Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 17

Nakčia Niūronių žirgyne nufilmuotas dūstantis arklys: po kaltinimų feisbuke – policijos dėmesys

Socialiniame tinkle „Facebook“ šią savaitę paviešinta dramatiška filmuota medžiaga, kurios vaizdus lydėjo ir nuogąstavimai dėl galimai žiauraus elgesio su gyvūnu. Situacija Niūronių žirgyne teko domėtis ir Anykščių rajono savivaldybės, ir Veterinarijos tarnybos, ir policijos atstovams. Žirgų klubo „Origonas“ vadovas jaučiasi apkaltintas nebūtais dalykais, o gyvūnų mylėtojus skuba nuraminti: šis negaluojantis žirgas padoriai prižiūrimas ilgiau nei dešimtmetį, gyvūnas gyvas ir yra rūpestingose rankose.
Nufilmuotas dūstantis arklys
Nufilmuotas dūstantis arklys / Kadras iš filmuotos medžiagos

„Čia nieko tokio neatsitiko. Buvo tas priepuolis, jį nufilmavo, paviešino ir paskelbė daug nebūtų dalykų. Bet tas arklys atsigavo. Buvo atvažiavę ir iš tarnybų, ir iš policijos – matė jį ir vaikštantį, ir ėdantį“, – 15min ketvirtadienį teigė Niūronių kaime, kur įsikūręs ir Arklio muziejus, veikiančio sporto klubo „Origonas“ prezidentas Virginijus Uogela.

Pašnekovas paaiškino, kad konkrečiai šis žirgas tokį negalavimą turi jau keliolika metų, todėl yra specialiai prižiūrimas. Kilus sumaiščiai ir kaltinimų lavinai dėl „Facebook“ paviešintos filmuotos medžiagos, buvo pasiūlyta gyvūną užmigdyti, tačiau atsirado geradarių, įsipareigojusių dar geriau pasirūpinti šiuo žirgu.

Paviešino socialiniame tinkle

Skandalas kilo, Gretai V. kovo 14 d. socialiniame tinkle paviešinus prietemoje darytą vaizdo įrašą, patalpintą kartu su piktais, dramatiškais komentarais.

„Pirmadienio vakarą gavau žinutę su video medžiaga ir pagalbos šauksmu, kur kreiptis ir ką daryti. Video medžiagoje yra užfiksuotas žirgas, kuris smarkiai dūsta, nepajėgia atsistoti. Galimai šis žirgas turi sunkią astmos stadiją, o tokie priepuoliai tikrai neprasideda staiga ir netikėtai. Jam reikia steroidinių vaistų ir pagalbos, bet užuot ją gavęs, jis yra paliktas uždusti. Šis žirgas priklauso žirginio sporto klubo „Origonas“ vadovui Virginijui Uogelai. Anot buvusios šio žirgyno raitelės, toks atvejis nėra vienintelis, kai žirgai paliekami. (...) Metai bėga ir niekas nesikeičia, o labiausiai gaila gyvūnų.

Juk žmogus yra atsakingas už tuos, kuriuos prisijaukino“, – rašoma Gretos V. „Facebook“ profilyje.

Dėl šito įvykio yra pranešta atitinkamoms tarnyboms, pridūrė įrašo autorė.

Savo ruožtu V.Uogela 15min ketvirtadienį teigė jau turintis „atitinkamų tarnybų“ raštą, kad viskas šiuo atveju buvo gerai.

15min iliustracija/VMVT Anykščių skyriaus atlikto patikrinimo ataskaita: pažeidimų nenustatyta
15min iliustracija/VMVT Anykščių skyriaus atlikto patikrinimo ataskaita: pažeidimų nenustatyta

Tikina, kad spontaniškas įspūdis klaidingas

„Origono“ prezidentas apgailestavo, kad spontaniški įspūdžiai sukėlė daug aistrų, buvo paviešinta tikrovės neatitinkančios informacijos, o tai iškart pakenkė sporto klubo reputacijai, verslui (pramoginio jodinėjimo, pasivažinėjimo karieta, fotosesijų paslaugos).

„Daug neteisybės, pradedant tuo, kad aš esu to arklio savininkas. Iš tikrųjų, savininkas buvo kitas, kuris juo ir rūpinosi, kiekvieną rytą su pašarais duodavo vaistų“, – teigė V.Uogela.

Jo teigimu, dėl vaizdo medžiagos paviešinimo kilus sumaiščiai, negaluojantį arklį dėl ramybės jo savininkui pasiūlyta užmigdyti.
„Bet paskambino viena moteris, pasakė, kad turi ir daugiau tokių dūstančių arklių, ji žino, kaip geriau tokiais gyvūnais pasirūpinti, todėl savininkas šį arklį nutarė atiduoti. Jau atiduotas, pas mus nebėra jo“, – kalbėjo 15min pašnekovas. Pavardė asmens, kuriam žirgas perduotas, portalui yra žinoma.

V.Uogela įvardijo tikslią šio aistras sukėlusio arklio diagnozę: plaučių emfizema.

Klubo vadovo žodžiais tariant, gyvūno šeimininkas gydė arklį taip, kaip reikia, antraip su šiuo negalavimu jis tikrai nebūtų likęs gyvas ilgiau nei 10 metų. Anot V.Uogelos, specifinis dusulys, kai gyvūnui pasidaro sunku kvėpuoti ir tuo pačiu atsikelti, judėti, paūmėja būtent pavasarį. Vaistai sušeriami arkliui ryte, tačiau visą parą prie gyvūno niekas nebudi, tad šįkart liudininkams ir „pasisekė“ užfiksuoti būklės pablogėjimo epizodą.

„Skundų, kad neprižiūriu gyvūnų, būdavo ir anksčiau. Tačiau kai atvažiuoja tikrinti, pamato, kad viskas gerai – šieno yra, vandens yra, arkliai būna paėdę“, – tikino „Origono“ vadovas.

Klubo administracija atsiuntė redakcijai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos departamento Anykščių skyriaus 2022-03-16 atlikto patikrinimo akto kopiją, kur fiksuota, kad jokių trūkumų, pažeidimų fiksuota nebuvo.

Teigiama, kad jokio sunkaus krūvio šis žirgas neturėdavo, o tik teikdavo džiaugsmą mažiausiems lankytojams.

V.Uogela kartojo, kad visi ganyklose besiganantys žirgai yra geros būklės, turi daug kokybiško pašaro, plačias pievas, ir vandens telkinį.

„Pas mus per sezoną apsilanko tikrai nemažai žmonių, visi mato tikrąją situaciją – žirgai paėdę, riebūs, tikrai prižiūrėti. Ir minimas žirgas (dėl kurio šiuo metu kilo skandalas), ganyklose leisdavo dienas. Savininko žinioje, šis žirgas buvo apsilankančių vaikų numylėtinis, retkarčiais pajodinėdavo su atvykusiais lankytojų vaikais, kadangi vasarą, viskam nužydėjus, jo savijauta ženkliai pagerėja“, – tikino klubo vadovas.

Teigiama, kad jokio fizinio ar kito sunkaus krūvio šis žirgas neturėdavo, o tik teikdavo džiaugsmą mažiausiems lankytojams.

V.Uogela apgailestavo ir neatmetė galimybės ginti interesų teisiniu keliu: „Jau ne pirmus metus esame atakuojami, ir skundžiami ir kitaip šmeižiami dėl prastos žirgų priežiūros. Taip tikriausiai vyksta dėl jaučiamos konkurencijos, noro sužlugdyti mūsų veiklą. Tačiau visada visi patikrinimai ir išvados buvo su atsakymais, kad – pažeidimų nenustatyta. Savo žirgus tikrai prižiūrime ir suteikiame visas reikalingas sąlygas, gydymą ir viską ko prireikia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas