-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 22

Mokytojai rengiasi įspėjamajam streikui

Didžiausia švietimo darbuotojus vienijanti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS), lapkričio 21 d. kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl ginčo dėl interesų komisijos sudarymo. Kreipimasis parengtas remiantis Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvine sutartimi, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mokytojai palieka Švietimo ir mokslo ministeriją
Mokytojai palieka Švietimo ir mokslo ministeriją / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ginčo komisijos prireikė, nes ketvirtadienį Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) inicijuotose derybose dėl 2020 m. biudžeto susitarimo rasti nepavyko. LŠMPS susitarimo su LR Vyriausybe įgyvendinimui po biudžeto pristatymo LR Seime trūksta 62,2 mln. eurų.

„Liepos mėnesį su ministerija pasirašėme kompromisinį susitarimą. Tačiau ministerija sutarties nevykdo. Galimybės dar kartą nusileisti nematome, todėl ruošiamės dviejų valandų įspėjamajam streikui lapkričio 28 d.“, – teigia LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

LŠMPS yra įsitikinusi, kad susitarimai turi būti vykdomi, kaip tai pabrėžė
ir LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Be to, LŠMPS atkreipia dėmesį, jog susitarimo įgyvendinimui trūksta kiek daugiau nei 60 mln. eurų, o papildomos LR Seimo narių registruotos iniciatyvos, reikalaujančios šimtų milijonų eurų, klaidina visuomenę ir neleidžia susikoncentruoti ne tik į kitų metų biudžeto priėmimą, tačiau ir ilgalaikius sprendimus, gyvybiškai svarbius švietimo sistemai ir šalies raidai.

„Šių metų susitarimas nesprendžia švietimo sistemos problemų iš esmės. Iki 2025 metų privalome turėti tvarią ir pažangią sistemą, kurioje vyktų mokytojų rotacija, ateitų nauji motyvuoti mokytojai“, – sako E.Milešinas.

Švietimo sistemos darbuotojai sulaukia politikų replikų dėl mokyklų tinklo optimizavimo, tačiau tai neatspindi LŠMPS ilgalaikės vizijos ir esamos situacijos vertinimo.

„Mokyklų tinklas de facto yra maksimaliai optimalus. Be to, mes manome, jog švietimo sistemą reikia ne reformuoti ar optimizuoti, o stiprinti. Negalėdami pasiūlyti aukštos kokybės švietimo visoje Lietuvos teritorijoje galime pamiršti emigrantų susigrąžinimą ar šalies pažangą“, – sako E.Milešinas.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje ir yra didžiausia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) priklausanti profesinė sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius