Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 28

Mitinge Vilniuje keli šimtai žmonių reikalavo nekraipyti istorinių vietovardžių, o gatvių pavadinimus ir pavardes rašyti valstybine lietuvių kalba

Ketvirtadienį Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje prie Lietuvos Vyriausybės rūmų įvyko įspėjamasis mitingas, kuriame Vyriausybė raginta nepasiduoti autonomininkų spaudimui ir įgyvendinant savo programą, nepažeidžiant Lietuvos Respublikos Konstitucijos bei Valstybinės kalbos įstatymo.
Mitingas prieš nevalstybinės kalbos naudojimą
Mitingas prieš nevalstybinės kalbos naudojimą / BFL/Vygintas Skaraitis nuotr.

Kaip sakė vienas mitingo organizatorių, „Vilnijos“ draugijos pirmininkas Kazimieras Garšva, ši protesto akcija – tai tik pirmasis piliečių pasipriešinimo antivalstybiniams valdžios užmojams veiksmas. 

Mitingo dalyviai iš valdžios reikalavo laikytis Konstitucijos, įstatymų, vykdyti teismų sprendimus, nekurti teritorinės autonomijos su trimis valstybinėmis kalbomis. Taip pat nekraipyti istorinių Lietuvos vietovardžių, o gatvių pavadinimus, Lietuvos piliečių vardus ir pavardes Lietuvoje rašyti valstybine lietuvių kalba, visose Lietuvos mokyklose rengti vienodą valstybinės kalbos egzaminą, nepažeisti Tautos ir tautinių bendrijų teisių.

Mitinge kalbėjęs Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, politikas Gintaras Songaila ragino valdančiuosius nebūti judošiais ir neparduoti Lietuvos valstybės ir jos Konstitucijos nei už trisdešimt sidabrinių, nei už jokius kitus grašius. 

„Nebūkite svetimųjų pastumdėliai ir neklydinėkite pasimetę kažkur tarp Vilniaus ir Varšuvos ar kokios kitos užsienio šalies. Pasakykite aiškiai, ar liksite ištikimi Lietuvai, ar laikysitės jos Konstitucijos ir įstatymų. Kol nėra tikrumo dėl blauzdų tvirtumo, beje, nesiųskite Kirkilo į Varšuvą, o tai ką nors ne taip pasirašys. Ir būkite geri, neatsiprašinėkite. Tegu Lietuvos atsiprašo už okupacijas, ultimatumus, nutautinimą, naikinimus ir šmeižimus“, – sakė G.Songaila.

Įspėjamame mitinge dalyvavo keli šimtai žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius