Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 11 /17:59

Nacionalistai Vilniuje skandavo „Lietuva – lietuviams“, nešėsi ant baslio pamautą Vladimiro Putino galvą

Kovo 11-osios proga Vilniuje, kaip ir kasmet, vyko nacionalistų eitynės, kurias organizuoja Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga. Šiemet apie keturi tūkstančiai eisenos dalyvių žygiavo nuo Rotušės aikštės iki Seimo rūmų.
Vilniuje nacionalistų eitynės.
Vilniuje nacionalistų eitynės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
VIDEO: Kovo 11-osios eitynės

Eisenos metu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karių šarvais apsirengę jaunuoliai nešė ant baslio pamautą žmogaus galvos imitaciją, ant kurios buvo parašytos raidės PTN. Ji simbolizavo agresiją Ukrainoje vykdančios Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Užkliuvo keli plakatai

Dalyviai eiseną pradėjo garsiai ir aiškiai skanduodami „Lietuva – lietuviams“, „Lietuva, būk laisva“ ir „Lietuva, didžiuokis ir apgink savo lietuvybę“.

VIDEO: Kovo 11-osios eitynės

Nors dėl šūkių policija nieko eisenos dalyviams nesakė, kai kurie susilaukė pareigūnų dėmesio už turėtus plakatus.

Policija prisitatė prie vieno vyriškio, kuris į eiseną atėjo nešinas užrašu „Kodėl liberalai taip nekenčia tautininkų? Todėl kad pastarieji miega su moterimis“. Visgi plakato nebuvo liepta paslėpti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nacionalistų eitynės.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nacionalistų eitynės.

Griežčiau pareigūnai pasielgė su kariniais drabužiais vilkinčiu vyriškiu, kuris laikė plakatą, ant kurio užrašyta „Lietuvos žemė – tik Lietuvos piliečiams“, o apačioje perbrauktos Europos Sąjungos ir Lenkijos vėliavos. Policija liepė vyrui suvynioti plakatą. Iškratę vyro daiktus pareigūnai rado ir kitų plakatų, tarp jų ir su perbraukta V.Putino nuotrauka. Šis žmogus jau yra policijos įskaitoje. 

Prieš 15 valandą Rotušės aikštėje kai kurie žmonės atsinešė trispalves, bet buvo ir tokių, kurie nusprendė eiseną išnaudoti ir kitiems tikslams – turėjo plakatus, kuriuose pasisakoma už tai, kad Lietuvos žemės nebūtų leista pirkti užsieniečiams.  

Eitynių metu sulaikytas vienintelis asmuo – girtas Tumėno gatvėje besišlapinęs vyras

Sulaikytas vienas vyras

Policija pranešė, kad eitynių metu sulaikytas vienintelis asmuo – girtas Tumėno gatvėje besišlapinęs vyras.

Eitynių metu užfiksuoti dar keli nedideli incidentai. Einant Vilniaus gatve, eisenos dalyviai užžiebė kelis dūminius deglus, o policijos eskortui tik įsukus iš Vilniaus gatvės į Gedimino pr.,  dvi merginos, staiga įžengusios į Gedimino pr., atsisėdo tiesiog ant žemės prieš lėtai atvažiuojantį policijos tarnybinį transportą. Merginos buvo tuojau patrauktos nuo važiuojamosios dalies, į policijos komisariatą jos pristatytos nebuvo. 

Eisena buvo filmuojama, dokumentuojama, surinkta medžiaga bus analizuojama ir galimi pažeidimai bus teisiškai įvertinti, teigiama Policijos pranešime spaudai.

Pagerbta Ukraina, ieškota pagarbos N.Puteikiui

Nacionalistai į Nepriklausomybės aikštę įžengė tebeskanduodami „Lietuva – lietuviams“. Juos iš visų pusių lydėjo policija – priekyje kolonos važiavo patrulių automobilis, iš šonų juos supo raiti pareigūnai ir policininkai ant riedžių.

Atėję prie Seimo eisenos dalyviai pagerbė Maidano kovotojus. Jie uždegė Ukrainos vėliavos spalvų – geltonos ir mėlynos – dūminius deglus, o susirinkusi minia tris kartus sušaukė „Slava Ukraini“ („Šlovė Ukrainai“).

Prie Seimo po minią vaikščiojo ir Tautininkų sąjungos agitatoriai bei prašė pasirašinėti už kandidatą į prezidentus Naglį Puteikį. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nacionalistų eitynės.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nacionalistų eitynės.

Šiemet eitynės sankcionuotos

Lietuvių tautinės jaunimo sąjunga dar prieš Kalėdas paprašė Vilniaus savivaldybės leidimo Kovo 11-ąją rengti eitynes sostinės Gedimino prospekte. Kaip ir pernai, renginio organizatoriai sulaukė atsakymo, kad pagrindinės sostinės gatvės pradžioje vyks kiti renginiai ir eitynėms vietos neliks. Vėliau leista eitynes organizuoti Gedimino prospekto atkarpoje nuo Vilniaus gatvės iki Seimo rūmų. Eitynių metu bus laikinai apribotas transporto eismas.

Prieštaringai vertinamos tautinio jaunimo eitynės praėjusiais metais vyko nesankcionuotai, nes Vilniaus valdžia atsisakė išduoti leidimą eiti Gedimino prospektu dėl kitų šioje gatvėje vykusių renginių. Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga apskundė tokį sprendimą, tačiau teismas atmetė skundą motyvuodamas, jog per valstybės šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio laiką suteikiama valstybės institucijoms. Atšaukę oficialias eitynes, jų dalyviai Gedimino prospektu žygiavo neturėdami leidimų.

Praėjusiais metais eitynėse dalyvavo keli tūkstančiai žmonių. Didesnių incidentų neužfiksuota, policija renginio metu tik sulaikė kelis neblaivius asmenis. Keletą kartų minioje nuskambėjo ir prieštaringai vertinami šūkiai „Lietuva lietuviams“, tačiau jie tąkart nedominavo. Būtent dėl panašių šūkių šios eitynės sulaukia kritikos ir kaltinimų netolerancija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius