Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 04

Ministrų ieškantys R.Karbauskis ir S.Skvernelis svarsto derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija

Tris ministrus per vieną dieną atleidęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis neatsako, ar turi nors vieną kandidatą, kurį būtų numatęs į atsilaisvinusias pozicijas. Tiek jis, tiek valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis neatmeta galimybės derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) dėl koalicijos.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš rytinį Seimo posėdį su žurnalistais kalbėjęs R.Karbauskis dar kartą tikino, kad naujienos, sukrėtusios Lietuvos politiką pirmadienį, yra „normalus procesas“. Jo teigimu, švietimo ir mokslo, kultūros bei aplinkos ministrų atleidimas netikėtas buvo tik opozicijai.

„Premjeras priėmė sprendimus, kurie gerintų, efektyvintų Vyriausybės veiklą“, – kalbėjo didžiausios Seimo frakcijos lyderis.

Paklaustas, ar norėtų tapti kultūros ministru, R.Karbauskis atsakė ironiškai šypsodamasis: „Nenorėčiau“. Jis suabejojo, ar Seimo nariai galėtų užimti atsiradusias ministrų pozicijas, nes jų netektis apsunkintų valdančiosios daugumos parlamentinį darbą.

„Jeigu norėtų, galėtų. Mes palaikymą Lenkų rinkimų akcijos tikrai turime, o jei šnekėtume apie prisijungimą prie koalicijos, tai šitoj vietoj yra jų sprendimas“, – apie LLRA-KŠS galimą prisijungimą kalbėjo jis.

Tiesa, R.Karbauskis abejojo, ar Lietuvos lenkai galėtų užimti švietimo ir mokslo ministro postą, nes tai „sukeltų abejonių“. Jis neatmetė galimybės, kad LLRA-KŠS galėtų gauti Kultūros ministeriją.

Komentuodamas mokytojų protestus, valstiečių lyderis dėstė, kad „mokytojams reikia pasakyti tiesą“.

„Jei bus pasakyta tiesa, tai viskas pasibaigs. Surasti 300 milijonų nėra realu, jokių galimybių nėra. Opozicija juos apgaudinėja, sakydama, kad realu, nes tada nebūtų galima skirti vaiko pinigų, nebūtų galima didinti pensijų“, – kalbėjo R.Karbauskis, svarstydamas, kad mokytojai nenorėtų atimti šių pinigų iš socialiai jautrių grupių.

Premjeras: „Visko gali būti“

Premjeras S.Skvernelis taip pat neatmetė galimybės, kad prie koalicijos galėtų prisijungti Lietuvos lenkams atstovaujanti politinė jėga.

„Visko gali būti. Net trys pozicijos yra laisvos, tai visko gali būti“, – svarstė ministras pirmininkas, pabrėždamas, kad jokios derybos dar nevyksta.

„Vyriausybėje nevyks kažkokios kalėdinės postų dalybos. Pasirinksime žmones, kurie gali su tais iššūkiais susidoroti“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar ministrų kandidatūras tvirtins ne tik prezidentė, bet ir R.Karbauskis, S.Skvernelis teigė, kad „taip niekada nebuvo nė vieno ministro atžvilgiu ir niekada nebus“. „Tai yra mano prerogatyva“, – pažymėjo jis.

Premjeras negalėjo atsakyti, kada gali būti paviešintos pirmosios pavardės kandidatų į ministrų postus. Pasiteiravus, ar tokie kandidatai apskritai buvo apgalvoti, ar ministrai atleisti neturint galimų naujų kandidatų, premjeras nebuvo iškalbus.

„Neatsakysiu į šitą klausimą“, – nukirto jis.

VIDEO: 15min studijoje – Vyriausybės krizės aptarimas su politologais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius