Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 30 /10:01

Seimą ir politiką paliekantis M.Majauskas: ieškosiu naujos veiklos

Seimo narys Mykolas Majauskas ketvirtadienį pranešė atsisakantis parlamentaro mandato. Politikas pernai lapkritį buvo pašalintas iš konservatorių partijos, o šį mėnesį liko trečias Vilniaus mero rinkimuose. M.Majauskas pranešė, kad grįžta į privatų sektorių, kur konkrečiai dar nesako – esą turi keletą pasiūlymų, bet sprendimų dar nepriėmė.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

M.Majauskas pernai buvo pašalintas iš valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, kai susikirto su Vyriausybe dėl mokesčių lengvatų.

Šiemet kovo mėnesį M.Majauskas kaip nepriklausomas kandidatas dalyvavo Vilniaus mero rinkimuose. Juose jis liko trečias su 10,7 proc. balsų.

Po rinkimų M.Majauskas savo pasirodymą vadino solidžiu rezultatu. Tuomet jis teigė, kad neplanuoja jungtis prie jokių partijų ir mato save dirbantį kaip nepriklausomą politiką.

41 metų M.Majauskas Seimo nariu buvo nuo 2016 metų. 2008–2012 metais jis buvo tuometinio premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas ekonomikai.

„Atsisakau Seimo nario mandato ir grįžtu į privatų sektorių. Per dešimt metų Lietuvos politikoje sutikau be galo daug nuostabių žmonių – esu dėkingas visiems, su kuriais teko galimybė dirbti kartu. Išmokau valstybės valdymo reikalų, turėjau galimybę prisidėti prie svarbių Lietuvai darbų. Metas naujiems iššūkiams!“ – feisbuke ketvirtadienio rytą parašė M.Majauskas.

Iki konflikto su partijos vadovybe M.Majauskas buvo Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. Pastaraisiais metais jis inicijavo dideles pertvarkas Lietuvos futbole.

Dėl darbo sprendimų dar nepriėmė

Vėliau Seime žurnalistams M.Majauskas sakė, kad per daugiau kaip dešimt metų politikoje jis daug išmoko ir sužinojo, turėjo galimybę prisidėti prie Lietuvai svarbių darbų.

„Dabar verčiu naują puslapį ir imsiuosi naujų iššūkių“, – kalbėjo jis.

M.Majauskas teigė dar nežinantis, kur konkrečiai privačiame sektoriuje dirbs. Esą šiandien sprendimas tik vienas – atsisakyti parlamentaro mandato.

Į Vyriausiąją rinkimų komisiją su prašymu panaikinti jo mandatą jis žadėjo kreiptis kitą savaitę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Tuomet matysime. Esu gavęs keletą pasiūlymų iš privataus sektoriaus. Esu gavęs pasiūlymų ir iš skirtingų politinių organizacijų. Bet esu apsisprendęs grįžti į privatų sektorių.

Niekur konkrečiai jokių sprendimų nesu priėmęs. Sprendimas šiandien yra tik vienas – atsisakyti Seimo nario mandato ir grįžti į privatų sektorių“, – aiškino jis. Kartu pridūrė, kad ieškos naujos veiklos ir imsis naujų iššūkių.

M.Majauskas tikino, kad politikoje nebedalyvaus. Jis priminė ketverius metus dirbęs tuomečio premjero Andriaus Kubiliaus patarėju, metus – Vilniaus miesto savivaldybės taryboje, šešis metus – Seime.

„Reikia turėti saiko“, – šyptelėjo jis.

Seime jis aiškino padaręs ką galėjęs, o dabar nusprendęs versti naują gyvenimo puslapį.

Kartu jis kalbėjo, kad reikia būti realistu – esamomis aplinkybėmis kurti pridėtinę vertę yra pakankamai sudėtinga.

„O, manau, kad mano kompetencija, gebėjimai, žinios galbūt bus vertingi privačiame sektoriuje“, – sakė buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Mandatas – K.Navickui

Pasitraukus M.Majauskui, pagal konservatorių sąrašą į Seimą turėtų patekti Kęstutis Navickas, šiuo metu einantis žemės ūkio ministro pareigas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Navickas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Navickas

Jei ministras Seimo nario mandato neimtų, toliau sąraše yra Šilutės politikė Sandra Tamašauskienė.

Nebuvo netikėta

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, M.Majauskas apie sprendimą trauktis iš parlamento ją informavo ketvirtadienį iš ryto.

„Nors mes formaliai nesame vienos frakcijos nariai jau kurį laiką, kadangi jo pasitraukimas sąlygoja naujo nario atėjimą į mūsų frakciją, jis pranešė. Padėkojo už bendrą darbą, pasilinkėjome vieni kitiems sėkmės ir tiek žinių“, – Seime žurnalistams kalbėjo ji.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, žinia apie M.Majausko pasitraukimą jai nebuvo labai netikėta.

Ji kalbėjo, kad darbas politikoje yra dinamiškas.

Todėl, jos nuomone, natūralu, kad nemažą laiko dalį tam atidavusiam žmogus anksčiau ar vėliau galbūt atsiranda ir kitų ketinimų.

Seimo konservatorių seniūnė aiškino žinute informavusi K.Navicką apie M.Majausko pasitraukimą.

„Iš ministro reakcija buvo tokia, kad netikėta. Nežinau, kaip tą nuskaityti, bet, manau, kad prisijungs prie frakcijos“, – komentavo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Sprendimas nenustebino

Ekspremjeras konservatorius Andrius Kubilius, kurio komandoje, būdamas Vyriausybės vadovo patarėju, M.Majauskas pradėjo politinį kelią, sakė, kad toks buvusio kolegos žingsnis nenustebino.

„Gaila, kad anksčiau pritrūko politinės išminties jo veiksmuose ir padarant didelę žalą biudžetui svarstant Biudžeto įstatymą – 60 mln. eurų skylė – tai yra tikrai daug.

Po to apsisprendimas taip keistai dalyvauti mero rinkimuose. Ta sesija tokių, mano manymu, klaidelių ar klaidingų žingsnių galbūt jį atvedė ir iki tokio susipratimo, kad individualiai dalyvauti politikoje nelabai išeina, o sugrįžti į partiją, matyt, dar nerado kažkokių kelių ar būdų“, – komentavo europarlamentaras.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Andrius Kubilius
Mindaugo Mikulėno nuotr./Andrius Kubilius

Pasak A.Kubiliaus, jam atrodė, kad M.Majauskas turėjo didelį potencialą racionaliai veikti politikoje, be to, su gera perspektyva.

Tačiau jam tai esą nepasisekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius