Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 11

Mirė COVID-19 sirgęs dr. Kazimieras Sventickas

Ei­da­mas 75-uo­sius me­tus mi­rė ži­no­mas Aly­taus kraš­to žmo­gus, švie­suo­lis, įvai­rių pi­lie­ti­nių ini­cia­ty­vų puo­se­lė­to­jas, so­cia­li­nių moks­lų (eko­no­mi­kos) dak­ta­ras Ka­zi­mie­ras Sven­tic­kas, rašytojo ir kritiko Valentino Sventicko brolis. Pas­ta­ruo­ju me­tu bu­vo gy­do­mas Aly­taus ap­skri­ties S.Ku­dir­kos li­go­ni­nės spe­cia­li­zuo­ta­me CO­VID-19 ko­ro­na­vi­ru­so in­fek­ci­nia­me sky­riu­je, pranešė „Alytaus naujienos“.
Kazimieras Sventickas
Kazimieras Sventickas / Zitos Stankevičienės/„Alytaus naujienų“ nuotr.

K.Sven­tic­kas gi­mė 1946 m. ko­vo 19 d. Del­ni­cos kai­me, Šeš­to­kų se­niū­ni­jo­je, Laz­di­jų ra­jo­ne. Vai­kys­tės me­tai pra­bė­go Toms­ko sri­ty­je. 1973 m. bai­gė Vil­niaus vals­ty­bi­nį uni­ver­si­te­tą, Eko­no­mi­kos fa­kul­te­tą, kva­li­fi­ka­ci­ja – eko­no­mis­tas.

1988 m. Lie­tu­vos že­mės ūkio aka­de­mi­jos Eko­no­mi­kos fa­kul­te­te ap­gy­nė di­ser­ta­ci­ją te­ma „Eko­no­mi­nės in­for­ma­ci­jos for­ma­vi­mo ir nau­do­ji­mo or­ga­ni­za­vi­mas ope­ra­ty­vi­niam val­dy­mui“. Pas­ku­ti­nės dar­bo­vie­tės – Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė, Val­dy­to­jo pa­va­duo­to­jas-eko­no­mi­kos sky­riaus ve­dė­jas (1991–1994 m.); Lie­tu­vos že­mės ūkio ban­kas. Sky­riaus val­dy­to­jo pa­va­duo­to­jas Aly­tu­je ir Kau­ne (1994–1999 m.); UAB „Vi­ta Bal­tic In­ter­na­tio­nal“ po­ro­lo­no ga­myk­los ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas (1999–2014 m.).

Ak­ty­viai da­ly­va­vo vi­suo­me­ni­nia­me ir po­li­ti­nia­me gy­ve­ni­me. Sa­vo moks­li­nius dar­bus, straips­nius, po­li­ti­nes įžval­gas pub­li­ka­vo re­gio­ni­nė­je bei res­pub­li­ki­nė­je spau­do­je, dau­ge­lio kny­gų au­to­rius.

K.Sven­tic­kas la­bai daug jė­gų ir ener­gi­jos sky­rė vi­suo­me­ni­nei veik­lai, bu­vo pi­lie­ti­nės ini­cia­ty­vos drau­gi­jos „Mū­sų Dzū­ki­ja“ va­do­vas, Aly­taus moks­li­nin­kų drau­gi­jos „Vi­zi­ja“ vie­nas iš stei­gė­jų, Aly­taus Dzū­ki­jos LIONS klu­bo na­rys, vie­nas iš Aly­taus pi­lie­ti­nio ju­dė­ji­mo, Kur­nė­nų Lau­ry­no Ra­dziu­ky­no mo­kyk­los drau­gi­jos stei­gė­jų bei vie­nas ak­ty­viau­sių jos na­rių, ko­vo­jo už šios mo­kyk­los kaip is­to­ri­nio pa­vel­do iš­sau­go­ji­mą.

Spė­jo pa­si­džiaug­ti ir daug pa­stan­gų pa­rei­ka­la­vu­sio dar­bo re­zul­ta­tu – mo­kyk­la res­tau­ruo­ta ir pri­kel­ta nau­jam gy­ve­ni­mui.

K.Sven­tic­kas bu­vo Aly­taus Dzū­ki­jos LIONS klu­bo vie­nas iš stei­gė­jų, pa­li­kęs svar­bų pėd­sa­ką jo veik­lo­je. „Ka­zi­mie­ras – mū­sų klu­bo pro­tas, gar­bė ir są­ži­nė. Jis ve­dė klu­bo met­raš­tį, ap­ra­šy­da­vo mū­sų veik­lą. Pri­si­min­si­me jį kaip šil­tą ir ge­rą žmo­gų, ku­ris vi­sus ap­gaub­da­vo sa­vo rū­pes­čiu ir nie­ka­da ne­gai­lė­jo pa­ta­ri­mų. Vos prieš ke­lias sa­vai­tes drau­ge lan­kė­mės Rum­bo­nių pa­ra­pi­jos se­ne­lių glo­bos na­muo­se. La­bai sun­ku pa­ti­kė­ti, kad vi­sai ne­tru­kus po to Ka­zi­mie­ras nuo dar­bų dėl li­gos at­si­trau­kė ne trum­pam, kaip pats sa­kė, bet am­žiams. Dė­ko­ja­me li­ki­mui, do­va­no­ju­siam mums ben­dra­vi­mo džiaugs­mą su kil­nios šir­dies ir dva­sios žmo­gu­mi“, – sa­ko Aly­taus Dzū­ki­jos LIONS klu­bo pre­zi­den­tas Vy­tau­tas Ku­ce­vi­čius.

„Doc. dr. Ka­zi­mie­ras Sven­tic­kas – eko­no­mis­tas ir fi­lo­so­fas, ty­rė­jas, ra­šy­to­jas, vi­suo­me­ni­nin­kas, nuo­la­tos kaž­kur sku­ban­tis, ta­čiau su iš­skir­ti­ne ati­da iš­klau­san­tis pa­šne­ko­vą ir su­ran­dan­tis jam rei­ka­lin­gą at­sa­ky­mą. Į prie­kį jį ve­dė min­tis, kad drą­sios sva­jo­nės su­ku­ria žmo­gaus ga­lią ir po­ky­čius. Gal to­dėl 2003 me­tais dr. Ka­zi­mie­ro Sven­tic­ko ini­cia­ty­va ir bu­vo įkur­ta Aly­taus kraš­to moks­li­nin­kų drau­gi­ja „Vi­zi­ja“, ku­rios tiks­lai – pro­pa­guo­ti moks­lo lai­mė­ji­mus, rū­pin­tis kraš­tie­čių moks­li­niais lai­mė­ji­mais ir jų pri­tai­ky­mu prak­ti­ko­je. Jis, dau­ge­lio moks­li­nių ir švie­čia­mų­jų lei­di­nių au­to­rius, ža­di­no vi­suo­me­nės są­mo­nin­gu­mą ir pa­do­ru­mą, nes pats bu­vo aukš­tos mo­ra­lės žmo­gus, sie­kian­tis pats ir kvie­čian­tis ki­tus tu­rė­ti pras­min­gą vi­zi­ją. Ta­čiau net ir drą­siau­sio­se vi­zi­jo­se ne­ga­lė­jo­me įsi­vaiz­duo­ti, kad jo gy­vy­bę pa­sig­lemš pan­de­mi­ja... Il­sė­kis ra­my­bė­je, Ka­zi­mie­rai“, – su ko­le­ga moks­li­nin­kų drau­gi­jos „Vi­zi­ja“ na­rių var­du at­si­svei­ki­na prof. dr. Al­do­na Vil­ke­lie­nė.

„Ma­no pa­žin­ties su dr. Ka­zi­mie­ru Sven­tic­ku pra­džio­je bu­vo da­ly­kų, dėl ku­rių nuo­mo­nės sky­rė­si, bet me­tams bė­gant ta­po­me ben­dra­min­čiai ir, drįs­tu pa­sa­ky­ti, – drau­gai. Jis ma­ne pra­tur­ti­no sa­vo ži­nio­mis, įkvė­pė, ska­ti­no. La­bai ver­ti­nu Jo pi­lie­ti­nes ini­cia­ty­vas, už­si­de­gi­mą dėl svar­bių mū­sų ra­jo­no, vi­sos Dzū­ki­jos rei­ka­lų. Pu­nios ši­las, Kur­nė­nų mo­kyk­los at­nau­ji­ni­mas ir ki­ti svar­būs pro­jek­tai bu­vo Jo šir­dies ne­ri­mas, ne­gęs­tan­ti vil­tis, ne­nuils­ta­ma veik­la. Mie­las Ka­zi­mie­rai, Jū­sų gy­ve­ni­mo žvaigž­dė už­ge­so, bet li­ko jos ryš­ki švie­sa. Aš Jus vi­sa­da pri­si­min­siu kaip vie­ną švie­siau­sių mū­sų kraš­to žmo­nių. Pa­si­ge­siu Jū­sų. Il­sė­ki­tės ra­my­bė­je“, – Aly­taus ra­jo­no ben­druo­me­nės var­du žo­dį ta­ria Al­gir­das Vrub­liaus­kas, sa­vi­val­dy­bės me­ras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius