Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06 /16:00

A.Veryga politikams liepė miegoti, o ne komunikuoti, įspėjo, kad mirčių skaičius dėl COVID-19 gali augti

Lietuva „tikrai labai neblogai tvarkosi“ su situacija dėl COVID-19, sako valstybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis politikus naktimis ragina miegoti, o ne komunikuoti bei politikuoti dėl sprendimų, susijusių su mobilių patikros dėl koronaviruso punktų darbu. Sprendimas stabdyti ir trumpinti jų veiklą buvo pasvertas ir reikalingas, tikina A.Veryga. Nuo antradienio mobilūs punktai, pasak jo, galės dirbti kaip anksčiau – visu pajėgumu, tyrimus ketinama prioritetizuoti, orientuoti į tam tikras grupes.

Naujausią informaciją, susijusią su karantinu bei ekstremalia situacija dėl COVID-19, ministras A.Veryga pirmadienį pristatė spaudos konferencijos metu.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Įspėjo savivaldybes rūpintis medikais

15:34

Atsižvelgdamas į tai, kad medikai gydymo įstaigose koronavirusu užsikrečia vis dažniau, A.Veryga paragino savivaldybes imtis atsakomybės ir atsakingai žiūrėti į darbo organizavimą.

„O jeigu matysim, kad procesai iš tiesų yra nevaldomi, kad savivaldybių vadovai nesiima jokių priemonių ir nekreipia dėmesio, tada mes būsime priversti reaguoti.

Neatmesčiau tokios galimybės, kad atsiras daugiau gydymo įstaigų, į kurias siųsim savo komandą, kuri vertins situaciją. Tada jau gali tekti imtis drastiškų priemonių, kaip ligoninės veiklos ribojimas arba visiškas uždarymas“, – įspėjo ministras.

Dėl karantino sprendimai – trečiadienį

15:17

Trečiadienį Vyriausybė apsispręs ar pratęsti karantiną, ir jeigu pratęsti, tai kuriam laikui, sako ministras A.Veryga.

„Dėl sugriežtinimo kol kas nėra jokių argumentų, dėl ko reikėtų griežtinti. Tikrai situacija nėra bloga. Reikėtų tiesiog išlaikyti kantrybę, budrumą ir nepradėti elgtis neapgalvotai. Tai nėra sugriežtinimas. Tai yra išlaikymas to, ką sugebėjome pasiekti“, – spaudos konferencijos metu dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybės posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybės posėdis

Tiesa, ministras darė prielaidą, kad Ministrų kabinetas šiek tiek sušvelnins karantino režimą – galbūt gyventojams leis laisviau naudotis prekybos paslaugomis, jeigu bus įmanoma išlaikyti specialias saugos sąlygas.

„Tai yra ateities klausimas, jam ruošiamasi, bet kol kas sprendimų nėra, bet tikiu, netolimoje ateityje bus“, – pabrėžė A.Veryga.

Šventinis Velykų savaitgalis bus kritinis laikotarpis valdant koronaviruso situaciją šalyje, teigė jis ir paragino žmones likti namuose bei nevykti pas artimuosius: „Velykų savaitgalis bus tikrai kritinis, kuomet gali kilti pagundų pajudėti iš namų, gali kilti pagundų aplankyti savo artimuosius, aplankyti tėvus ar senelius. Tikrai primygtinis prašymas to nedaryti.“

Velykų savaitgalis bus tikrai kritinis.

Lietuva, pasak ministro, kol kas „tikrai labai neblogai tvarkosi“ su situacija, nėra tokių didelių atvejų augimo kaip buvo Italijoje ar Ispanijoje.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – daug pažeidimų

14:46

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) nustatyta daug infekcijų kontrolės pažeidimų, sako A.Veryga. 

„Vizitas penktadienį ir šeštadienį parodė, kad vis dėlto daugelis nuogąstavimų pasitvirtino [...]. Ekspertų vertinimu, buvo tikrai labai daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, buvo daug kryžminės taršos, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad stabdoma Klaipėdos universitetinės ligoninės veikla, paliekant sveikatos paslaugų teikimą tik Akušerijos ir ginekologijos, Onkologijos bei Infekcinių skyriuose. Toks sprendimas priimtas po medikų pranešimų apie galimus pažeidimus gydymo įstaigoje ir po susitikimo su medikų profesinėmis sąjungomis.

Taip pat pranešta, kad į ligoninę patikrinimui vyksta komisija iš SAM, Higienos instituto, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovų. 

Spaudos konferencijos metu A.Veryga pristatė KUL aptiktus pažeidimus.

Buvo pastebėta, jog yra visos sąlygos plisti kryžminei taršai.

„Nesutampa skaičiai, pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir vėliau pateikti pačioje ligoninėje nuvykusiems ekspertams tiek dėl užsikrėtusio personalo, tiek dėl – pacientų. Buvo pastebėta, jog yra visos sąlygos plisti kryžminei taršai, maitinimas personalo buvo organizuojamas toje pačioje vietoje, kur personalas, galėjęs užsikrėsti arba turėjęs aukštos rizikos kontaktus, galėjo kontaktuoti su neužsikrėtusiu personalu“, – vardijo jis.

A.Veryga pabrėžė, kad sprendimą dėl KUL vadovo Vinso Janušonio nušalinimo ar drausminimo gali priimti tik ligoninės steigėja savivaldybė.

„Tai yra savivaldybės reguliavimo sritis ir savivaldybė ir turėtų priimti sprendimus, jeigu mano, kad tokie sprendimai būtų reikalingi“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, kur turėtų kreiptis pacientai, kuriems paslaugos turėtų būti teikiamos uždarytuose skyriuose, ministras teigė, kad dalį paslaugų bus galima gauti Klaipėdoje kitose sveikatos priežiūros įstaigose.

Gali atsitikti taip, kad pacientams gali tekti vykti į kitą miestą.

„Bet tikrai gali atsitikti taip, kad pacientams gali tekti vykti į kitą miestą, jeigu panašaus profilio skyrių ar specialistų nebus. Manau, reikėtų kreiptis į savo savivaldybę ir ten jie tikrai paaiškins ir išaiškins, kur jų gyventojai galėtų gauti paslaugas“, – paaiškino ministras.

Gali augti mirčių ir sunkių susirgimų skaičius

14:38

Turėtumėm tikėtis didesnio mirčių dėl COVID-19 skaičiaus, taip pat – sunkių susirgimo atvejų, teigia ministras A.Veryga

„Dabar ligos plitimas sulėtėjęs ir mes stebim tą plokščią kreivę, nebeturim šuolių, bet mes tą šuolį turėjom prieš geras dvi savaites. Ir praėjus tam tikram laikui, praėjus inkubaciniam laikotarpiui, nustačius ligos diagnozę, jų sveikatos būklė blogėja, jie patenka į gydymo įstaigas, jiems tenka taikyti deguonies terapiją. Kai kuriuos ventiliuoti. Ir dabar tas laikas yra praėjęs, kada turėtų daugėti pacientų su sudėtingesne sveikatos būkle“, – spaudos konferencijos metu dėstė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka

Tai, kad išaugs mirčių skaičius, pasak ministro, nerodo, jog situacija apskritai blogėja. 

Kad mirs 200 ar 250 asmenų, užsikrėtusių koronavirusu, pasak A.Verygos, – realu.

Tiek tas skaičius 200, tiek 250 yra labai realistiniai scenarijai.

„Į prognozes nesileisiu. Sudėtinga labai įvertinti. Viskas yra vertinama teoriškai, žiūrint į šiandieninę situaciją, bet viskas priklausys nuo to, kaip mes laikysimės karantino sąlygų. O tiek tas skaičius 200, tiek 250 yra labai realistiniai scenarijai. Viskas priklauso nuo to, kaip žmonės iki šiol laikėsi karantino scenarijų ir kiek liga yra išplitusi“, – kalbėjo ministras.

Karščiavimo klinikos gali sulaukti patikrų

14:29

Situacija Vilniaus Naujosios Vilnios karščiavimo klinikoje „kelia tam tikrų, negerų ženklų“, sako ministras A.Veryga.

Į šią karščiavimo kliniką ir kitas jis teigė svarstysiantis siųsti epidemiologus, kurie įvertintų, ar yra užtikrinta infekcijų kontrolė, ar į infekcijų kontrolę nežiūrima atsainiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Penktadienį naujienų portalas Lrt.lt sulaukė nuotraukų iš Naujosios Vilnios poliklinikos, kuriose matyti, kad persirengimo ir apsaugos priemonių laikymo sąlygos ten – antisanitarinės. Vienkartinės apsaugos priemonės laikomos bet kaip suverstos į krūvą, be apsauginių maišelių.

Situaciją komentavęs poliklinikos gydytojas teigė, kad darbo sąlygos įstaigoje – siaubingos ir gali turėti tragiškų pasekmių medikų sveikatai ir gyvybei.

Mobilūs punktai dirbs visu pajėgumu, tyrimai – pagal prioritetą

14:20 Atnaujinta 15:01

Spaudos konferenciją ministras A.Veryga pradėjo nuo priekaištų politikams, kurie penktadienį vakare piktinosi „naktiniu sprendimu“ trumpinti mobilių patikros dėl COVID-19 punktų laiką, stabdyti kai kurių jų veiklą. Toks sprendimas buvo priimtas siekiant, kad laboratorijos suspėtų ištirti anksčiau paimtus mėginius.

„Aš, matyt, norėčiau paaiškinti pačią virtuvę, kaip sprendimai yra priiminėjami, ir galbūt paraginti politikus dirbti savo darbą. Galų gale, naktimis reikia miegoti, tam skirti laiką, nekomunikuoti socialiniuose tinkluose“, – dėstė A.Veryga, tikindamas, kad sprendimams ruošiamasi visą dieną ir teigdamas, kad „jie kažkada turi būti paskelbti“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas

Ministras tikino apie trumpesnį mobilių punktų darbo laiką kalbėjęs ir penktadienį, ir paragino politikus „susiimti“, nepolitikuoti, susitelkti.

„Sprendimas dėl mobilių punktų sulėtinimo buvo tikrai logiškas. Juo labiau savaitgalį paaiškėjo, kad pavedė įranga Klaipėdoje. Deja, nuo tokių atvejų niekas neapsaugotas, gali sugesti bet kurios laboratorijos laboratorinė įranga [...].

Galima pasidžiaugti, kad per savaitgalį laboratorijos praktiškai su visais mėginiais susitvarkė ir liko labai nedidelė dalis. Tai reiškia, kad tikrai nebeliko rizikos, kad kažkas, praėjus tinkamam saugojimo laikui, liks neištirta ar negausim atsakymų, tai tikrai buvo pamatuotas, pasvertas, reikalingas sprendimas“, – teigė A.Veryga.

„Nuo rytojaus apimtys vėl galės augti. Galima bus ištirti daugiau mėginių“, – pridūrė jis.

Gali būti tam tikrų pasikeitimų, bet bendroje sumoje tyrimų apimtys augs.

Vilniuje veikia trys patikros punktai skirtingose vietose, Kaune vienu adresu veikia trys linijos, rašo BNS.

Pirmadienį popiet mėginius vieninteliame dabar veikiančiame mobiliajame patikros punkte Savanorių prospekte leista imti ne kas dešimt, o kas penkias minutes, BNS nurodė  sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas.

Pasak jo, planuota paimti 36 mėginius, o naujas sprendimas leis padvigubinti tempą.

Ateityje, kaip teigė A.Veryga, tyrimai gali būti labiau orientuoti į rizikos grupes: „Reikėtų galvoti ir žiūrėti, kurios rizikos grupės yra labiau pavojingos ir kur tų užsikrėtusių asmenų reikėtų ieškoti – ar tai būtų medikai, kurie dirba tam tikrose įstaigose, ar galbūt kaip tik vyresnio amžiaus gyventojai. Gali būti tam tikrų pasikeitimų, bet bendroje sumoje tyrimų apimtys augs.“

Šiuo klausimu, anot jo, baigiamas derinti tyrimų paėmimo ir ištyrimų „prioriteto sąrašas“.

Pirmieji prioritetų sąrašo viršuje, A.Verygos teigimu, atsidurs tie, kurie jaučia ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingus simptomus. Toliau esą rikiuosis medikai, pareigūnai.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-06 14:20

Pirmadienio ryto duomenimis, Lietuvoje nustatyti 843 koronaviruso atvejai, 14 mirčių, aštuoni žmonės pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius