-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 19

Nacionalinis kraujo centras VCUP atvėrė naujojo filialo duris

Pirmadienį prekybos centre VCUP duris atvėrė naujose patalpose įsikūręs Nacionalinio kraujo centro filialas. Prieš dvejus metus čia įsikūręs mobilus kraujo surinkimo punktas, dabar persikėlė į naujas, erdvesnes ir jaukesnes patalpas. Vienas pirmųjų naujajame filiale davusių kraujo – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.
J. Bikulčienė ir A. Veryga / D. Baužio nuotr.

Pirmąjį filialą VCUP Nacionalinis kraujo centras atidarė dar prieš dvejus metus. Tuo metu jame buvo tik dvi kraujo surinkimo kėdės, labai mažas laukiamasis ir ankšta registratūra. Už punkto durų neretai susidarydavo nemažos eilės, kur donorai buvo priversti laukti stovėdami.

Dabar donorai turės puikias sąlygas anketas pildyti dideliame laukiamajame, paskaityti knygas, atsigerti arbatos šviesiose poilsiui skirtose patalpose. Erdvioje salėje jų laukia 4 donorų kėdės, atitvertos erdvės specialiomis širmomis. Naujajame punkte yra rūbinė, pagalbinės patalpos medicinos personalui, erdvi registratūra, nedidelė biblioteka.

NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.
NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.

Atidarymo renginyje dalyvavo naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Nacionalinio kraujo centro partneriai, rėmėjai, draugai, ir, žinoma, donorai.

Džiaugėsi kartu pasiektais rezultatais

Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė, taip pat šiandien dovanojusi kraujo, dėkojo visiems, su kuriais Kraujo centras draugauja, bendradarbiauja ne pirmus metus, kurie prisideda prie kraujo donorystės skatinimo, padeda tuo sudominti žmones.

Sveikinimo žodį tarė naujasis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga: „Džiaugiuosi, kad mūsų šalyje neatlygintina kraujo donorystė jau siekia net 88 proc. Tai didelis pasiekimas. Ir prie tokio žmonių sąmoningumo ugdymo prisidedate jūs – Nacionalinio kraujo centro komanda.“

A. Veryga NKC filialo atidaryme / D. Baužio nuotr.
A. Veryga NKC filialo atidaryme / D. Baužio nuotr.

„Jūs tai darote patraukliai, jaukiai, ir žmonės, žinoma, jaučia ne ligoninėms būdingą, ne formalią atmosferą – tai labai skatina, motyvuoja. Todėl linkiu daugiau tokių padalinių ir kad išnyktų kita donorystės forma, kad kraujo ir per atostogas, ir per šventes visų mūsų žmonių dėka būtų tiek, kad netrūktų“, – linkėjo ministras, dovanojęs kraujo jau 7-tą kartą.

Prekybos centro VCUP generalinė direktorė Ona Nevinskienė prisiminė, kaip prieš 23 metus jos vyras, pirmą kartą per radiją išgirdęs apie kraujo poreikį, prašė kaimynų, kad pavežtų iki ligoninės. „Tai – tokie laikai įvykis, kai tai buvo ir nepopuliaru, ir nesaugu“, – kalbėjo O. Nevinskienė.

Šiandien VCUP vadovę džiugina augantis žmonių sąmoningumas. Ji pripažino, kad dabartinė situacija su ankstesniąja yra nepalyginama.

NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.
NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.

Pasakytas nuoširdus „ačiū“ ir Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos. Jos vadovas Eugenijus Skrodenis pastebėjo itin glaudų ryšį tarp kraujo donorystės ir jų institucijos veiklos: „Juk būtent keliuose įvyksta daugiausiai avarijų, daugiausiai sužeistų žmonių, kuriems ypač reikalingas donorų kraujas. Todėl mes privalome vieni kitus palaikyti, bendradarbiauti, draugauti“, – kalbėjo E. Skrodenis.

Pradžioje sėkme tikėjo ne visi

Renginio metu NKC vadovė Joana Bikulčienė prisiminė aplinkinių reakcijas, kai pirmą kartą kilo idėja atidaryti punktą prekybos centre. Tokiu užmoju buvo linkę patikėti tikrai ne visi: juk kur tai matyta, kad parduotuvėje imtų kraują?

Tačiau anot J. Bikulčienės, parduotuvė su tuo neturi tiek jau daug bendro. VCUP pirmiausia buvo pasirinkta kaip vieta Vilniaus centre, kur renkasi žmonės, kur jiems yra patogu.

NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.
NKC filialo atidarymas / E. Tamariūno nuotr.

Lietuvoje per metus yra surenkama apie 100 000 aukų. Tai reiškia, kad žmonės turi ateiti tiek kartų duoti kraujo, kad jo užtektų visiems ligoniams. Didžiąją dalį šio kraujo Lietuvos ligoninėms surenka būtent Kraujo centras.

„Skaičiai rodo, kad per šiuos metus VCUP senosiose patalpose apsilankė beveik 9 tūkst. donorų – tai reiškia pagelbėta ir išgelbėta beveik 30 tūkst. ligonių“, – skaičiavo Kraujo centro vadovė. Tai – beveik dukart daugiau donorų nei pagrindinėse NKC patalpose Žolyno gatvėje.

Donorai nuo šiol laukiami naujose patalpose, esančiose 4-ajame VCUP aukšte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius