-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 03

Ministro Broniaus Markausko šeima svetimoje žemėje šeimininkauja kaip savoje ir nuomos mokėti nesivargina

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko gimtajame Trušelių kaime, visai netoli jo mamos Sofijos Markauskienės sodybos esančių sklypų savininkai griežia dantį ant ministro. Aiškėja skandalingas faktas, kad politiko šeima ne vienerius metus naudojasi šia žeme, tačiau sklypų savininkai nei ministro, nei jo mamos nėra akyse regėję. Vienas savininkas jau ėmėsi veiksmų – kreipėsi į antstolę. Pats ministras B.Markauskas 15min apgailestavo, kad žemių turėtojai pasipasakojo žiniasklaidai, o ne jo šeimai. Esą kaime sklypai maži, savininkai keičiasi, tad susigaudyti ne visada lengva.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iki tapdamas ministru, B.Markauskas Klaipėdos rajone esančiame Trušelių kaime ūkininkavo. Jame stovi sodyba, kurioje gyvena ministro mama, vieną stambiausių pieno ūkių Klaipėdos rajone valdanti garbaus amžiaus S.Markauskienė.

Trušelių kaimo Danės gatvėje yra suformuoti 4 nedideli sklypai, kuriuose šeimininkauja B.Markausko šeima.

Dirba svetimą žemę

Registrų centro 15min pateiktais duomenimis, jie priklauso keturiems skirtingiems savininkams: du iš jų sklypus valdo paveldėjimo teise, kitiems dviem nuosavybė atkurta Apskrities viršininko įsakymu.

15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime
15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime

Dirbti svetimą žemę – nieko blogo, jei sutarei su jos savininku, tačiau du iš šių plotų savininkų 15min patvirtino, kad B.Markausko šeima jais naudojasi 5–6 metus be jokių dokumentų ir net be žodinio leidimo.

Registrų centro duomenimis, visais keturiais atvejais nuoma nėra įregistruota.

Kad ministro šeimai nenuomoja savo sklypo, 15min patvirtino nuo 2012 metų paveldėjimo teise 1,0640 ha žemės plotą valdantis klaipėdietis Ramutis Lėlys.

Maža to, jis pats susimoka žemės mokestį.

„Tegu jis bent tuos 3 eurus ar 5 eurus žemės mokesčio, bent tiek būna garbus“, – 15min apie ministrą kalbėjo R.Lėlys.

Neapsikentęs B.Markausko šeimos savivalės jis praėjusių metų rudenį kreipėsi į antstolę, kuri surašė faktinių aplinkybių konstatavimo dokumentą.

„Aš faktinių aplinkybių konstatavimą turiu juodu ant balto, kadangi man nusibodo tokie dalykai. Antstolė fiksavo, kad žemė yra dirbama. Tas, aišku, ir kainavo man kažkiek. Pernai rudenį, kai ten buvo išmaurota ir išbjaurota – kukurūzai augo“, – 15min pasakojo jis.

15min nuotr. /S.Markauskienės sodyba ir sklypai
15min nuotr. /S.Markauskienės sodyba ir sklypai

R.Lėlys neslėpė, kad sužinoję, kas dirba šią žemę, ne visi antstoliai norėjo šio darbo imtis, o jis pats buvo išvadintas bjauriu žmogumi.

„Prie ko čia bjaurus žmogus? Aš paprasčiausiai... Kai kam tiesa nepatinka (...) Nevalia taip elgtis“, – teigė jis.

R.Lėlys taip pat neslėpė pasipiktinimo tuo, kad keletą metų ministro šeima jo net nepasivargino ieškoti.

Paklaustas, kodėl pats nebandė susisiekti su ministro šeima, klaipėdietis sakė, kad tai turi daryti ne jis: „Galėtų jisai pats. Kodėl aš turiu, suprantat, nusižeminti, eiti, prašyti. Tai ką, jis nežino? Jis puikiai viską žino (…) Tu būk kuo tu nori, bet, na, prieik, pašnekėk...“

Kokių žingsnių imsis toliau, ploto savininkas 15min pasakyti negalėjo, tačiau užsiminė gavęs pasiūlymų išnuomoti žemę.

„Ką toliau darysiu? Jeigu jis pradės arti, tai aš policiją pasikviesiu ir viskas“, – teigė jis.

R.Lėlys 15min pabrėžė, kad priklauso socialdemokratų partijai, tačiau patikino, kad sutiko šią istoriją paviešinti tikrai ne dėl to, kad Lietuvos socialdemokratų partija ir į ministro postą B.Markauską delegavę „valstiečiai“ dabar yra politiniai oponentai.

Asmuo, kurio šeima valdo kitą panašaus dydžio žemės sklypą toje pat vietoje, 15min nedavė sutikimo viešinti pavardę, tačiau patvirtino iš esmės tokią pat istoriją, kaip ir R.Lėlio: B.Markausko šeima 5-6 metus naudojasi jiems priklausančiu plotu, tačiau ne tik nemoka nuomos – apskritai per visus šiuos metus minėta šeima akyse nematė nei B.Markausko, nei jo artimųjų.

„Jei ateinu pasiskolinti kastuvo, aš bent paklausiu žmogaus, o čia naudojasi žeme. Pernai nusiėmė tuos kukurūzus, galvojau, eisiu į trobą ir sakysiu, na, gerbiamieji, arba pieno litrą, arba nors susipažinkime (…) Jei aš gaučiau už tą žemę kokius 50 eurų, man jų neužtektų jai suarti ir taip toliau. Na, bet žmogiškumo irgi nėra. Tas pats, kas ateičiau į tavo lovą“, – 15min teigė asmuo.

Ar ima ir išmokas už ne savo žemę?

Jam labiausiai rūpi, ar B.Markausko motina nėra deklaravusi pasėlių svetimuose plotuose: „Jeigu deklaruoja, pagal mane, turėtų savininkų atsiklausti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kukurūzų laukas. Asociatyvinė nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kukurūzų laukas. Asociatyvinė nuotr.

15min gavo informacijos, kad taip gali būti, tačiau tai žino tik pati B.Markauskienė ir išmokas skirianti Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) žinioje esanti Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Nepatvirtintais, 15min šaltinių pateiktais duomenimis, S.Markauskienė minėtus plotus galėjo deklaruoti ir net gauti išmokas nuo 2014 metų.

Pradžioje – ganyklą-pievą, paskui – juodą pūdymą, vėliau – žieminius kviečius, o pernai – kukurūzus. Kad praėjusiais metais minėtuose plotuose tikrai buvo sodinami kukurūzai, 15min patvirtino ir du sklypų savininkai.

Jei S.Markauskienė iš tiesų deklaravo svetimos žemės plotus, ji turėjo nurodyti plotų valdymo formą.

Pernai, prieš pat balandžio 10-ąją prasidėjusį pasėlių deklaravimą, pasikeitė deklaravimo taisyklės.

Paraiškos tiekėjai turi nurodyti, kokiais pagrindais valdo žemę: nuosavybės, nuomos ar panaudos, o anksčiau buvusios grafos „kitais pagrindais“ nebeliko. Taip pat būtina pateikti tai įrodančius dokumentus.

B.Markauskas: „Būtų gerai, kad tie žmonės ateitų“

Žemės ūkio ministras B.Markauskas 15min teigė tikrai nežinantis, ar jo mama S.Markauskienė iš tiesų galėjo deklaruoti sau nepriklausančius žemės plotus, jis taip pat prisipažino nežinantis, apie kuriuos sklypus yra kalbama, tačiau pokalbyje neatmetė, jog savininkų, iš kurių žemė nėra nuomojama, gali būti.

Andriaus Grygelaičio nuotr./Bronius Markauskas
Andriaus Grygelaičio nuotr./Bronius Markauskas

„Žinokit, nežinau. Ten yra visur dabar padaryti detalieji planai, visur statybos. Tie sklypai, aš manau, kad žmonės, kurie kreipėsi, su visais susitaria ir visiems moka. Tai sunku pasakyti“, – 15min kalbėjo ministras.

Jis patikslino, kad kaime sklypai yra nedideli, kai kur statybos vyksta, keičiasi savininkai, o jeigu jie esą nesikreipia į jo mamą ir to nepraneša – sunku susigaudyti.

Jeigu pasikeitė savininkai, neperspėjo gal, visko gali būti. Bet tikrai nėra taip, kad piktybiškai kažkas nenorėtų mokėti.

„Aš turbūt neįsivaizduoju, kurioje vietoje (tie sklypai – aut.), nes daugiau mažiau su visais sutarta, nebent čia truputį ir politikavimo yra – niekada nebuvo jokios problemos 27 metus. Visi ateina, susitaria, nebent neseniai (atkurta nuosavybė – aut.) galbūt, jeigu pasikeitė savininkai, neperspėjo gal, visko gali būti. Bet tikrai nėra taip, kad piktybiškai kažkas nenorėtų mokėti, kiek žinau, su visais susitariama, bet ten yra kiek problematiška vieta, nes sakau – visur statybos, sklypeliai, keičiausi šeimininkai, nuperka, jeigu neperspėja, visko gali būti“, – svarstė ministras.

15min pabrėžus, kad vienas savininkų jaučiasi įžeistas situacijos ir nemano, kad pats turi ieškoti žmonių, kurie šeimininkauja svetimoje žemėje, ministras sutiko, kad žmonėms galbūt tai nemalonu, tačiau, anot jo, iš kitos pusės žiūrint – ta žemė yra prižiūrima, neapleista, sutvarkyta.

„Bet, žinoma, būtų gerai, kad tie žmonės ateitų. (…) Čia jau aš manau irgi yra truputį politikos, nes žmonės ateitų ir susitartų su mama be problemų jokių. Aišku, mama sena jau yra, nėra jai paprasta“, – teigė politikas ir pridūrė, kad garbaus amžiaus mamai tvarkytis ūkio reikaluose vis dažniau padeda sesuo.

„Šiaip jeigu kas kreipiasi, būtų gerai, kad patartumėt, jeigu jau sugeba su žurnalistais bendrauti, tai turbūt nesunku būtų ir kažkaip paskambinti ir susirasti“, – pridūrė jis ir tikino, kad būtinai dėl šios problemos pakalbės su mama.

Savo deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) B.Markauskas yra nurodęs ūkį turinčią mamą S.Markauskienę kaip asmenį, dėl kurios gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius