-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27

Moksleivių sveikatos centre chloru apnuodyti vaikai sveiksta, bet baseino likimas pakibo ant plauko

Sekmadienį Vilniaus moksleivių sveikatos centre chloru apsinuodiję mažamečiai sveiksta. Vienas jau išleistas gydytis namuose, o kitas, nors dar guli ligoninėje, iš intensyvios terapijos skyriaus jau perkeltas į paprastą palatą. Gydytojų teigimu, ilgalaikių pasekmių vaikų sveikatai likti neturėtų. Tačiau baseino likimui nelaimė sekmadienį gali turėti skaudžių pasekmių. Kitą savaitę Vilniaus miesto savivaldybė spręs, ar baseino neteks uždaryti.
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniečiai Viktoras ir Liudmila savo globotinį, sekmadienį baseine Žirmūnuose apsinuodijusį chloru, jau slaugo namuose.

Apie įvykį Liudmila, tiesa, dar kalba su ašaromis. Pasak jos, vaikui buvo pažeisti plaučiai, todėl skaudu, kad jo sveikata rūpinosi ir nerimavo tik treneris, o ne centro vadovas. Be to, esą iki šiol niekas dėl nelaimės nė neatsiprašė.

„Nieko, niekas neskambino, nei direktorius, nei niekas mums neskambino“, – ištarė Liudmila ir apsipylė ašaromis.

Ragelį paėmė Viktoras: „Ne, direktorius nebendravo. Vienintelis skambino, domėjosi, teiravosi apie sveikatą, tai treneris. Jis išgyveno tikrai“.

Vaiko globėjas 15min tikino, kad įvykio liudininkai jau apklausti policijos, kuri vykdo įvykio tyrimą. Policijai baigus darbą šeima ketina spręsti, ar savo iniciatyva ieškoti nelaimės kaltininkų, bandyti prisiteisti kompensacijas.

„Mus apklausė sekmadienį. Mes kol kas dar lauksime policijos išvadų, nes dėl kaltinimų dar per anksti kalbėti. Kaip mums gydytojai aiškino, vaistų nuo to nėra, laikas parodys, mes nežinome, ar bus kokie padariniai, ar ne. Gal sugis viskas, bet plaučiai buvo pažeisti“, – aiškino jis.

Svarsto, ar nereikėtų baseino uždaryti

Išsamaus įvykio tyrimo ėmėsi ne tik policija, bet ir Vilniaus miesto savivaldybė. Sostinės vicemeras Valdas Benkunskas nurodė, kad kitą savaitę, gavęs preliminarias tyrimo išvadas, savivaldybės administracijos direktorius turės nuspręsti, ar nereikėtų baseino veiklos stabdyti.

Mums reikia įsivertinti bendrai, ar balansuojantis ties veikimo galimybėmis baseinas ilgai gali dirbti.

„Tyrimus pradėjome, iš techninės pusės kitą savaitę turėtų būti patikrinta, pats direktorius ėmėsi preventyvių veiksmų, kad chloro dozatorius būtų sukabintas su siurbliu, kad įsijungus vandens pumpavimui į sistemą chloras nebūtų paduodamas, čia techninės detalės“, – pasakojo V.Benkunskas.

Pasak jo, pirminiai surinkti duomenys dabar rodo, kad vandens kokybė baseine atitinka normas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Mums reikia įsivertinti bendrai, ar balansuojantis ties veikimo galimybėmis baseinas ilgai gali dirbti. Tai turi nustatyti technikos ekspertai, nes pagrindinės bėdos yra su baseino įranga. Dušai, plytelės atnaujintos, bet aptarnavimo įranga yra praktiškai 40 metų senumo“, – aiškino vicemeras.

Pasak jo, baseino rekonstrukcijos, kainuosiančios apie 2 mln. eurų, planas yra parengtas, yra gautas statybos leidimas, bet reikia per maždaug savaitę nutarti, ar remontą dar galima atidėlioti, ar reikia baseino veiklą stabdyti nedelsiant.

„Kaip suprantu, higienistai rimtų pažeidimų, dėl ko reikėtų naikinti higienos pasą ar panašiai, nenustatė. Tai kaip ir galima eksploatuoti, bet mums klausimas, ar verta rizikuoti, laukti rimtos nelaimės, kad sustabdytume veiklą. Sprendimui priimti dar trūksta informacijos, turime įvertinti, kad vaikai taip pat negali likti be paslaugos“, – sakė V.Benkunskas.

Direktoriaus veikla vertinama atskirai

Taip pat Vilniaus miesto savivaldybė yra pradėjusi baseino direktoriaus Vytauto Janušaičio veiklos patikrinimą. Jis parašęs pasiaiškinimą.

Tikėjosi, matyt, praplaukti, kad čia niekas nesužinos, bet akivaizdu, kad toks elgesys netoleruotinas.

„Akivaizdu, kad direktorius, kiek vakar šnekėjome, supranta, kad tas bandymas išsisukti, nutylėti visą situaciją nepranešant nei savivaldybei, nepagarsinant tos nelaimės, yra netoleruotinas. Jis pripažįsta, kad tai buvo jo klaida“, – teigė V.Benkunskas.

Pasak jo, direktorius manė, kad problema išsisprendė vaikus išvežus į ligoninę ir sugebėjus užtikrinti, kad toliau vaikams baseiną lankyti bus saugu.

„Tikėjosi, matyt, praplaukti, kad čia niekas nesužinos, bet akivaizdu, kad toks elgesys netoleruotinas. Kol kas negaliu pasakyti, ar jo atžvilgiu veiksmų imsimės, bet tyrimas yra pradėtas Personalo skyriaus“, – kalbėjo vicemeras.

Jis atkreipė dėmesį, kad V.Janušaitis jau dvejus metus yra laikinasis Moksleivių sveikatos centro vadovas, dirbantis puse etato. Tai, anot vicemero, taip pat turi įtakos baseino veiklai – esą jaučiamas neapibrėžtumas.

V.Janušaitis: „Labai nemalonu“

Vilniaus moksleivių sveikatos centro direktorius V.Janušaitis ketvirtadienį labai nustebo iš 15min išgirdęs, kad nukentėjusių vaikų tėvai nepatenkinti per menku jo dėmesiu.

Direktorius sako vaikų sveikata tikrai domėjęsis ir per trenerį, ir tiesiogiai. Sunkiau apsinuodijusio vaiko mamai sako skambinęs ir ketvirtadienį.

„Man, kaip vadovui, labai nemalonu išgirsti klausimą, ar aš domėjausi dėl sveikatos. Kad aš nesidomėjau, nors domėjausi. Tai labai nemalonu“, – nusiminė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis

V.Janušaitis sako vos pradėjęs centro veiklai vadovauti – dar prieš dvejus metus – skubiai ėmęsis remontų: tvarkė elektros instaliaciją, keitė šiluminį punktą, baseino patalpoje perklijavo sienų plyteles ir gerino ventiliaciją, keitė grindis dušuose, nes vanduo tuomet žliaugė kiaurai į rūsį.

Kaip Moksleivių sveikatos centras mes savaitgaliais veiklos nevykdome, tai aš jį išnuomoju tretiesiems asmenims.

Be to, jis sako iškart ėmęs savo jėgomis ir centro lėšomis rengti baseino rekonstrukcijos projektą ir radęs būdų dalį pinigų rekonstrukcijai uždirbti.

Pasak direktoriaus, dabar centras remontui turi sukaupęs apie 600 tūkst. eurų – beveik trečdalį reikalingos sumos.

„Pas mus baseinas įveiklintas yra pilnai, o kai didelė apkrova, atsitinka visokių nutikimų. Šiuo atveju dėl technikos gedimo, ne dėl žmogaus klaidos“, – apgailestavo jis.

Nelaimė įvyko tada, kai baseinas buvo išnuomotas

Beje, nelaimė baseine įvyko būtent tada, kai jis buvo „įveiklintas“ – išnuomotas.

„Iki manęs tas baseinas savaitgaliais būdavo užrakintas. Niekas jame neplaukiojo. Bet mano, kaip vadovo, tikslas buvo, kad baseinas dirbtų, kad kuo daugiau vaikų išmoktų plaukti. Kadangi Vilniuje baseinų trūksta, o poreikis mokytis plaukti milžiniškas, tai aš stengiausi tą baseiną įveiklinti ir savaitgaliais. Kaip Moksleivių sveikatos centras mes savaitgaliais veiklos nevykdome, tai aš jį išnuomoju tretiesiems asmenims. Šiuo atveju – privačiam sporto centrui, kuris vykdo treniruotes“, – pasakojo jis.

Tai mano, kaip vadovo aplaidumas, kad nesužiūrėjau.

Būtent todėl, kad savaitgalį baseine nedirba centro personalas ir nelaimės dieną nebuvo kas dvi valandas užrašomas chloro kiekis vandenyje, nors tai turėjo būti padaryta.

„Tai mano, kaip vadovo aplaidumas, kad nesužiūrėjau. Budintys žmonės nuolat stebi tą chloro kiekį, bet tiesiog nebuvo pildoma į žurnalą“, – pripažino V.Janušaitis.

Nemano, kad reikia uždaryti nedelsiant

Visgi dabar, V.Janušaičio nuomone, skubiai uždaryti baseiną būtų klaida.

„Man atrodo, kad jis gali (veikti – red. past.). Pastabas iš Visuomenės sveikatos centro mes jau priėmėme ir pašalinome tuos trūkumus, kurie buvo nustatyti. Tačiau jie nėra susiję su vandens kokybe – trūkumas buvo, kad savaitgaliais nebuvo kas dvi valandas užrašomi chloro rodmenys“, – akcentavo jis.

Pasak direktoriaus, nuo šio savaitgalio tai jau bus daroma, o ir patikrinimo metu vandens kokybei priekaištų nebuvo – jis buvo tinkamas.

„Niekada nebuvo jokių nukrypimų nuo normų. Tas baseinas dar šį sezoną atlaikys“, – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius