-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 19 /15:04

Mūrinis Šiaulių Menų inkubatoriaus karstas dar pareikalaus 400 tūkst. eurų

Šiaulių meras Artūras Visockas išplatino pareiškimą, kuriame teigia kviesiąs tarybos posėdį dėl Menų inkubatoriaus likimo. Bus siūloma skirti trūkstamas lėšas projekto užbaigimui arba nutraukti septynerius metus vilkintą projektą. Meras tvirtina, kad balsuos už projekto palaidojimą. Nutraukus projektą, teks grąžinti per 400 tūkst. eurų jau įsisavintos paramos, nors jau žymiai daugiau investuota.
Šiaulių statybos bendrovę „Meba“ skandina kolumbariumas ir Menų inkubatorius
Menų inkubatorius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Nors meras A.Visockas prašneko apie laidotuves, tačiau karstą Menų inkubatoriui turės sukalti ir uždengti miesto taryba.

Septynerių metų „darbas“

Taryba turės balsuoti, ar skirti papildomus milijonus Menų inkubatoriui, ar užbaigti šį reikalą visiems laikams.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai

Savo išplatintame pareiškime meras nurodė, koks yra realus septynerių metų darbo rezultatas.

„Savivaldybės biudžeto lėšomis nupirktas ir daugiau nei už pusę milijono eurų kosmetiškai papudruotas pastatas Elnio g. 25. Rangovai per teismus reikalauja 200 tūkst. eurų“, – rašė meras.

Meras mano, kad projektas buvo tyčia vilkintas septynerius metus. Tai, anot jo, darė ir politikai, ir projektą įgyvendinanti VšĮ Šiaulių regiono plėtros agentūra. 

Panašu, toks projekto „nužudymas“ laiko stokos motyvu ir buvo tikslas.

„Peršasi nuomonė, kad visomis išgalėmis vengė spręsti šio probleminio projekto likimą. Panašu, toks projekto „nužudymas“ laiko stokos motyvu ir buvo tikslas. Apmaudu, kad šioje situacijoje pralaimėjo miestas“, – pareiškė meras.

A.Visockas teigė balsuosiąs už šio projekto nutraukimą, nes įvertinęs visus faktus, nemato jokių fizinių galimybių per du mėnesius ištaisyti kelerių metų vilkinimą.

„Esu tikras, kad projekto nutraukimas, prisiimant su tuo susijusias finansines netektis, miestui kainuos žymiai mažiau, nei desperatiškas bandymas projektą įgyvendinti per nerealų terminą“, – pažymėjo meras.

Nugramzdino teismai

Konservatorius Jonas Bartkus  teigia, kad mato kelias šio projekto žlugimo versijas. Pirmiausia dėl vilkinimo yra kalti tie, kurie rašė skundus, dėl kurių kilo teismai.

Šiauliuose nėra statybininkų, kurie pastatytų pastatą, nors tam yra skirtas finansavimas.

Konservatorius priminė, kad projektas prasidėjo dar vadovaujant merui liberalui Genadijui Mikšiui.

Vėliau daugiausia projektu rūpinosi socialdemokratai. Konservatoriai daugiausia prisilietė prie šio projekto tuomet, kai administracijos direktoriumi buvo Vladas Damulevičius.

„Vyko teismas dėl paties pastato pirkimo skaidrumo. Vėliau buvo skundžiamas projektas. Dabar bylinėjamasi su statybininkais. Kiek suprantu, teismai baigėsi palankiai savivaldybei. Vadinasi, dėl vilkinimo kalti tie, kurie skundė. A.Visockas taip pat buvo vienas iš aršiausių Menų inkubatoriaus kritikų. Nežinau, ar jis skundė“, – kalbėjo J.Bartkus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai

Jis priminė, kad paskutinė miesto tarybos klaida buvo lemtinga: „Prieš porą metų aš pats balsavau už šio projekto tęsimą. Statyboms klaidingai buvo pasirinkta statybinė bendrovė „Meba“. Paaiškėjo, kad Šiauliuose nėra statybinių firmų, kurios pastatytų pastatą, nors tam yra skirtas finansavimas.“

Reikės grąžinti per 400 tūkst. eurų

Jolita Butkutė, VšĮ Šiaulių regiono plėtros agentūros direktorė, teigia, ji nieko nekaltina, tačiau akivaizdu, jog iki termino pabaigos – rugsėjo 1 dienos – įvykdyti projektą neįmanoma.

Lietuvos verslo paramos agentūrai turėtų grąžinti 400 792 eurus jau išmokėtos paramos. 

Direktorė teigė, kad agentūra, nutraukusi projektą, Lietuvos verslo paramos agentūrai turėtų grąžinti 400 792 eurus jau išmokėtos paramos. Anot jos, tokių pinigų Šiaulių regiono plėtros agentūra neturi.

„Būtų logiška nutraukti projektą, tačiau mes neturime jokio atsakymo iš savivaldybės. Kol ji neskiria grąžintinos sumos, visa skola guli ant mūsų pečių. Mes galime atsisakyti projekto, tačiau neturime jokių galimybių grąžinti paramą“, – teigė J.Butkutė.

Direktorė teigia, kad projektas iš tiesų buvo problematiškas, tačiau vykdomas. Jos nuomone, projektui labiausiai pakenkė tai, kad buvo pasirinktas neatsakingas rangovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius