Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 25 /11:38

Mokesčių inspekcija skelbia, kiek turto turi įtakingiausi šalies politikai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia šventę mėgstantiems skaičiuoti svetimus pinigus. Paviešinti tūkstančių politikų ir valstybės tarnautojų turto deklaracijų duomenys.
Loreta Graužinienė, Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius
Loreta Graužinienė, Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VMI turto deklaracijų duomenis viešina kiek anksčiau, nei reikalauja oficialūs terminai. Tiesa, ne visi politikai ir valdininkai šios prievolės laikosi tinkamai.

VMI 15min pateiktais duomenimis, apie 3 tūkst. gyventojų, nepaisant prievolės, nepateikė turto deklaracijų už 2015 metus. Tarp jų – apie 500 asmenų, kurių deklaracijos turi būti prieinamos visuomenei: politikai, aukšto rango valdininkai, teisėjai, muitininkai ar pan.

Sykiu pastebėta nemažai klaidų. Viena dažniausių – „pamiršimas“, kad Lietuva jau senokai gyvena su nauja valiuta. VMI specialistai nustatė daugybę atvejų, kai užmaršūs politikai ar valdininkai turtą deklaravo senosiomis vertėmis, litus į eurus „konvertuojant“ santykiu „1:1“.

Prezidentė šiek tiek praturtėjo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė deklaracijoje už 2015 metus nurodė turinti turto už kiek daugiau nei 809 tūkst. eurų. Piniginės šalies vadovės santaupos siekia beveik 307 tūkst. eurų, 368,05 tūkst. eurų ji yra investavusi į Vyriausybės vertybinius popierius. Likusi suma – nekilnojamasis turtas. Per metus D.Grybauskaitė praturtėjo arti 50 tūkst. eurų. Deklaracijoje už 2014 metus šalies vadovė nurodė turinti turto už bendrą 760,78 tūkst. eurų sumą.

Premjeras Algirdas Butkevičius VMI deklaravo turto už kuklią 148,88 tūkst. eurų sumą. Šią sumą dar galima apkirpti, mat Vyriausybės vadovas turi 32,73 tūkst. eurų negrąžintų paskolų. Taigi faktinis premjero turtas – apie 112 tūkst. eurų. Ankstesniais metais premjero turtas, atėmus paskolas, sudarė 299 tūkst. litų arba 86,6 tūkst. eurų. Tiesa, premjero sutuoktinė Janina Butkevičienė taip pat turi turto ir nedaug atsilieka nuo savo vyro. J.Butkevičienės deklaracijoje – beveik 100 tūkst. eurų suma, apie 3 tūkst. eurų daugiau nei ankstesniais metais.

L.Graužinienės santaupos didėja

BNS praneša, jog nežymiai padidėjo ir Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės šeimos turtas bei santaupos: jos šeima deklaravo už 115 tūkst. eurų, t.y. beveik 9 tūkst. eurų daugiau, nei ankstesniais metais.

Turtas išaugo dėl padidėjusių santaupų: jos pernai sudarė 24,5 tūkst. eurų, ankstesniais metais jos siekė per 15 tūkst. eurų. Kaip ir anksčiau, 13 tūkst. įvertinti Seimo pirmininkės ir sutuoktinio turimi automobiliai, beveik 48 tūkst. eurų – turimi žemės sklypai. Nepakito ir Seimo pirmininkės nekilnojamojo turto vertė – jo deklaruota už 29 tūkst. eurų.

Šeima taip pat turėjo 10,5 tūkst. eurų negrąžintą paskolą.

Turtingiausias ministras – Š.Birutis

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Birutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Birutis

Tarp Vyriausybės narių turtingiausio pozicijas išlaiko kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jis deklaravo turįs turto už beveik 1,59 mln. eurų. Daugiau nei puse šios sumos ministras tiesiogiai nedisponuoja – tai kitiems fiziniams asmenims ar įmonėms suteiktos paskolos už 792,4 tūkst. eurų. Beje, turtingiausias Vyriausybės narys per metus kiek nuskurdo. Palyginti su deklaracija už 2014 m., Š.Biručio turto vertė sumenko daugiau nei 236 tūkst. eurų. Politiko žmona Rasa Birutienė deklaravo turto už beveik 713 tūkst. eurų – maždaug tiek pat, kiek ir ankstesniais metais.

Energetikos ministras Rokas Masiulis deklaravo turto už daugiau nei 329 tūkst. eurų. Tiesa, politikas dar turi grąžinti daugiau nei 61 tūkst. eurų skolų. Ministro turtas per metus išaugo apie 28 tūkst. eurų, skolos sumenko pora tūkstančių. Ministro žmona Lina Masiulienė deklaravo turto už beveik 375 tūkst. eurų, tačiau jos įsiskolinimai dar didesni nei vyro ir siekia daugiau kaip 210 tūkst. eurų. R.Masiulio sutuoktinės deklaruoto turto vertė per metus išaugo apie 37 tūkst. eurų, ministro žmona taip pat grąžino apie 7 tūkst. eurų skolų.

Finansų ministro postą neseniai palikęs Rimantas Šadžius tęsia neturtingų finansų ministrų tradiciją. Politiko deklaracijoje – turto už beveik 64 tūkst. eurų. Šią sumą dar galima apkirpti 6 tūkst. eurų negrąžintų paskolų. Tiesa, per metus eksministras kiek praturtėjo: deklaracijoje už 2014 m. jis nurodė turįs turto už bendrą 45 tūkst. eurų sumą. Šį pokytį nulėmė pastebimai apmažėjusios politiko skolos. Finansų ministro žmona Dalia Šadžiuvienė turtingesnė už savo vyrą. Jos deklaracijoje – turto už daugiau nei 81 tūkst. eurų. Per metus politiko sutuoktinės kišenė papilnėjo apie 16 tūkst. eurų.

Kuklios ir švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės deklaracijos grafos. „Darbietė“ deklaravo turto už kiek daugiau nei 37 tūkst. eurų. Politikės vyras Aurelijus Pitrėnas deklaravo iš viso 21,7 tūkst. eurų.

Kiek solidžiau atrodo jos partijos kolegės, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės finansai. Politikė deklaravo turto už kiek daugiau nei 100 tūkst. eurų ir 14 tūkst. eurų skolų. Per metus abu šie skaičiai beveik nepakito. Ministrės vyro Vaidmanto Pabedinsko sąskaitoje – turto už 108 tūkst. eurų ir beveik 23 tūkst. eurų skolų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas

Dideliais turtais nesigiria ir Vijūnėlės skandalo išgarsintas „tvarkietis“ aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. Jis deklaravo turto už iš viso 73,1 tūkst. eurų. Daugiau nei pusė šios sumos – piniginės lėšos. Ministro žmona Janina Trečiokienė deklaravo turinti vos 11 tūkst. eurų pinigais – joks kitas turtas moters deklaracijoje nenurodytas. Per metus ministras su žmona praturtėjo, tačiau ne itin daug.

Kita „darbietė“, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, taip pat deklaruoja neprasigyvenusi ministrės poste. V.Baltraitienės deklaruoto turto vertė – vos 25,54 tūkst. eurų. Be to, politikė dar turi grąžinti daugiau nei 6 tūkst. eurų skolų. Ministrės finansinė padėtis per metus iš esmės nepakito. Tačiau kur kas geriau sekasi jos vyrui. Regimantas Baltraitis deklaravo turto už beveik 294 tūkst. eurų, didžioji dalis – piniginės lėšos. Pinigų stygiumi ir anksčiau nesiskundęs politikės vyras per metus pralobo apie 10 tūkst. eurų.

Kuklūs skaičiai pas socdemų ministrus

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas deklaravo turto už beveik 286 tūkst. eurų. Tiesa, ministro kišenę dar slegia 28,57 tūkst. eurų skolų. Ministro žmonos Aurelijos sąskaitoje – turto už beveik 90 tūkst. eurų ir daugiau nei 45 tūkst. eurų įsiskolinimai.

Nedaug J.Olekui nusileidžia jo partijos bičiulis, teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Įtakingo socialdemokrato turtas – arti 260 tūkst. eurų. Per metus ministro turtas liko kaip įkaltas ir pakito vos pora šimtų eurų. Ministro žmonos Vilmos sąskaitoje – 198,5 tūkst. eurų, pora tūkstančių daugiau nei prieš metus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juras Požela
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juras Požela

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela deklaravo turto už maždaug 174 tūkst. eurų, bet politikui dar reikia grąžinti beveik 49 tūkst. eurų paskolų. Per metus ministro turtas iš esmės nepakito. Tiesa, pakito jo pobūdis.

2014 m. politikas deklaravo turintis mažos vertės statinių, o sklypų vertė siekė net pusę milijono litų, o dabar viskas atvirkščiai. Liūto dalis ministro turto – registruotas nekilnojamasis turtas už 145 tūkst. eurų. Sklypų vertė – vos 7,8 tūkst. eurų. Ministro žmona Živilė Poželienė turto beveik neturi – ji deklaravo tik 8,7 tūkst. eurų santaupų, maždaug tiek pat, kiek prieš metus.

Kukliau už jaunąjį partijos bičiulį atrodo susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, deklaravęs turto už 150 tūkst. eurų. Ministro žmonos Ligitos Sinkevičienės deklaracijoje – beveik 99 tūkst. eurų.

Dar kuklesnis ūkio ministro Evaldo Gusto deklaruotas turtas – socialdemokratas nurodė užgyvenęs turto už kiek daugiau nei 63 tūkst. eurų ir turintis per 55 tūkst. eurų skolų. Per metus ministras gerokai nuskurdo. Ankstesnėje deklaracijoje jis pateikė turto už daugiau nei 122 tūkst. eurų. Tiesa, ir skolos buvo didesnės – apie 71,7 tūkst. eurų. Tačiau nuostolius kompensuoja ministro žmona Rolanda Gustienė. Ankstesniais metais deklaravusi turto už 47,56 tūkst. eurų, dabar ji jau nurodo užgyvenusi 82,8 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius