-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 11 /13:28

Ministrai: kariai liks budėti tose pasienio užkardose, kur migrantai bando kirsti sieną

Mažėjant nelegalios migracijos srautui, Lietuvos kariai liks patruliuoti tuose pasienio su Baltarusija ruožuose, kur migrantai bando neteisėtai kirsti sieną.
Fzinio barjero statybų aikštelėje netoli Silių kaimo
Fzinio barjero statybų aikštelėje netoli Silių kaimo / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dėl to trečiadienį sutarė vidaus reikalų ir krašto apsaugos ministrai.

„Kariai pasienyje yra. Kadangi palaipsniui buvo matyti, kaip mažėja ir nelegalų skaičius – kariai šiaip jau buvo ne visose, tik dalyje užkardų, – dabar jie bus tose uždarose, papildydami pasieniečių pajėgas, kur dar pasitaiko nelegalų grupės“, – prie Vyriausybės žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Anot jo, kariai liks budėti Varėnos rinktinės ruožuose nuo Kapčiamiesčio iki Dieveniškių, o šiauriau Dieveniškių, link Adutiškio jų ketinama atsisakyti.

A.Anušauskas kol kas nenurodo skaičiaus, kiek karių nebeliks pasienyje su Baltarusija.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, kol šalyje galioja nepaprastoji padėtis, kariuomenės pagalba valstybės sienos apsaugai būtina.

„Grėsmės prie sienos su Baltarusija neišnyko ir nepasikeitė, Baltarusijos režimas ir toliau siekia destabilizuoti politinę ir viešąją santvarką kaimyninėse valstybėse, taip pat atsirado naujas neteisėtos migracijos kelias per Rusiją“, – sakė ji.

A.Anušauskas kol kas nenurodo skaičiaus, kiek karių nebeliks pasienyje su Baltarusija.

Jo teigimu, budėdami pasienyje kariai netenka galimybės atnaujinti savo karinių įgūdžių.

„Kartu su pasieniečiais budi mūsų krašto apsaugos savanoriai, jie, būdami civiliai, vidutiniškai nuo 20 iki 40 dienų per metus atlieka karinę tarnybą, kaip savanoriai. Tos tarnybos metu jie įgauna karinių įgūdžių, mokosi. Dabar jau gana ilgą laiką tie savanoriai iš dviejų rinktinių tokių įgūdžių negali atnaujinti, nes jie budi pasienyje“, – sakė krašto apsaugos ministras.

„Tai mums problema, nes norėtume, kad tie kariai ir įgūdžius atnaujintų, ir mokymus gautų, ir pratybose dalyvautų. Pasieniečiai dirba savo darbą, bet juos papildydami kariai šiek tiek nukenčia. Manau, kad logiškas bus mažinimas, reaguojant į esamą situaciją“, – tvirtino jis.

Kariai pasieniečiams talkina nuo praėjusių metų liepos, kai dėl neteisėtų migrantų, plūstančių per sieną su Baltarusija, šalyje įvesta ekstremalioji padėtis.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, daugeliu atvejų migrantai iš kilmės šalių per Rusiją vyksta į Baltarusiją ir vėliau į Lietuvą.

Šiemet pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos pusės neįleido 1613 užsieniečių, bandžiusių neteisėtai kirsti valstybės sieną, pernai – per 8 tūkstančių. Dalis migrantų tai bandė daryti ne kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius