Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23

Minint kvietimo prisijungti prie NATO metines, G.Landsbergis ragina plėsti Aljansą

Minint kvietimo prisijungti prie NATO 20-ąsias metines, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį paragino sąjungininkus palankiai žiūrėti į Aljanso plėtrą.
NATO vėliava
NATO vėliava / 123RF.com nuotr.

„JAV saugumo garantijos bei atvirų NATO durų politika įkvėpė ir stiprino Lietuvą, o dabar atėjo metas, kuo plačiau atverti širdis ir duris kitoms šalims einančioms euroatlantinės integracijos keliu“, – pranešime sakė ministras.

2002-ųjų lapkričio 21–22 dienomis vykusio Prahos viršūnių susitikimo metu Vilnius, drauge su dar šešiomis šalimis, buvo pakviestas prisijungti prie NATO, o po kelių dienų į šalį atvyko ir tuometis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George'as W.Bushas.

„Buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento George'o W.Busho vizito Vilniuje metu ištarti žodžiai, kad kiekvienas pasirinkęs Lietuvą savo priešu taps ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu įkvėpė ir stiprino Lietuvą tuomet, kai mums to labiausiai reikėjo“, – teigė G.Landsbergis.

Pasak jo, su šiuo saugumo pažadu užaugo visa karta Lietuvos piliečių, kurie jaučiasi laisvi, saugūs ir kuriems Lietuvos narystė Europos Sąjungoje ir NATO atrodo savaime suprantamas dalykas.

„JAV saugumo garantijos bei atvirų NATO durų politika įkvėpė ir stiprino Lietuvą, o dabar atėjo metas, kuo plačiau atverti širdis ir duris kitoms šalims einančioms euroatlantinės integracijos keliu“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Šiuo metu narystės siekia Suomija ir Švedija, tačiau jos dar laukia Vengrijos ir Turkijos pritarimo. Pastaroji vilkina istorinį Skandinavijos šalių siekį įstoti į NATO, susirūpinusi, kad šios dvi šalys, ypač Švedija, tapo saugiu prieglobsčiu Kurdistano darbininkų partijos nariams ir su ja susijusioms grupuotėms.

G.Landsbergis, dėkodamas JAV už sąžiningai puoselėjamą saugumo pažadą, bendrystę ir tvarias partnerystes, įteikė padėkos ženklus amerikiečių organizacijoms ir institucijoms.

Juos gavo JAV Valstybės departamentas – už sovietinės okupacijos nepripažinimo politiką, JAV ginkluotosios pajėgos – už puoselėjamą partnerystę ir bendradarbiavimą ir tvirtą petį, ginant kiekvieną Lietuvos žemės centimetrą, Amerikos prekybos rūmai Lietuvoje – už JAV ir Lietuvos prekybos ir investicijų skatinimą ir Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje – už tai, kad sostinė yra patrauklus norintiems dirbti ir investuoti Lietuvoje.

„Šiemet švenčiame Lietuvos ir mūsų strateginės partnerės JAV draugystės šimtmetį, minime istorinio JAV saugumo pažado dvidešimtmetį. Daugumai amerikiečių rytoj švęs Padėkos dieną. Visos šios sukaktys ir tradicinės šventės – proga darkart prisiminti, kad nei taika, nei laisvė nėra duotybė“, – sakė ministras.

„Esu dėkingas JAV lietuvių bendruomenei už begalines pastangas ir darbą, suartinant Lietuvą ir JAV, skatinant kultūrinius ir žmonių tarpusavio ryšius – jūsų tikėjimo, ryšių ir pastangų dėka, Lietuva drąsiai žengė pirmuosius žingsnius tarptautinėje bendruomenėje ir ryžtingai eina pagarbos demokratijai ir laisvei keliu toliau“, – pridūrė jis.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės ir JAV kariuomenės pirmosios pėstininkų divizijos orkestrai.

Kitų metų liepos 11–12 dienomis NATO Viršūnių susitikimas vyks Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius