Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 14

Mindaugas Stankūnas: ne artėjame prie karantino, o nuo jo tolstame

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas savo paskyroje „Facebook“ rašo, jog pastaruoju metu nė vienoje ekspertų taryboje, kur jis dalyvauja, nediskutuota apie galimą karantino įvedimą. Anot jo, nepaisant smarkiai išaugusių susirgimų skaičiaus, Lietuva ne artėja prie karantino, o nuo jo tolsta.
Mindaugas Stankūnas
Mindaugas Stankūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiandien sulaukiau kelių keistų paklausimų, kad esą jau planuojamas naujas karantinas. Atsakingai galiu pasakyti, kad abejose ekspertų tarybose, kuriose man tenka dalyvauti, jokie karantino įvedimo planai nėra svarstyti.

Vyriausybė yra nustačiusi 240 reanimacijos ir intensyviosios terapijos (RITS) lovų užimtumą, kaip ribą karantino skelbimui. Kiek žinau, tai šis rodiklis kol kas nėra pakeistas. O jei pažiūrėtume į RITS lovų užimtumo dinamiką Lietuvoje, tai mes bent jau kol kas „tolstame“ nuo karantino, o ne prie jo „artėjam“.

Gal situacija ir pasikeis su RITS užimtumu, tačiau ateinantys vis naujesni duomenys iš kitų šalių leidžia nedrąsiai viltis, kad tokių griežtų priemonių gali ir neprireikti. Naujausias Berklio universiteto (JAV) mokslininkų tyrimas atskleidė, kad omikron atmainos atvejų hospitalizacijos tikimybė buvo 53 proc., gydymui RITS – 74 proc., o mirties nuo COVID-19 net 91 proc. mažesnė nei lyginant su Delta. Laikau stipriai suspaudęs kumščius, kad taip būtų ir pas mus“, – rašo M.Stankūnas.

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 3947 nauji COVID-19 atvejai, mirė 10 žmonių, rodo penktadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys. Devyni mirusieji buvo nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1054 COVID-19 sergantys pacientai – keliasdešimt mažiau nei prieš parą, 88 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius