Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 14

Mums rūpi. Klaipėdietis stato paminklą pirmajam Lietuvoje automobilių ir motorračių klubui bei keliautojui A.Poškai

Klaipėdos senamiesčio Sukilėlių gatvėje – darbų įkarštis. Nuo ankstyvo ryto čia gludinamas pjedestalas, kur stovės paminklas pirmajam Lietuvoje auto-moto klubui „M.S.C. Memelland“ ir legendiniam keliautojui Antanui Poškai. Idėją pažymėti vietą, kur steigėsi pirmasis Lietuvos motociklininkų klubas, penkerius metus aktyviai puoselėjo klaipėdietis Aurimas Mockus. Idėjai įgyvendinti jis negailėjo nei savo brangaus laiko, nei šeimos santaupų.
Aurimas Mockus kelerius metus laikėsi savo svajonės – pastatyti paminklą pirmajam Lietuvoje automobilių ir motorračių klubui.
Aurimas Mockus kelerius metus laikėsi savo svajonės – pastatyti paminklą pirmajam Lietuvoje automobilių ir motorračių klubui. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Liepos 22-osios A.Mockus laukia su nerimu. Ši diena, klaipėdietis tiki, taps itin reikšminga jo gyvenime. Liepos 22-ąją vienoje judriausių Klaipėdos senamiesčio vietų – Uosto, Sukilėlių ir Daržų gatvių prieigose – bus atidengtas skulptoriaus Arūno Sakalausko kurtas paminklas pirmajam Lietuvoje automobilių ir motorračių klubui bei keliautojui Antanui Poškai atminti.

Šventė Uosto gatvėje prasidės 12 val., kai išsirikiuos istorinės transporto priemonės. 14 val. iškilmingai bus atidengtas paminklas.

Raktu tapo vienas sakinys

„Skaitydamas Rimo Bružo knygą „Biker Story LT“ radau užuominą, jog pirmasis motociklininkų klubas jau 1925 m. veikė Klaipėdoje ir vadinosi „M.S.C. Memelland“. Taip pat nurodyta, jog pastatas neišlikęs. Man pasirodė įdomu, nusprendžiau pasidomėti labiau“, – teigė klaipėdietis A.Mockus, save labiau vadinantis aktyvistu nei verslininku.

Baikerių klubui „Legacy Vets MC“ priklausantis A.Mockus kreipėsi į visuomenę bandydamas surasti, kur stovėjo pastatas, kuriame veikė istorinis Klaipėdos krašto automobilių ir motorračių klubas.

Aurimo Mockaus nuotr./Ženklelis, liudijantis istorinį klubą
Aurimo Mockaus nuotr./Ženklelis, liudijantis istorinį klubą

Likimas suvedė su istoriku Dainiumi Elertu. Jie sulygino šių dienų bei 1925-ųjų Klaipėdos žemėlapius ir nusprendė, jog pirmasis klubas veikė dabartinės Sukilėlių gatvės prieigose. Anuomet čia stovėjo garažai. „Nustebome –netgi Europos kontekste tokių klubų buvo vos vienas kitas“, – teigė A.Mockus.

Nuspręsta, kad šią vietą reikėtų įprasminti. Atminimo plokštė netiko – nelikę istorinio pastato. Kilo mintis statyti akmeninį motociklą. Tačiau laikui bėgant ir šis planas kito – apsispręsta paminklą statyti bronzinį, o ant motociklo „pasodinti žmogų“.

Primins legendinį keliautoją

A.Mockus iš karto prisiminė, anot jo, nepagrįstai į paraštes nustumtą keliautoją Antaną Pošką.

„Mes daug ką žinome apie Matą Šalčių, tačiau apie A.Pošką daug kas nė negirdėjęs. Žaviuosi šiuo žmogumi, jis buvo pirmas toks keliautojas, o dabar – pamirštas visų. Įsivaizduokite, dar 1928-aisiais jis motociklu keliavo po Lietuvą, apkeliavo Baltiją, o 1929-aisiais net į Indiją dviese vienu motociklu iškeliavo. Juk tada nei degalinių buvo, nei ko. Čia tas pats, kas dabar sakyti – plauksiu gumine valtimi per vandenyną, pavalgysiu, kur papuls – gal kokioj saloj“, – vaizdžiai kalbėjo A.Mockus.

A.Poška mokėjo esperanto kalbą, kelionėse naudojosi esperantininkų pagalba. Apie kelionę per Indiją jis parašė knygoje „Nuo Baltijos iki Bengalijos“. „Skaitau jo knygas ir gėriuosi – tai, ką jis padarė, man protu nesuvokiama. Šis žmogus tikrai vertas paminklo“, – įsitikinęs klaipėdietis.

Nors A.Poška kilęs iš kito Lietuvos krašto, Pasvalio valsčiaus, A.Mockaus manymu, Klaipėda – tinkama vieta šį žmogų įamžinti.

Į skulptūros atidengimo šventę liepos 22-ąją turėtų atvykti ir A.Poškos duktė Laimutė.

Aukų dėžutė patraukė vagišius

Skulptūrą Klaipėdai statantis privataus vaikų darželio savininkas A.Mockus svajonės įgyvendinimo kelyje turėjo įveikti ne vieną kliūti. Projektas kliuvo paveldosaugininkams, suabejota, ar nereikėtų vietovėje atlikti archeologinių tyrimų ir ar tai, kas vyko praėjusio amžiaus pradžioje, verta įamžinimo. „Vis teko įrodinėti, kad čia – dovana miestui, ne sau tą paminklą statau. Čia ne tik miesto istorija, čia visos šalies istorija. Iš dalies suprantu, kodėl mieste mažai kas vyksta, kai tokia tvarka. Dabar manęs daug kas klausia, ar vėl ryžčiausi statyti. Tikriausiai daryčiau, nes save pažįstu“, – nusijuokė.

Kliūčių vis pasitaikė, kai teko surinkti paramą paminklui. Pavedė ne vienas, iš pradžių žadėjęs dosnią paramą. Sugalvotos originalios akcijos, kaip galimybė uostamiestyje išvysti atkurtą pirmąjį serijinį motociklą ir paaukoti paminklui aukų dėžutėje, patyrė fiasko. Dėžutė buvo išvogta porą kartų.

Pardavinėti suvenyrus su paminklo atvaizdais ir taip surinkti dalį trūkstamų lėšų taip pat pasirodė ne toks jau geras planas.

Didžioji dalis išlaidų teko vis tik pačiam idėjos autoriui. „Tebūnie tai mano gyvenimo projektas. Būsiu kažką padaręs miestui“, – teigė trijų vaikų tėvas.

Ant paminklo pavardės neiškals

Lietuvos kariuomenės savanorių pajėgose tarnaujantis A.Mockus savo pavyzdžiu laužo visus stereotipus, susijusius su baikeriais. Jis – nei rūko, nei geria. „Žmonėms vis patariu mažiau Holivudo filmų žiūrėti. Motociklas man kur kas daugiau nei transporto priemonė. Tai gyvenimo būdas, būdas išlieti susikaupusias problemas, pailsėti“, – vardijo vyras.

Asmeninė nuotr./Aurimas Mockus jau pernai leidosi į piligriminę kelionę pėsčiomis
Asmeninė nuotr./Aurimas Mockus jau pernai leidosi į piligriminę kelionę pėsčiomis

Jis tiki, kad skulptūra trauks visus keliautojus, ne tik baikerius. Svajoja, jog atvykėliai čia paliks raištelius, simbolizuojančius įveiktą kelią.

„Mane vis kaltina, kad sau reklamą darausi. Raminu: mano nei vardo, nei pavardės ant jo nebus. Visi rėmėjai, kurie prisidėjo, kad ir keliais šimtais eurų, bus suminėti. Paminėta bus ir viešoji įstaiga „Vakarų istorijos fondas“, – patikino A.Mockus.

Po skulptūros keliautojams atidengimo Klaipėdos senamiestyje jis ketina leistis į 1000 kilometrų piligriminę kelionę pėsčiomis iš Prancūzijos pasienio per Ispaniją, šiauriniu piligrimų keliu.

Mums rūpi: iniciatyvos, kurios įkvepia

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mums rūpi

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mums rūpi

Apsidairykite aplinkui. Esame tikri, kad kiekvienas pažįstate žmogų, kuris be jokio atlygio yra sukūręs ką nors gražaus savo miesteliui ir bendruomenei arba pasielgęs taip, kaip kiti niekada nesiryžtų. Laikas su jais susipažinti iš arčiau!

Pažįstate tokį žmogų, o gal tai jūs? Parodykite jį visai Lietuvai arba nesislėpkite, jūsų pastangos vertos dėmesio. Parašykite mums laišką adresu mumsrupi@15min.lt, taip pat prisekite nuotrauką, iliustruojančią iniciatyvą.

Apie įdomiausias iniciatyvas sužinos visa Lietuva. Kiekvieną savaitę publikuosime tekstus apie iniciatyvius Lietuvos žmones, o socialinėje medijoje juos rasite pažymėtus #mumsrupi grotažyme. Galbūt tai įkvėps norinčius kurti, bet vis dar dvejojančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius