Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 22

MRU išreiškia palaikymą demokratijos siekiantiems baltarusiams

Mykolo Romerio universitetas (MRU) lapkričio 23 d. dalyvaus vienybės su demokratijos siekiančiais Baltarusijos piliečiais akcijoje, rašoma pranešime spaudai.
Inga Žalėnienė
Inga Žalėnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Vilniaus centre, Neries krante prie Žvėryno tilto prieš Lietuvos Respublikos Seimo rūmus, rytoj bus atidaryta „Demokratijos vigilija. Baltarusijos alėja“. Kartu su Lietuvos visuomenės, akademinės bendruomenės, baltarusius vienijančių nevyriausybinių organizacijų atstovais šermukšnių medelius šioje alėjoje sodins MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė ir universiteto dėstytojų, studentų grupė.

Baltarusijos alėjos Vilniuje atidarymas išreiškia Lietuvos žmonių paramą demokratijos siekiantiems Baltarusijos piliečiams. Seimo nario Giedriaus Surplio inicijuotos akcijos metu Balatrusijos demokratijos alėjoje bus pasodinta 16 šermukšnių sodinukų.

„Akademinė bendruomenė negali likti nuošalyje, kai žmonės imasi atsakomybės dėl savo šalies ateities ir siekia pokyčio. Su giliu susirūpinimu stebime kaimyninės Baltarusijos žmonių pastangas siekti demokratinių permainų savo šalyje“, – teigia MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Baltarusijos studentai jau sulaukė išskirtinės pagalbos

Esant sudėtingai politinei situacijai Baltarusijoje MRU reiškia solidarumą su aukštojo mokslo siekiančiais baltarusiais, sudarydama kuo palankesnes sąlygas motyvuotiems studentams įgyti kokybišką aukštąjį išsilavinimą. Baltarusiai MRU gali mokytis nemokamai, gauti stipendijas, taip pat įgyti aukštąjį išsilavinimą, jei Baltarusijoje buvo pašalinti iš universiteto dėl politinių priežasčių ar pilietinio aktyvumo. Tiems, kas negali atvykti iš Baltarusijos į Lietuvą dėl susidariusios situacijos, universitetas siūlo studijas pradėti nuotoliniu būdu.

Šį rudenį nemokamai universitete pradėjo studijas 11 baltarusių, bet MRU pasirengęs jų priimti ir daugiau.

„Studentai iš Baltarusijos nesunkiai pritampa daugiakultūrėje universiteto aplinkoje. Tarptautiškumas yra vienas iš mūsų veiklos strategijos prioritetų,“ – teigia I. Žalėnienė. Anot rektorės, universitete užsienio studentų skaičius kasmet nuosekliai auga. Šį rudenį mokslo metus MRU pradėjo studentai iš 58 šalių.

Universitetas prisideda prie demokratinės Baltarusijos Konstitucijos projekto rengimo

Nesąžiningi 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimai pažadino Baltarusijos pilietinę visuomenę, siekiančią demokratijos ir teisės viršenybės. Šiam tikslui rengiama naujos demokratinės Baltarusijos konstitucija, kuri būtų grindžiama autentiška Baltarusijos konstitucine tapatybe. MRU Teisės mokykla 2021 m. spalio 11 d. surengė tarptautinę mokslinę konferenciją „Baltarusijos konstitucinio identiteto dilema“, kurioje buvo nagrinėjami pagrindiniai teisiniai, istoriniai ir kultūriniai (kalbiniai) Baltarusijos konstitucinės tapatybės elementai.

Konferencijoje dalyvavo žinomi teisės ir istorijos mokslininkai iš Lietuvos, Baltarusijos ir Lenkijos, demokratinės Baltarusijos Konstitucijos projekto rengėjai. Konferencijoje sveikinimo žodį tarė MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė, Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, Europos parlamento narys Andrius Kubilius ir Baltarusijos pilietinės visuomenės lyderė Sviatlana Tsikhanouskaya.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius