-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13 /15:21

Mindaugas Bastys lieka Seime – parlamentarai nusprendė neatimti mandato

Antradienį Seimo nariai nusprendė, kad Konstituciją pažeidęs ir priesaiką sulaužęs parlamentaras Mindaugas Bastys lieka Seime. Opozicijos atstovai pirštą duria į „valstiečius“, tuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kategoriškai atmeta įtarimus, M.Bastys Seime lieka „valstiečių“ dėka.
Juozas Gaudutis ir Mindaugas Bastys
Seimas balsuoja dėl M.Basčio mandato panaikinimo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip nurodo BNS, per slaptą balsavimą dėl M. Basčio mandato panaikinimo už balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo nariai, 24 susilaikė. Kad Seimo nario mandatas būtų panaikintas, už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Atvirai M.Bastį Seimo posėdyje palaikė vienintelis „tvarkietis“ Petras Gražulis.

V.Pranckietis: gėda

Po balsavimo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atrodė sutrikęs.

„Ne ne, „valstiečių“ frakcija čia nieko nepavedė. Aiškiai, kažkas norėjo, kad atrodytų, kad „valstiečių“ frakcija nori pavesti, bet vienareikšmiškai noriu pasakyti, kad „valstiečių“ frakcija balsavo už apkaltą“, – po balsavimo sakė jis.

Jis kelis kartus pakartojo, kad Seimas nėra vienalytis, todėl Seimo esą niekada nereikėtų vertinti kaip vienos visumos.

Anot V.Pranckiečio, balsavimas įrodo, kad asmeniniai žmonių, kurie atstovauja Lietuvai, interesai peržengė viešąjį interesą.

„Seimo nario mandatas lieka rankose žmogaus, kuris nuslėpė ryšius, turinčius reikšmės valstybės paslapčių saugumui ir dėl kurių Konstitucinis Teismas pripažino, jog jis vienareikšmiškai prarado valstybės pasitikėjimą. Gėda. Griežtai smerkiu tokius balsavimo rezultatus“, – teigė jis.

„Aš tiesiog esu nusivylęs (...) Jis nesakė nieko laisvai balsuoti, jis pasakė, pagal sąžinę, o sąžinę jis matė aiškią, pasisakė, kaip Konstitucinis Teismas pasakė“, – teigė Seimo pirmininkas, paklaustas apie „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio antradienį Seimo posėdyje išsakytą mintį, kad jo frakcija balsuos pagal sąžinę, esą niekam jis nenurodęs, kaip balsuoti. Pats R.Karbauskis aiškino balsuosiantis už M.Basčio mandato atėmimą.

„Visi žmonės turi savo sąžinę, turi savo žinojimą, priima savo sprendimus. Kiekvienas mes esame Seimo nariai, atsakingi prieš savo sąžinę, prieš žmones, kurie mus rinko“, – Seimo posėdyje kalbėjo jis. Taip jis reagavo į konservatorių frakcijos pareiškimą, kad visa frakcija palaikys apkaltą M.Basčiui.

D.Grybauskaitė: Seimas save gėdingai diskreditavo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Mindaugo Basčio mandatą išsaugojęs Seimas save gėdingai diskreditavo.

„Pamindamas Konstitucinio Teismo išvadą bei ignoruodamas valstybės nacionalinio saugumo interesus, tokiu balsavimu Seimas save gėdingai diskreditavo“, – teigia prezidentė.

D.Grybauskaitės komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

S.Skvernelis: valstiečiai turi įrodymus, kaip balsavo

Premjeras Saulius Skvernelis balsavimo baigtį pavadino apgailėtina. Jis teigė, jog tokį fiasko lėmė opozicijos žaidimai, nes esą apkaltą palaikę valstiečiai ir žalieji turi įrodymus, kaip balsavo.

„Apgailėtina. Tik tokiu žodžiu galėčiau apibūdinti šiandienos Seimo balsavimo dėl Mindaugo Basčio rezultatus.

M.Bastys negali būti Seimo nariu. Tą labai aiškiai indikavo specialiųjų tarnybų pateikta medžiaga, vėliau įrodė Seimo laikinoji komisija ir galiausiai patvirtino Konstitucinis Teismas.

Šiandienos balsavimą laikau niekuo kitu, tik ciniškais politiniais žaidimais, kuriuose aktyviai dalyvavo kai kurie opozicinių frakcijų nariai.

Žinau, kad visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M.Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė S.Skvernelis.

Socialdemokratai neturėjo pozicijos dėl balsavimo

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad po antradienį parodyto Seimo pasitikėjimo Mindaugui Basčiui formaliai nėra kliūčių atstatyti sustabdytą narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) ir grįžti į frakciją Seime.

Kartu jis pažymi, jog palankus Seimo sprendimas „nepanaikina Konstitucinio Teismo išvados“, jog M.Bastys pažeidė Konstituciją.

„Formaliai, jokių kliūčių jam nėra atstatyti savo narystę partijoje. Tačiau nepaisant Seimo sprendimo, išlieka moralinis, vertybinis vertinimas, o Konstitucinio Teismo išvados taip pat niekas nepanaikina. Ką darys M.Bastys, jis, turbūt, informuos pats, mes, savo ruožtu, taip pat norime išgirsti jo poziciją“, – BNS teigė LSDP pirmininkas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Jis taip pat sako, kad dabar M.Bastį gali įvertinti tik valdančioji dauguma, o vėliau – ir rinkėjai.

„Nagrinėjant situaciją, pateikiant ją visuomenei buvo nagrinėjamas ne siauras priesaikos sulaužymo epizodas, o veikla, kontaktai. Tai yra moralinis, etinis ir politinis aspektas. Bet šiandien tą atsakomybę dėl šios situacijos perima valdančioji koalicija, tai yra jų atsakomybė. O rinkėjai jau tai įvertins“, – dėstė G.Paluckas.

Jis tikino, kad socialdemokratai neturėjo išankstinės pozicijos, kaip reikėtų balsuoti Seime.

J.Gaudutis: M.Bastys sąmoningai neklaidino VSD

Parlamentaro advokatas Juozas Gaudutis Seimo nariams įrodinėjo, kad M.Bastys galėjo pamiršti, kad pažįsta buvusį KGB darbuotoją Piotrą Vojeiką, o Valstybės saugumo departamento (VSD) klausimyne esantis klausimas apie pažintis buvo suformuluotas netinkamai. Pats M.Bastys kartojo nieko blogo nepadaręs – esą kaip parlamentaras, jis privalo bendrauti su visais, net ir nusikaltėliais.

M.Bastys nusprendė Seimo posėdyje, kuriame sprendžiamas jo likimas, pats nekalbėti – tik atsakyti į kolegų klausimus. Vietoje politiko parlamentarams argumentus dėstė advokatas J.Gaudutis.

Anot jo, VSD netyrė ir nevertino M.Basčio pasakymo, kad jis nesuprato 55 klausimo klausimyne, kurį pildė norėdamas gauti leidimą dirbti su slapta informacija. Jo teigimu, M.Bastys pažintį su P.Vojeika galėjo pamiršti, o kad būtų įsitikinta, kad jis nemeluoja, galima buvo patikrinti Seimo narį poligrafu.

„VSD pakako, kad patikrinant žodžiu M.Bastys nenuslėpė savo pažinties su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika, nebuvo reikalo tikrinti poligrafu“, – sakė J.Gaudutis.

Tą parlamentaras vėliau privačiai atliko Lenkijoje ir jis esą parodė, kad M.Bastys nemeluoja dėl ryšių su P.Vojeika. Poligrafas esą parodė, kad Seimo narys tinkamai nesuprato klausimo ir atsakė į jį sąžiningai. Anot J.Gaudučio, tai esą parodė, kad M. Bastys elgėsi teisingai ir sąmoningai neklaidino VSD. Posėdžio metu paaiškėjo, kad poligrafo klausimai buvo suformuluoti lenkiškai, o M.Basčiui talkino vertėjas.

Anot advokato, jis yra gavęs išaiškinimą iš lietuvių kalbos eksperto, kad klausimas apie pažintis iš tiesų yra suformuluotas neaiškiai.

„Manau, kad jūs sąžiningai padarysite politinį sprendimą. Palinkėsiu elgtis taip kaip liepia širdis ir sąžinė“, – prašydamas nenaikinti mandato parlamentarams kalbėjo advokatas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Juozas Gaudutis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Juozas Gaudutis

Po advokato kalbos M.Bastys atsakinėjo į Seimo narių klausimus.

„Iš tiesų klausimas buvo klaidinantis (...) Advokatas pasiūlė kreiptis į lietuvių kalbos ekspertą, mokslų daktarą, kad būtų išaiškintas klausimas, ar galėjau jo nesuprasti. Jei kalbant atvirai ir norint suprasti konkrečiai, kaip turėtų būti suformuluotas klausimas, turėtų būti įrašyta, kad tai apima ir buvusias valstybes, kurių dabar nebėra – žvalgybininkus, KGB darbuotojus, ir būtų viskas paprasta ir aišku. Kai klausiama, ar pažįstate esamą, buvusį žvalgybininką, suprantu apie dabar esančias valstybes“, – atsakydamas į Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako klausimą, teigė M.Bastys.

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus klausiamas, ar nenorėtų pats atsistatydinti, M.Bastys teigė, jog VSD turėjo pareigą perspėti Seimo narius, taip pat ir jį, apie asmenis, su kuriais jis bendrauja, jeigu jie yra įtartini, tačiau tai esą nebuvo padaryta.

Nuo traukimosi iš Seimo atkalbėjo rinkėjai

„Bendravau su Lietuvos Respublikos piliečiais ir man nekilo jokių abejonių dėl šių piliečių, kadangi kitokios informacijos aš neturėjau. Ją turėjo tik VSD. Iš pat pradžių galvojau, kad lengviausia būtų mandato atsisakyti, tačiau grįžęs į savo apygardą klausiau rinkėjų, kaip man elgtis, jie vienareikšmiškai... Jie manimi pasitikėjo keturias kadencijas iš eilės. Jie sakė, kad manimi pasitiki ir nėra pagrindo pačiam jo atsisakyti“, – pridūrė jis.

M.Bastys priminė, kad pats kreipėsi į prokurorus, kad šie pasakytų, ar jis veikė prieš Lietuvos valstybę, tačiau to prokurorai neaptiko.

Konservatorė Rasa Juknevičienė teigė, kad Gedimino Kirkilo Vyriausybės laikais VSD jį esą buvo įspėjusi apie ryšius. „Žinojote ir šiandien žinote kas yra „Rosatom“ ir kieno interesams atstovauja“, – pridūrė ji.

M.Bastys aiškino, kad jis nebuvo perspėtas. „Ir jūs puikiai žinote. Tai KT liudijo VSD darbuotojas Bložė, kad nebuvo jokio perspėjimo. Buvo tik operatyvinis pokalbis. Buvo du susitikimai ambasadoje dėl karių kapų tvarkymo“, – tvirtino M.Bastys.

Aš turiu atstovauti visiems, turiu bendrauti ir su esamais ir buvusiais nusikaltėliais.

Dovilė Šakalienė pasiteiravo, ar jis tiki, kad yra buvusių kagėbistų.

„Seimo nario mandatas yra laisvas. Visi Lietuvos piliečiai, ir buvęs KGB darbuotojas, ir Danas Arlauskas, irgi paminėtas buvęs KGB darbuotojas – visi jie piliečiai, visi jie čia dirba. Man, kaip Seimo nariui, nėra galimybės atsisakyti ar ignoruoti... Aš ir nebendravau nuolatos, tai buvo epizodiniai keli susitikimai, tai parodo ir tyrimas. Aš asmeniškai tų susitikimų neieškojau. Žmonės, kurie dirbo sovietų laikais, jie yra Lietuvos Respublikos piliečiai, o vertinimai ką ir kaip jie darė, yra istorikų dalykas. Aš turiu atstovauti visiems, turiu bendrauti ir su esamais ir buvusiais nusikaltėliais, taip pat turiu žinoti jų nuomonę vienais ar kitais gyvenimo klausimais“, – kalbėjo jis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis klausė, ar jis tikisi palaikymo Seime. M.Bastys teigė tokio tyrimo nedaręs ir prašė palaikymo.

Vadovavausi tik bendražmogiškomis, konstitucinėmis, priesaikos vertybėmis.

Sakydamas baigiamąjį žodį M.Bastys aiškino, kad šis procesas jam sudėtingas žmogiškai, jis pakartojo, jog planavo atsisakyti mandato, tačiau Zanavykų vienmandatinės apygardos rinkėjai prašė to nedaryti.

Politikas priminė, kad už jį šioje apygardoje kiekvienus rinkimus balsavo vis daugiau žmonių.

„Mane mokė tėvai, mano mokytojai, rodyti pagarbą kiekvienam žmogui, kas jis bebūtų. Ir tokiu būdu aš tomis vertybėmis aš vadovavausi“, – kalbėjo jis.

M.Bastys pripažino, kad KT sprendimas nekvestionuojamas, tačiau priminė, kad viskas Seimo narių rankose.

„Atsiprašau tų kolegų, Seimo narių, kuriuos kažkada esu įžeidęs ar savo kitą nuomonę pasakęs per aštriai, bet vadovavausi tik bendražmogiškomis, konstitucinėmis, priesaikos vertybėmis. O jūs, gerbiami kolegos, priimsite sprendimą, dėkoju, ir tepadeda jums Dievas“, – teigė

Socialdemokratų frakcijai priklausęs M.Bastys skilus socialdemokratams neprisijungė nei prie vienos iš jų frakcijų – pasirinko Mišriąją Seimo narių grupę, o narystę partijoje sustabdė.

M.Bastys išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje.

KT vertino ne visus epizodus

Apkalta M.Basčiui taip pat inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Konstitucinis Teismas gruodį paskelbė, kad M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

„M.Basčio veiksmas, kai atsakydamas į klausimyno pretenduojantiems gauti leidimą su slapta informaciją klausimą, ar pažįsta asmenis, kurie dirbo su kitų valstybių slaptosiomis tarnybomis, nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika, ir taip elgdamasis nesąžiningai siekdamas teisės dirbti su slapta informacija, kurią įgijęs dėl savo ryšių galėjo sukelti grėsę valstybės paslapčių saugumui, šiurkščiai pažeidė Konstituciją“, – konstatavo KT.

Seimas KT prašė įvertinti, ar M.Bastys pažeidė Konstituciją nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika bei tarpininkavęs organizuojant neskelbiamus Rusijos kompanijos „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos politikais, tačiau šio epizodo KT nevertino, nes veiksmai padaryti dar Seimo nariui nedavus naujausios priesaikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius