir antradienį reikia į darbą, tai kai kurie siūlymai mums yra nepriimtini. Ir aš noriu pastebėti, kad dalis pozicijų buvo išklausyta ir išgirsta“, – 15min studijoje kalbėjo ministras.

M.Sinkevičiaus teigimu, premjeras Saulius Skvernelis šiuo klausimu nėra kategoriškas. Ministras pabrėžė, kad alkoholio vartojimą reikia mažinti ne tik per draudimus.

„Tikrai nebus nueita tais radikaliais keliais, kad būsime originalūs vėl, kaip mėgstame būti Europoje“, – pridūrė jis.

Politiko teigimu, dalis priemonių jau yra priimtos: padidintas akcizas, įsigaliojo draudimas skelbti apie alkoholiui taikomas nuolaidas. Todėl, anot jo, dabar derėtų palaukti ir pažiūrėti, kokius tai duoda rezultatus, nepuolant strimgalviais įvedinėti kitų draudimų.

„Aš nesu už radikalizmą šioje vietoje“, – sakė jis.

Koalicijos nenori ardyti

Šią savaitę trintis tarp socialdemokratų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pasiekė piką.

S.Skvernelis pirmadienį net pareiškė, kad jaučiasi vadovaujantis mažumos Vyriausybei, tačiau vėliau koalicijos partneriai sukirto rankomis ir demonstratyviai pasižadėjo daugiau kalbėtis.

Pusiau juokaudamas – partija yra ne uabas bet aš savam savotiškam kioskui pavadovavau, dabar noriu išplėsti tą vadovavimo mastą.

Socialdemokratams vadovauti pretenduojantis M.Sinkevičius teigė, kad bendraujant su premjeru jam nesusidarė įspūdis, kad „valstiečiai“ jau stumia socialdemokratus iš koalicijos.

Jis pakartojo, ką jau yra sakęs S.Skvernelis, kad reikia kalbėtis, nes kalbėjimosi tarp koalicijos partnerių buvo per mažai.

„Tada mažiau bus balsavimų netikėtų su netikėtais rezultatais“, – pridūrė jis.

Jis pasisako už tai, kad konfliktai būtų sprendžiami viduje: „Mes esame du koalicijos partneriai, didesnis ir mažesnis, kaip vyras ir moteris, ir turime su pagarba elgtis vienas kito atžvilgiu (…) Kai nuomonės išsiskiria, vienas iš partnerių nueina pas kaimynę, į dešinę pusę, pas konservatorius, ir sako, gal padėkit man. Tada susitvarko ir grįžta atgal į šeimą. Ilgainiui mums toks požiūris į mus, ignoravimas, nenoras kalbėtis, mums nepatiks.“

M.Basčio iš Seimo neveja

Kalbėdamas apie dėl savo ryšių į skandalą patekusį socialdemokratą Mindaugą Bastį, M.Sinkevičius sakė, kad jeigu komisijų išvados M.Basčiui bus nepalankios, jis turės trauktis iš Seimo.

„Taip, tai nepuošia, taip, tai dar vienas skandalas, dar vienas akmenėlis į socialdemokratų daržą, ir matyt, kad tai paveiks reitingus ir taip, garbės tas nedaro. Na, bet gyvenime yra įvairių situacijų, aš linkęs būčiau palaukti objektyvaus komisijų išaiškinimo, kaip vis tik ten yra“, – sakė jis.

Anot ministro, jei pasirodytų, kad M.Bastys kaltas, jis, būdamas partijos vadovu, jo negintų.

M.Sinkevičius taip pat teigė susidaręs įspūdį, kad tik dalis socialdemokratų partijos narių nori radikalių permainų. Tapęs pirmininku M.Sinkevičius partijos vadovybėje paliktų dalį senųjų veidų, o dalį – naujų.

Paklaustas, kuo save laiko išskirtiniu ir pranašesniu prieš kitus keturis kandidatus, M.Sinkevičius sakė, kad norint vadovauti tokiai didelei partijai, reikia praktikos, o jis tokios turi – 5 ar 6 metus vadovauja partijos skyriui Jonavoje, o šis skyrius esą laikomas geriausiu visoje partijoje.

„Aš pavadovavau savo mažam kolektyvui, mažam skyriui, kas yra darinys, ląstelė visos partijos. Pusiau juokaudamas – partija yra ne uabas bet aš savam savotiškam kioskui pavadovavau, dabar noriu išplėsti tą vadovavimo mastą. Bet jeigu tu nesi vadovavęs net kioskui, sakyti, kad aš noriu vadovauti „Panoramai“ ar „Akropoliui“... Manau, kad darbdavys, rinkėjas arba socialdemokratų narys žiūrės, kokia ta patirtis“, – kalbėjo jis.

Anot M.Sinkevičiaus, jei jo vadovaujamai partijai po dviejų metų nepavyktų gerai pasirodyti savivaldos rinkimuose, jis atsistatydintų iš vadovo posto.

VIDEO: LSDP pirmininko posto siekiantis M.Sinkevičius: „Partija – ne UAB'as, bet aš savo kioskui pavadovavau“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius