-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 12 10

Muzikologas Algirdas Ambrazas apie nacionalinę premiją: „Ką jūs sakote? Tai fantastika“

Ketvirtadienį Kultūros ministerija paskelbė Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus. Vienas iš jų – muzikologas Algirdas Jonas Ambrazas – neslėpė nustebimo išgirdęs šią žinią. „Ką jūs sakote? Tai fantastika!“ – tokia buvo muzikologo reakcija į žinią, kurią jis išgirdo iš 15min.lt žurnalistų.
Algirdas Jonas Ambrazas
Algirdas Jonas Ambrazas / lks.lt nuotr.

„Juk šiandien turėjo būti tik svarstymas, – negalėdamas patikėti naujiena sakė A.J.Ambrazas. – Labai malonu... Truputuką netikėta, bet pasvajodavau pasvajodavau.“

Premija A.J.Ambrazui skirta už fundamentalius Lietuvos muzikos tyrimus. Kaip sako pats laureatas, premija jam pravers – iš pensijos išgyventi nėra paprasta, tad bent jau kasdienėms reikmėms dabar jau užteksią.

„Didesnių planų nelabai turiu, nelabai jau yra kur kada planuoti, – šypsodamasis kalbėjo 1934 metais gimęs muzikologas. – Pernai mano labai didelė svajonė išsipildė, man suorganizavo kelionę į mano išsvajotą Veneciją ir Paryžių. Buvo labai malonu, daugiau tokių kelionių jau, matyt, ir nebepakelčiau.“

Pastaruoju metu itin išgarsėjusios „Krantinės arkos“, vadinamos tiesiog „vamzdžiu“, autorius skulptorius Vladas Urbanavičius irgi neslėpė nustebimo. „Sėdžiu užsidaręs savo dirbtuvėje ir tikrai negalvojau. Žinojau, kad bus skelbiami, galvojau, kad reikės paklausyti, kas pateks. Bet kol kas negaliu pasakyti, kad tikrai žinau. Negali būti“, – nusijuokė skulptorius, išgirdęs sveikinimus tapus nacionalinės premijos laureatu.

Jis neslėpė turėjęs svajonę kada nors atsidurti tarp pagerbtųjų: „Kas nesvajoja. Bet svajojimas yra vienas dalykas, o realybė kitas. Tikrai negalvojau, kad taip gali įvykti.“

„Tai dovana. O tos dovanos – gali gauti, gali negauti ir pretenzijų negali turėti. Tad jei tikrai jau paskirta ta dovana, labai džiaugiuosi“, – kalbėjo šių metų nacionalinės premijos laureatas.

Stopkadras/Vladas Urbanavičius
Stopkadras/Vladas Urbanavičius

Paklaustas, ar toks svarbus įvertinimas nuramins kritikus, kuriems nuolat užkliūna Neries pakrantėje stovinti „Krantinės arka“, V.Urbanavičius nenorėjo to prognozuoti. „Toks palaikymas, galbūt bus ramiau, ne taip greitai nukels tą arką“, – svarstė skulptorius.

Žymus vargonininkas Leopoldas Digrys, nacionaline kultūros ir mano premija įvertintas už Lietuvos vargonų mokyklos atgaivinimą ir plėtojimą, buvo lakoniškas – esą gyvenime jam nėra nieko netikėto, tad ir premija nebuvusi netikėta.

O paklaustas, ar malonus šis įvertinimas, L.Digrys privertė nusijuokti: „Yra gyvenime buvę ir blogiau.“ Anot vargonininko, geriau irgi yra buvę, bet gal kitais aspektais. „Finansiniu aspektu – nebuvo. Tikiuosi, pravers ir finansine prasme ši premija“, – sakė L.Digrys.

Kristupo vasaros festivalio nuotr./Leopoldas Digrys
Kristupo vasaros festivalio nuotr./Leopoldas Digrys

Ketvirtadienį Kultūros ministerijoje Vilniuje paskelbti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. Be muzikologo A.J.Ambrazo, skulptoriaus V.Urbanavičiaus, vargonininko L.Digrio, jais tapo aktorius Dainius Gavenonis, rašytojas Giedra Radvilavičiūtė, grafikė Birutė Žilytė. 

Komisija buvo atrinkusi 12 pretendentų gauti šias premijas: vienuolika pavienių kūrėjų ir vieną ansamblį.

Tarp atrinktų kandidatų buvo ir džiazo muzikantai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas, rašytojas Vytautas Martinkus, kino operatorius Audrius Kemežys, knygų dailininkas Kęstutis Kasparavičius, aktorė Eglė Gabrėnaitė, kuratorius ir vizualaus meno kūrėjas Raimundas Malašauskas.

Nacionalinės premijos laureatai kasmet apdovanojami minint Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną vasario 16-ąją. Premijos dydis – 30,4 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius