-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 27

Ministerija: O.Vėbrienė priėmė teisės aktų neatitinkančius sprendimus

Aplinkos apsaugos departamento veiklos patikrinimą atlikusi Aplinkos ministerija sako, kad departamento direktorė Olga Vėbrienė priėmė teisės aktų neatitinkančius sprendimus.
Olga Vėbrienė
Olga Vėbrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pati O.Vėbrienė BNS sakė dar negavusi iš ministerijos tyrimo išvadų.

Aplinkos ministerija trečiadienį informavo BNS, kad patikrinimo metu nustatyta keletas galimų pažeidimų, susijusių su priemokomis ir išmokomis darbuotojams, priėmimu į darbą.

Anot ministerijos, vienas departamento darbuotojas perkeltas į departamentą tarnybinio kaitumo būdu, nors jo išsilavinimas neatitiko pareigybės aprašymo, vėliau jis paskirtas į aukštesnes pareigas, prieš tai pakeitus pareigų aprašyme nustatytą išsilavinimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

Patikrinimo metu taip pat paaiškėjo, kad buvo išmokėtos didesnės priemokos nei leidžia teisės aktai.

„Viršijant Valstybės tarnybos įstatymo nustatytą leistiną ilgiausią 6 mėnesių per kalendorinius metus terminą ar kai mokamų priemokų suma tuo pačiu laikotarpiu viršijo nustatytą leistiną 40 proc. pareiginės algos dydį“, – rašoma tyrimo išvadose.

Anot jos, departamente priemokos buvo skirtos už atliekamas papildomas funkcijas, kartais – pavadavimą.

„Mokant priemokas teisingas teisinis pagrindimas ypač svarbus, nes juo manipuliuojant atsiranda galimybė darbuotojui už analogiškas funkcijas skirti priemoką dvigubai ilgesnį laiką, negu leidžia teisės aktai“, – sakė ministerija.

Ji taip pat sako, kad kilo abejonių dėl vienkartinių piniginių išmokų, kurios turi būti skiriamos kaip skatinimo priemonė už nepriekaištingą pareigų atlikimą.

Tačiau, pasak ministerijos, „švenčių proga be aiškaus pagrindo“ buvo skirta 750 eurų išmoka darbuotojui, departamente dirbusiam mažiau nei dvi savaites.

Išvadų negavo

Aplinkos apsaugos departamento direktorė O.Vėbrienė sako dar negavusi patikrinimo išvadų.

„Esu su išvada nesupažindinta“, – BNS trečiadienį sakė departamento vadovė.

Ji teigė apie išvadas sužinojusi iš žiniasklaidos ir išsiuntusi aplinkos ministrui Simonui Gentvilui prašymą supažindinti su išvadomis.

Esu su išvada nesupažindinta, – sakė O.Vėbrienė.

Pakomentuoti išvadas, ji žadėjo vėliau trečiadienį.

Aplinkos ministerija departamento veiklos patikrinimą skelbia pradėjusi gruodžio 30 dieną.

Sausio 25 dieną departamento vadovė O.Vėbrienė pranešė gavusi pranešėjos statusą po to, kai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl ministro elgesio.

Pranešėjų apsaugos įstatymas numato, kad tokį statusą gavusio asmens negalima atleisti iš darbo, pažeminti pareigose ar sumažinti atlyginimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Trintis tarp S.Gentvilo ir O.Vėbrienės atsirado, kai ši nušalino aplinkosaugininką, per atostogas ministrui pranešusį apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

Ministras savo ruožtu tvirtino sulaukiantis neproporcingai daug Aplinkos apsaugos departamento darbuotojų skundų ir pats pradėjo tarnybinį patikrinimą, ar teisėtai nuo pareigų buvo nušalintas minėtas aplinkosaugininkas. S.Gentvilas taip pat kėlė klausimą dėl kadrų politikos departamente, įkurtų vadovaujamų pareigybių.

O.Vėbrienė nuolatine Aplinkos apsaugos departamento vadove tapo pernai rugpjūtį, ji pakeitė Valdą Laukį, kurio vadovaujamas departamentas sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ taršos Kuršių mariose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius