-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 16

Ministerija kaltina Vilniaus rajono valdžią nesteigiant lietuviškų darželinukų grupių

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ieško galimybių Vilniaus rajone, Riešėje, pastatyti lietuvišką darželį, nes Vilniaus rajono savivaldybė to nedaro. Savivaldybė savo ruožtu kaltinimus atmeta ir apgailestauja, kad ministerija su ja nederina savo planų.
Vaikai
Vaikai / 123RF.com nuotr.

Ministrė: situacija – nenormali

Apie planus Vilniaus rajone statyti lietuvišką vaikų darželį ministrė Jurgita Šiugždinienė pranešė trečiadienį per Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdį.

„Darome viską, kad galėtume darželius Vilniaus rajone patys statyti, nes yra didžiulis poreikis. Vilniaus rajonas, kiek raštų siuntėme, į Vyriausybės atstovą kreipėmės, nestato darželių lietuvių kalba, ir tai yra didžiulė problema“, – teigė ministrė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Mes esame susiplanavę, kaip po truputėlį, galėsime juos statyti, bet tai nėra normalu, kad ministerija turi statyti darželius Vilniaus rajono savivaldybėje“, – tvirtino ji.

Vėliau BNS J.Šiugždinienė paaiškino, kad ieškoma galimybių modulinį darželį pastatyti Riešėje.

„Kreipėmės ne kartą į Vilniaus rajono savivaldybę su prašymu atidaryti naujas darželių grupes, tačiau sulaukėme atsakymo, jog savivaldybė neplanuoja to daryti. Esame šiais metais susiprojektavę vieną modulinį darželį, bandome perskirstyti lėšas ir tą darželį planuojame pastatyti. Manome, kad tikrai darželių grupės turi plėstis, kitaip Vilniuje darželių problemos niekada neišspręsime“, – sakė ji.

Ministrė pabrėžė, kad susidariusi situacija yra nenormali, nes ugdymo įstaigų tinko užtikrinimu privalo rūpintis savivaldybės.

„Taip neturėtų būti, kad ministerija stato darželius, tai yra savivaldybės savarankiška funkcija. Tačiau mes matydami didžiulį poreikį ir kad ta problema darželių nesisprendžia ir Vilniuje labai sudėtinga situacija, todėl planuojame modulinį darželį Riešėje. Tikimės, kad pavyks“, – BNS sakė J.Šiugždinienė.

Savivaldybė kaltinimus atmeta

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai netiesa vadina ministrės teiginius, kad savivaldybė atsisako steigti naujas grupes darželinukams.

„Teiginys, kad Vilniaus rajono savivaldybė atsisako steigti ikimokyklinio ugdymo grupes lietuvių ugdomąja kalba – netiesa“, – komentare BNS teigė Vilniaus rajono savivaldybės atstovė Ilona Leganovič.

Anot jos, šiuo metu Didžiojoje Riešėje vyksta naujo, modernaus ir visus šiuolaikinius standartus atitinkančio vaikų lopšelio-darželio statybos. Jame veiks aštuonios ikimokyklinio ugdymo grupės, iš viso bus sukurtos 125 vietos vaikams. Statybų vertė siekia apie 3,1 mln. eurų.

Vaikų darželį planuojama įrengti ir Bukiškio kaime, jau vyksta Valčiūnų vaikų lopšelio-darželio, Vaidotų mokyklos-darželio „Margaspalvis aitvarėlis“ renovacija.

Savivaldybės atstovė taip pat priminė, kad pernai rugsėjį duris atidarytas vaikų darželio „Pelėdžiukas“ priestatas Pagiriuose. Dviejų aukštų naujame pastate įsteigtos šešios naujos grupės, papildomai sukurta 100 naujų vietų. Projekto vertė – 2 mln. eurų.

Anot jos, Vaidotuose sudarytos trys darželinukų grupės lietuvių ugdomąja kalba ir dvi lenkų kalba, Pagiriuose – 11 lietuvių ugdomąja kalba bei trys lenkų ugdomąja kalba, o naujose įstaigose grupės bus formuojamos pagal tai, kiek tėvų kokią ugdomąją kalbą pasirinks.

„Investuodama į vaikus, Vilniaus rajono savivaldybė investuoja į savo ateitį. Neprieštaraujame Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos planams statyti darželį, tačiau tai dar vienas iš daugelio pavyzdžių, kaip ministerija nėra suinteresuota bendradarbiauti ir derinti tinklo su Vilniaus rajono savivaldybe“, – teigė I.Leganovič.

Anot jos, reikėtų sistemiškiau žiūrėti į švietimo įstaigų tinklą, nes dabar Vilniaus rajone veikia privačios, savivaldybei ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai priklausančios švietimo įstaigos. Savivaldybė sutiktų perimti ministerijos valdomas įstaigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius