Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 15

Naktį svylančių elektros laidų kvapą pajutęs profesorius pasigedo ESO pagalbos

„Skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas“. Šį posakį teko prisiminti istorijos profesoriui Alvydui Nikžentaičiui, kai naktį pajutęs svylančių elektros laidų kvapą nesulaukė pagalbos iš elektros tinklų prižiūrėtojų. Paskambinęs į ESO jis išgirdo, kad turi kviestis elektriką, nors kur jį rasti naktį Vilniaus rajone – neaišku. Be to, ryte paaiškėjo, kad ESO vis tiek turės atvažiuoti.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vidury nakties namų virtuvė prisipildė dūmų, jautėsi nemalonus svylančių laidų kvapas. Tai prieš kelias dienas patyrė A.Nikžentaitis nuosavame name Vilniaus rajone, Sudervėje.

Dūmai ir kvapas iš skaitiklio

„Elektros įranga turi savybę sugesti pačiu netinkamiausiu metu, – nelabai linksmai juokavo A.Nikžentaitis. – Vėlyvą naktį staiga pajutau kažkokį kvapą, virtuvėje atsirado dūmų ir tapo aišku, kad visa tai eina iš elektros skaitiklio. Matai, kad ten yra problema, bandai atjungti elektros srovę, bet jungiklis – ar karščio, ar dar ko paveiktas, nesijungė.“

Anot žinomo istoriko, jis neneigia, kad problemų kilo namo viduje – greičiausia dėl karšto vandens šildytuvo, nes jį atjungus problemų sumažėjo. Tačiau bandydamas susigaudyti, kas vis dėlto vyksta ir ką reikėtų daryti, jis sakė paskambinęs į tarnybą, kuri, bent taip manė, atsakinga ir gali pasiūlyti pagalbos. Vis dėlto ESO jį nustebo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alvydas Nikžentaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alvydas Nikžentaitis

„Atsiliepė labai maloni mergina, viską išklausė ir pasakė, kad problema – namo viduje, tad „Energijos skirstymo operatorius“ už tokias problemas neatsakingas. Aiškinau, kad name gali kilti gaisras, bet ji atsakė, kad niekuo padėti negali, reikia kviesti elektriką. Tik kur jį rasti kaime pirmą valandą nakties? Jau nekalbu apie žmogiškuosius aspektus, kai kažkas namuose dega, o elektros instaliacijos negali atjungti pats, nebūdamas profesionalus elektrikas. Tarsi turėtų padėti, bet net ir skambinant 1 valandą nakties atsisakoma padėti“, – pasakojo A.Nikžentaitis.

Didžiausias paradoksas yra tas, kad kitą dieną priešpiet atvykęs elektrikas informavo, jog ESO vis tiek bus reikalinga, kadangi jis negalįs liesti užplombuoto elektros skaitliuko.

„Elektrikas pasakė, kad negali padėti, nes turėsime problemų su elektros tinklais. Vėl skambinau jiems, išklausė ir pasakė, kad per tris darbo dienas sutvarkys“, – sakė A.Nikžentaitis, baimindamasis, jog trys dienos – ilgas laikas, kai nežinai, ar elektros instaliacija nepradės vėl degti. O ir elektra naudotis nelabai gali.

ESO meistrų jis tvirtina sulaukęs praėjus apie parai po antrojo skambučio. Ir išgirdo, kad nė laukti jų nereikėję, esą elektrikas galėjo pats plombas nuimti, o ESO pranešti po atliktų darbų, kad galėtų vėl tas plombas uždėti.

ESO tikina pasirūpinę klientu

ESO pateiktame komentare teigiama, kad kasdien rūpinamasi, jog elektros skirstomuoju tinklu elektra atkeliautų į kiekvienus namus patikimai ir be trikdžių: „Tam 24/7 režimu dirba ESO avarinė tarnyba. Ji šalina gedimus skirstomajame tinkle (elektros oro ir kabelių linijose, transformatorinėse ir kituose ESO įrenginiuose) iki kliento apskaitos prietaiso.“

Šioje konkrečioje situacijoje irgi, kaip tikinama, padaryta viskas, kas buvo įmanoma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ESO
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ESO

„Aiškinantis jūsų aprašytą situaciją, paaiškėjo, kad naktį į klientų aptarnavimo tarnybą paskambinęs klientas informavo, kad kaista automatiniai jungikliai, esantys namo viduje.

Klientą informavome, kad ESO negali klientų namuose tvarkyti gedimų, nes tai vidaus tinklo gedimas, todėl reiktų, kad reikiamą kvalifikaciją turintis specialistas pasižiūrėtų, kokia yra problema. Jau rytą klientas skambino ir prašė leidimo nuimti plombas nuo įvadinių automatinių jungiklių. Kliento užklausa užregistruota (standartinis paslaugos teikimo laikas – per 3 dienas).

Tačiau, ESO inžinieriai buvo informuoti, kad būtina kuo skubiau suteikti pagalbą klientui ir su juo susisiekti neatidėliojant. Jie, dar tą pačią dieną, susisiekė, suderino susitikimo laiką ir dar tą pačią dieną plomba buvo nuimta, kad kliento specialistas galėtų sutvarkyti gedimą“, –tvirtina ESO.

Avarinės tarnybos nėra

Avarinės tarnybos Vilniaus rajone, kaip turbūt ir kituose kaimiškuose rajonuose, nėra.

Rajono savivaldybė informavo, kad Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas teikia UAB „Nemenčinės komunalininkas“, UAB „Nemėžio komunalininkas“ ir UAB „Verkių būstas“. Tačiau šios bendrovės administruoja daugiabučius, tad Sudervės gyvenvietėje administruojamų gyvenamųjų namų neturi.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Sudervė
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Sudervė

„Budinčių pagal grafiką darbuotojų telefono numeriai UAB „Nemenčinės komunalininkas“ (86 1656 953), UAB „Nemėžio komunalininkas“ (85 2350 398) ir UAB „Verkių būstas“ (1355, 85 2052 582, 86 5577 194) yra skelbiami šių įmonių internetinėse svetainėse. Avarinė pagalba teikiama tik administruojamuose gyvenamuosiuose namuose“, – tvirtina Vilniaus rajono savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius