-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 07 /16:58

Naktį pareigūnai rado, kas teršia Kuršių marias: „Grigeo Klaipėda“ gresia milijoninės baudos

Milijonai tonų į Kuršių marias išleistų nuotekų, šimtus kartų viršijusių leistiną taršą, – tokie kaltinimai užgriuvo bendrovę „Grigeo Klaipėda“, gaminančią kartoną ir jo gaminius. Teisėsauga naktį vykdė didžiulio masto operaciją, kurios metu nustatyta, jog sumontuoti aplinkkeliai, kuriais nuotekos apeidavo valymo įrenginius ir nevalytos keliavo į marias. Bendrovei gresia milžiniškos baudos, nes padaryta žala gali siekti dešimtis milijonų eurų. Šis skandalas gali turėti labai rimtų pasekmių motininei „Grigeo Klaipėda“ bendrovei AB „Grigeo“. Prekyba jos akcijomis jau sustabdyta.

Skelbė, kad investuoja į taršos mažinimą

Bendrovė „Grigeo Klaipėda“ ir anksčiau buvo patekusi į pareigūnų, kurie aiškinosi, iš kur jau daug metų Klaipėdoje sklinda tarša ir smarvė, akiratį. Ją ne kartą tikrino aplinkosaugininkai, tačiau pažeidimų nenustatė, o bendrovė skelbėsi, kad daug lėšų skiria aplinkai tausoti.

Naujausiame bendrovės pranešime spaudai rašoma: „Grigeo Klaipėda“ investuoja 1,2 mln. eurų sumą į aplinkai draugiškus projektus, taip prisidėdama prie švaresnės aplinkos kūrimo. Lėšos skirtos dviejų baseinų uždengimui, kvapų ozonavimo sistemai ir dumblo sausinimo įrangai. AB „Grigeo“ įmonių grupės misija – kurti ir gaminti aplinką tausojančius produktus, tad investuoti į ekologiją – mūsų pareiga. Didžiuojamės galėdami prisidėti prie neigiamo poveikio aplinkai mažinimo realiais darbais.

15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema
15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema

Svarbu tai, kad kiekviename iš uždengtų baseinų oras susimaišęs su ozonu bus ištraukiamas ir nukreipiamas į reaktorius, kur bus sunaikinama iki 95 proc. kvapą sukeliančių molekulių.“

Tačiau dabar aiškėja, kad šios investicijos galėjo būti tik dūmų uždanga.

Išskirtinė teisėsaugos operacija

Apie naktį vykdytą didžiulio masto operaciją antradienį žiniasklaidai papasakojo Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė, Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyr. prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas ir Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas.

Pasak A.Motuzo, iki teisėsaugos atkeliavus informacijai apie galimą taršą buvo sudaryta tyrimų grupė, į kurią įtraukti sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos padalinio pareigūnai, aktyviai bendradarbiauta su prokurorais, atlikinėti procesiniai veiksmai. Antradienio naktį operacijoje dalyvavo apie 30 pareigūnų. Prie jų prisijungė ir aplinkosaugininkai, IT specialistai ir kiti savo srities ekspertai. Šią operaciją A.Motuzas vadina išskirtine savo praktikoje ir visoje Lietuvos teisėsaugos istorijoje. Naktį operacija vykdyta Klaipėdos pašonėje, Dumpiuose, kur stovi valymo įrenginiai, dieną – pačioje įmonėje.

Pareigūnams, be vėliau vykdytų kratų, teko ir neįprastas darbas – atidarinėti užbetonuotus nuotekų šulinius.

Pasak prokuroro J.Syko, preliminariais duomenimis, tebuvo išvaloma tik keli procentai nuotekų, didžioji dauguma į Kuršių marias keliaudavo nevalytos.

„Mums pavyko nustatyti schemą, kuria tekėjo nuotekos. Aplinkos taršos mastas... Pirminiais duomenimis, tarša apie 100–130 kartų viršija leistinas normas. Kiekiai, kokie buvo į Kuršių marias, šimtais tūkstančių tonų, gal ir milijonais. Užsiminta apie atsakomybę juridiniam asmeniui. Viena iš atsakomybės rūšių yra ir civilinė atsakomybė, žalos aplinkai atlyginimas. Pagal preliminarius skaičiavimus gali būti ir dešimtis milijonų siekianti žala“, – sakė J.Sykas.

Pasak J.Syko, pirminiai surinkti duomenys leidžia manyti, kad įrenginiai, kuriais buvo apeinamas nuotekų valymas, buvo sumontuoti tyčia.

„Kalbama ne apie neatsargų aplinkos apsaugos pažeidimą, kalbama apie tyčinius veiksmus, kurie buvo nukreipti į sumontavimą ir tyčinį teršimą. Taip galbūt siekta išvengti mokesčių, turtinių nuostolių. Pigiau išleisti į Kuršių marias nevalytas nuotekas, nei jas išvalyti“, – sakė J.Sykas.

„Įtariame, kad yra vamzdis, kuriuo apeinami nuotekų valymo įrenginiai. Nukreipiama srovė, kuri keliauja į marias. Tai galėjo trukti labai ilgai“, – sakė tyrimui vadovaujanti prokurorė G.Skersinskytė.

Teigiama, jog bendrovė nuotekas į Kuršių marias leisdavo naktį, veikiausiai, kad neatkreiptų dėmesio.

Bendrovei pareigūnai davė nurodymą stabdyti veiklą arba nedelsiant prisijungti prie nuotekų tinklo. Jei bendrovė nurodymų nepaisys, bus kreipiamasi į teismą dėl veiklos stabdymo.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Grigeo Klaipėda“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Grigeo Klaipėda“

15min žiniomis, bendrovė „Klaipėdos vanduo“ jau sulaukė bendrovės prašymo prisijungti prie nuotekų tinklo, tai bus padaryta dar šiandien. Iki šiol įmonė deklaravo, kad nuotekas valo patys.

Specialistai vertins, kiek preliminariai galėjo būti išleista tokių atliekų, kokį laiką tokia veikla galėjo būti vykdoma. Anot G.Skersinskytės, atsakomybė juridiniam asmeniui numatyta įvairi – galima apie 5 mln. eurų bauda, žalos gamtai atlyginimas, taip pat įmonės veiklos apribojimas arba likvidavimas. Galimos bausmės ir asmenims, kurie tiesiogiai vykdė šią nusikalstamą veiklą. Įstatymas numato iki šešerių metų laisvės atėmimo bausmes.

Šiuo metu įmonei vadovauja Tomas Eikinas. Daugelį metų „Fortum Klaipėda“ vadovavęs vyras pareigas eina vos porą mėnesių ir nuo komentarų susilaiko.

Pernai iš įmonės vadovo posto buvo atleistas bendrovės generalinis direktorius Vidas Beržonskis. Toks sprendimas vykdytas dėl pirkimų, kurie įmonei padarė esą žalos. Įtarta, jog „Grigeo Klaipėda“ krakmolą – žaliavą popieriui gaminti – V.Beržonskis pirko per su buvusiu vadovu susijusią įmonę. Spėjama, kad įmonei galėjo būti padaryta keliais milijonais eurų vertinama žala.

G.Nausėda reikalauja atsakomybės

Į šią žinią greitai reagavo prezidentas Gitanas Nausėda. Jis savo paskyroje „Facebook“ parašė:

„Griežtai vertinu bet kokią Lietuvos aplinkos taršą, nepriklausomai nuo jos masto. Raginu atsakingas institucijas išsiaiškinti ir visuomenei paskelbti tikrąjį Kuršių marių taršos mastą, priežastis bei kaltininkus. Jokia veikla negali būti vykdoma ateities kartų sąskaita. Niekas neturi ir neturės teisės kenkti žmonių sveikatai ir ekosistemai“, – pareiškė prezidentas.

Ministras ragina atlyginti žalą

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, bendrovė nedelsiant turi sustabdyti taršą ir atlyginti aplinkai padarytą žalą.

„Jei įtarimai pasitvirtina, įmonė nedelsiant privalo sustoti nuotekomis nuodyti Kuršių marias ir atlyginti padarytą žalą gamtai. Tai graudus neatsakingo verslo pavyzdys, kai taupant investicijas aplinkosauginėms priemonėms ciniškai buvo vykdoma mūsų gamtos tarša“, – BNS perduotame komentare cituojamas ministras.

Pažeidimus dėl netinkamo nuotekų tvarkymo užfiksavo Aplinkos apsaugos departamentas, kurio specialistai įmonei davė nurodymą nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą.

Dėl šio pažeidimo departamentas ketina atlikti tyrimą, kurio metu suskaičiuos aplinkai padarytą žalą pagal išleistą nuotekų kiekį.

Klaipėdos meras sveikina, bet duria teisėsaugai

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo paskyroje „Facebook“ pasveikino teisėsaugos veiksmus, bet priminė, kad pareigūnus ilgai teko įtikinėti pradėti tyrimą.

„Sveikinu ryžtingus prokuratūros veiksmus ir drąsias išvadas. Tačiau tai tik didelio kovos su tarša Klaipėdoje proceso pradžia. Šiandien galime pasidžiaugti tuo, kad ryžtingai siekėme, kad šio tyrimo imtųsi būtent didelius įgaliojimus turinti institucija, kurią, beje, ne kartą teko kantriai įtikinėti, kad tai būtent jos misija ir pareiga, ginant viešąjį interesą.

Priminsiu, kad teko kreiptis net ir į Generalinę prokuratūrą, siekiant, kad tuos tyrimus atliktų būtent prokuratūra, užtikrindama ir gindama viešąjį interesą. Įdėmiai stebėsime padarytos žalos nustatymo procesą bei institucinį ryžtą, skiriant adekvačias sankcijas. Neabejotinai įkvepia ir džiugina tas faktas, kad net ir pats LR Prezidentas Gitanas Nausėda išsakė tvirtą ir nedviprasmišką poziciją šiuo jautriu, sakyčiau specifiškai „kvapniu“ klausimu, tai savotiškas garantas, kad esminis lūžis klaipėdiečių kovoje prieš ilgus metus juos varginusią taršą ir smarvę, įvyko. Ir tai bendras bendros visų mūsų kovos ir pastangų rezultatas“, – rašo meras.

Prekyba AB „Grigeo“ akcijomis sustabdyta

Pranešus apie galimus „Grigeo Klaipėda“ pažeidimus, smarkiai krito jos motininės bendrovės AB „Grigeo“ akcijų vertė.

„Nasdaq Vilnius“ pranešė, jog priėmė sprendimą sustabdyti prekybą AB „Grigeo“ akcijomis iki bendrovės pranešimo apie esminį įvykį paskelbimo. Prekyba stabdoma dėl iš trečiųjų šalių viešai pasirodžiusios esminės informacijos.

Prekyba bus atnaujinta atskiru „Nasdaq Vilnius“ sprendimu.

Pietinės Klaipėdos gyventojai džiūgauja

„Ačiūūūū!!! Štai ką reiškia, kai žmonės išeina į gatves. Davė vaisių ir mūsų 4 valandų susitikimas su prokurorais. Ačiū prokurorams už darbą ir kad atsižvelgė į mūsų pateiktus faktus. Tai įvyko pagaliau!!! Kad trūksta nuotekų, buvome suskaičiavę seniai, bet niekas netikėjo... Bet tai kaip aplinkosaugininkai nematė, kad nuotekos bėga į marias?! Keista, meras su savo patarėju Leonu Makūnu, kuris keletą dešimtmečių vadovavo AB „Klaipėdos vanduo“, taip pat nieko neįtarė apie šią situaciją...“, – socialiniame tinkle skelbė Klaipėdos tarybos narė, pietinėje miesto dalyje gyvenanti Ligita Girskienė, daug pastangų dėjusi, kad į šią problemą būtų atkreiptas dėmesys. Ši moteris kartu su iniciatyvine grupe rudenį organizavo eiseną iki pat Dumpių, iš kur vasarą gyventojus pasiekdavo nepakenčiama smarvė.

„Valio, viena įmonė pagauta, tikėkimės, kad kitos išsigąs ir pradės tvarkytis, kad žmonės galėtų langus atsiverti ir geru oru kvėpuoti“, – rašė klaipėdiečiai.

„Kam mokėti už tvarkymą, kai geriau ponuliams tuos pinigus išsimokėt kaip premijas už mūsų visų ir gamtos nuodijimą“, – antrino kitas.

Šioje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai jau ne vienus metus garsiai trimitavo apie nepakenčiamą smarvę, sklindančią iš Dumpių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius