TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 18

Mitai apie nušalimą: įkišę į karštą vandenį galite netekti galūnės

Šiemet Lietuvą aplankė neįprastai šalta žiema, jau pareikalavusi aukų. Nors karantino apribojimai turėtų sumažinti mirtinai sušąlančių žmonių skaičių, speigas tebesikėsina į gyvybes. Priklausomai nuo oro temperatūros, Lietuvoje kasmet miršta bent keli, o pavojingus nušalimus patiria iki kelių dešimčių žmonių.
Šaltis
Šaltis / Victorios Kubiaki / Unsplash nuotr.

Vyraujantis požiūris, kad šaltis grėsmę kelia tik socialiai pažeidžiamiems žmonėms ar benamiams, nėra visiškai teisingas, mat labiausiai žema temperatūra kenkia vaikams. Medikų teigimu, nors kai kurie nušalimai – grįžtami, didžioji jų dalis gali baigtis amputacija ar net mirtimi, jeigu laiku nebus kreiptasi į specialistus.

Esama daug mitų, kaip padėti nušalusiam žmogui: duoti išgerti alkoholio, trinti sniegu ar kišti po karštu vandeniu. Tačiau Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus gydytoja ortopedė-traumatologė Indrė Kuropatkinaitė sako, kad taip elgtis nereikėtų, nes galima sukelti dar didesnių pažeidimų.

Medikė papasakojo, kaip suprasti, kad nušalote bei kada būtina vykti į ligoninę.

Kokių rūšių būna nušalimai?

– Bendras kūno sušalimas (hipotermija), nuožvarbos, galūnių nušalimai, kurie kai kuriuose šaltiniuose skirstomi į 4 laipsnius. Nereikėtų pamiršti ir specifinės galūnių reakcijos į šaltį, Raynaud fenomeno, kuris pasireiškia staigiu galūnės piršto ar kelių pabalimu, jutimų sutrikimu, skausmu. Tai – grįžtamas procesas. Taip pat svarbu paminėti ir šalčio alergijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius