-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 10

Mindaugo Puidoko pataisas dėl vaiko teisių stabdo Seimo teisininkai

Seimo teisininkai stabdo „valstiečio“ Mindaugo Puidoko inicijuotas pataisas vaiko teisių apsaugos sistemai, jose įžvelgę galimus prieštaravimus Konstitucijai.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Jos yra užblokuotos, Seimo teisės departamentas nurodo,kad galimai yra prieštaravimas Konstitucijai, turėjom Teisės ir teisėtvarkos komitete diskusiją, pateikėm argumentus, bet gaunasi vilkinimas ir nėra galimybės antradienį pateikti pataisų“, – BNS pirmadienį sakė M.Puidokas.

M.Puidoko vertinimu, jo kartu su daugiau kaip 50 parlamentarų iš „valstiečių“, „tvarkiečių“ konservatorių bei kitų frakcijų pateiktose pataisose „jokio prieštaravimo Konstitucijai nėra, yra priešingi konceptualiai požiūriai“. Tiesa, dalis parlamentarų kiek vėliau parašus po minėtomis pataisomis atsiėmė.

Seimui antradienį planuojama pateikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos. Kaip ir M.Puidoko su grupe Seimo narių, jos parengtos reaguojant į rezonansą sukėlusį kauniečių vaikų paėmimo iš šeimos atvejį.

Daugiausia prieštaringų vertinimų M.Puidoko pataisos sulaukė dėl smurto prieš vaiką apibrėžimo, į jį įrašant, kad fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik jam sukeliamas žymus skausmas. Šiuo metu fiziniu smurtu laikomas bet koks vaikui sukeliamas skausmas.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas išvadoje pažymi, kad objektyviai nustatyti asmens patirto skausmo lygmenį nėra įmanoma, nes patiriamo skausmo mastas (laipsnis) iš esmės priklauso nuo kiekvieno skausmą patiriančio asmens individualiai.

„Įstatymu sudaroma prielaida nebaudžiamam imtis prieš vaiką veiksmų, sukeliančių jam fizinį skausmą, nes objektyviai sukelto skausmo įvertinti neįmanoma, tik subjektyviai – smurtavęs asmuo galės gintis, nesuvokęs, kad nukentėjęs vaikas patyrė žymų skausmą“, – rašoma išvadoje.

Seimo teisininkai taip pat atkreipia parlamentarų dėmesį, kad registruotas M.Puidoko pataisų lyginamasis variantas klaidina, nes jame įrašytas ir perbrauktas žodis „žymų“, jį perkeliant į kitą vietą, bet galiojančiame įstatyme tokio žodžio nėra.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Taip pat M.Puidoko projektu siūloma nustatyti, jog smurtu prieš vaiką laikomas tik toks nederamas elgesys, kai šiurkščiai pažeidžiama vaiko garbė ar orumas. Seimo teisininkai atkreipia dėmesį į Konstitucijos nuostatą, kad žmogaus orumą gina įstatymas.

„Asmens orumas, visų pirma, yra baudžiamojo įstatymo saugoma vertybė. Be to, nusikalstamų veikų sudėtyse žmogaus orumo pažeidimas nėra graduojamas ir siejamas su šiurkštumo požymiu“, – nurodo Teisės departamentas.

Grupės Seimo narių pataisose siūloma nustatyti, kad fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik sukeliamas žymus skausmas, o į psichologinio smurto apibrėžimą būtų įtraukiamas „prievartinis vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią“.

Psichologinio smurto prieš vaiką apibrėžimas būtų keičiamas nustatant, kad nederamas elgesys yra tik tuomet, kai šiurkščiai pažeidžiama vaiko garbė ir ar orumas – šiuo metu žodžio „šiurkščiai“ įstatyme nėra.

VIDEO: Mykolas Majauskas: „Įstatymo pataisos grąžintų Lietuvą į akmens amžių“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija keičiant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą siūlo keisti neliesdama smurto prieš vaiką apibrėžimo, tačiau atsisakydama grėsmės lygių nustatymo.

Taip pat siūloma, kad esant nesaugiai aplinkai vaikas nebūtų iškart paimamas iš tėvų, bet būtų skiriama laikinoji priežiūra, t.y. vaiką prižiūrėtų giminaičiai ar šeimos draugai.

Ministerija pranešime tvirtina, kad dėl tokių pakeitimų vaiko paėmimas iš tėvų ar globėjų būtų įmanomas tik kraštutiniais atvejais.

Liepą pradėjo galioti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema, atsirado mobilios pagalbos šeimai komandos. Taip pat nustatyta bendra schema, kaip turi elgtis institucijos, gavusios pranešimą apie skriaudžiamą vaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius