Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /13:21

Privalomas karantinas viešbučiuose: nežinia – baisiau už viską, lengvaatlečiams sudarytos išskirtinės sąlygos

Į Lietuvą sugrįžę tautiečiai priverstinio karantinavimo viešbučiuose praleido pirmąją naktį. Viešbutyje „Urbihop“ apnakvindintas Danielius prašosi namo. Naktis, anot jo, buvo rami, tačiau trūksta informacijos, maisto. Tame pačiame viešbutyje naktį praleidęs Gintaras šiandien turėtų būti paleistas, bet jį stebina sprendimas visus vežti vienu autobusiuku, kuriame galimybės apsikrėsti – tikrai didelės. Pasirodo, kai kam šioje situacijoje pasisekė kur kas labiau – lengvaatlečiams buvo sudarytos išskirtinės sąlygos ir jie gavo atskirą viešbutį.
Viešbutis „Railway Apartments“
Viešbutis „Railway Apartments“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tuo, kad sportininkai buvo atskirti nuo karantinuojamų savivaldybės patalpose, pasipiktino skaitytoja Alina.

„Noriu pasiteirauti, kodėl šiandien – 24 dieną – iš Stambulo atskridusio lėktuvo buvo išleisti sportininkai, o ne nuvežti į privalomą karantiną Vilniaus viešbučiuose, kadangi įsakymas visiems turėtų būtų taikytas vienodai“, – laiške rašė ji.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tikino, kad atskirai nuo visų izoliavosi lengvosios atletikos rinktinės nariai – federacija jiems išpirko atskirą viešbutį.

„Federacija jiems išpirko atskirą viešbutį, suderino su ministerijom ir išsiuntėm į atskirą autobusą į Palangą“, – teigė direktorius, kurio komentarą 15min perdavė Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas.

„Crown Plaza“ – be muilo, maisto ir interneto

Į 15min kreipėsi privalomai „Crown Plaza“ viešbutyje karantinuotas studentas. Jis tikina negavęs nieko pavalgyti ir kambaryje neradęs net muilo nusiprausti.

„Atskridau vakar 18:40 val. į Vilniaus oro uostą iš Londono. Viskas vyko iš pradžių gan sklandžiai, visi laikėsi saugaus atstumo, buvo tikrinama temperatūra. Bet užpildžius reikiamus dokumentus mūsų nuotykiai prasidėjo. Nuo to momento mes jautėmės kaip kaliniai. Teko stovėti eilėje dar 2 valandas be jokio atstumo visi susigrūdę viens prie kito“, – pasakojo vyras.

Jis tikino, kad galiausiai pasiekus viešbutį ir dar pusvalandį palaukus autobuse žmonės buvo apgyvenami kartu su „nepažįstamaisiais, kurie yra išgėrę, skirtingo amžiaus ir socialinio sluoksnio“.

„Pats esu visuomenės sveikatos studentas, suprantu ir sutinku, kad reikalinga izoliacija. Tačiau ne tokiu būdu. (...) Užtektų vieno užsikrėtusio autobuse ar oro uoste ir mes būsime visi užsikrėtę. Kas bus atsakingas už tai? Vėliau po viešbučių, visus sergančius sugrūs į sporto sales?“ – klausė vyras.

Jis pats sako iš anksto išsinuomojęs apartamentus ir numatęs saviizoliuotis, tačiau dabar butas stovi tuščias, o jis priverstas glaustis viešbutyje be interneto, kur negali net mokytis.

„Šiuo metų turiu daug online paskaitų. Viešbutyje WI-FI veikia labai prastai. Kaip man mokytis? Dabar galėčiau būti saugiai izoliuotas savuosiuose apartamentuose ir nešvaistyti valstybės pinigų, kurie galėtų būti skirti taip reikalingoms kaukėms ir pirštinėms medikams“, – teigia viešbutyje karantinuojamas studentas.

Trūksta maisto ir informacijos

Antradienį iš Vokietijos į Lietuvą parskridęs Danielius, kaip ir kiti jo bendrakeleiviai, buvo izoliuotas Vilniaus viešbutyje „Urbihop“.

Naktis, pasak jo, buvo rami – nekilo jokių neramumų, čia nėra, anot jo, ir neblaivių asmenų. Tačiau vyras skundėsi nežinomybe, teigė, kad kurį laiką nebuvo vandens, o ir valgyta tik kartą.

Mes – keturiese kambaryje. Yra dviejų aukštų lova. Išeini į koridorių kitus matai.

„Šiandien naktis praėjo ramiai, bet nuo vakar dienos nebuvo vandens, gavom tik vieną sausą davinį visai dienai, vienam žmogui. Šiandien iš ryto atvežė vandens. Maisto iki šiol jokio nėra, informacijos jokios nėra – gausim maisto, negausim. Žiauriai trūksta informacijos“, – pasakojo Danielius.

Jis tikino norintis grįžti namo, kur esą ir galėtų izoliuotis: „Turiu nuosavą butą, kur visiškai vienas gyvenu, galiu karantinuotis. Man tėvai pripirko maisto. Tokių žmonių girdžiu labai daug, kur visi pareigingai gali karantinuotis savo patalpose, kur turi patogumus, skalbimo mašiną, gali pakeisti savo drabužius.“

Viešbučio kambaryje Danielius pasakojo gyvenantis dar su trim žmonėmis, su kitais, pasak jo, galima susitikti koridoriuje.

„Mes – keturiese kambaryje. Yra dviejų aukštų lova. Išeini į koridorių kitus matai. Kambaryje yra dušas“, – apie sąlygas kalbėjo jis.

Mes – keturiese kambaryje. Yra dviejų aukštų lova.

Trečiadienio ryte Vilniaus meras Remigijus Šimašius pranešė, kad viešbučiuose dėl karantino apgyvendintos šeimos su vaikais bus išleistos namo. Klausiamas, ar viešbutyje dėl to pastebi judesio, Danielius teigė, kad ne. Anot jo, čia šeimos su vaikais neapgyvendintos.

„Pas mus viešbutyje su vaikais, kai mes vykom autobusu, nemačiau. Gal ten kažkur yra“, – svarstė jis.

Vėliau, apie 11 val. Danielius pranešė, kad vienas asmuo viešbutyje sunegalavo, atvyko greitosios medicinos pagalba, jam esą žadama atlikti koronaviruso tyrimą.

Vyras taip pat sakė pagaliau gavęs maisto – pusryčius ir pietus.

Į Šilutę riedės autobusiuku su kitais žmonėmis

15min skaitytojas Gintaras naktį taip pat praleido Ąžuolyno gatvėje esančiame viešbutyje „Urbihop“.

Kai nėra blogiau, tai džiaugiesi, kad gavai išsimiegoti.

Jis sakė, kad šiame viešbutyje naktis buvo rami – triukšmo nesigirdėjo.

„Gerai. Kai nėra blogiau, tai džiaugiesi, kad gavai išsimiegoti. Kaip sakoma, nieko nenudūrė kaip kitur. Pas mus gana ramus viešbutis, bet tos dvasinės ramybės nėra, nes nežinai – išleis ar neišleis“, – kalbėjo jis.

Nors šeimai niekas nieko nepaaiškino, ji internete sužinojo, kad trečiadienį turėtų būti paleista iš viešbučio ir galės keliauti į savo savivaldybę, į Šilutę.

Pasak Gintaro, savivaldybės, kurios turėtų pasiimti žmones, pačios iki galo nežino, kas bus.

„Mus dabar turėtų pasiimti autobusiukas ir vežti mus su kitais žmonėmis į mūsų karantino vietą Šilutėje. Bet su kitais žmonėmis be jokios apsaugos priemonių, kurių jie neturi. Jeigu dabar visi Lietuvoje bijo, kodėl mes turime nebijoti“, – tokios kelionės saugumu abejojo jis.

„Bet čia cirkas nesibaigė. Mums pasakė, kad policija lydės mus su švyturėliais. Kaip jums atrodo tas variantas? Ar taupymas lėšų, ar cirko darymas? Taip, kad šis autobusas nepabėgtų kur nors į mišką. Ir paskui perims kažkur Šilutės rajono policija“, – pasakojo jis.

Kaip sakoma, nieko nenudūrė kaip kitur. Pas mus gana ramus viešbutis.

Ar autobusiuke sveikieji nerizikuos apsikrėsti?

„Mums sakė, kad susodins šachmatų lentos tvarka. Būtų linksma, jei nebūtų liūdna“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis stebėjosi, kodėl šeimai neleidžiama vykti su savu transportu – Vilniuje stovi šeimos automobilis, tokiu atveju jiems nereikėtų kontaktuoti su kitais keleiviais.

Šeima iki galo nežino, ar juos karantinuos savivaldybės patalpose, ar leis būti namuose.

„Kol nebus saugumo, aš iš čia nevažiuosiu. Aš vakar norėjau į namus, bet dabar jau lauksiu“, – kalbėjo jis.

Skaitytojas pasakojo, kad antradienį vos patekus į viešbutį maisto teko laukti ilgai. Tačiau vakare, anot Gintaro, sūnus užsakė picą – ją, paliktą prie lifto, Gintarui leido pasiimti.

„Vadovo sprendimai ne komentuojami, o vykdomi“

Šilutės rajono savivaldybės atstovas spaudai Romualdas Eglinskas 15min atsiųstuose atsakymuose teigė, kad toks sprendimas (pargabenti šilutiškius kartu – aut.) yra priimtas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro aktyvavimo ir operacijų vadovo.

„Visi Vadovo sprendimai yra nekomentuojami, o vykdomi“, – pareiškė jis.

Anot atstovo, šilutiškiais bus pasirūpinta ir jau rūpinamasi) juos parveš organizuotai į Šilutę ir apgyvendins tam skirtose patalpose: „Grįžusiųjų maitinimu ir higiena jau pasirūpinta“.

Maisto teko prašyti

15min skaitytoja, antradienio rytą Vilniuje nusileidusi iš Minsko, pasakojo, kad maistas buvo nemenka problema.

„Vietoj žadėto maisto 12-13 valandą, sulaukus 14 val. 30 min. pažeidėm taisykles ir nusileidome į apačią – paprašėme maisto. Nustebo, kad dar negavome“, – pasakojo ji.

Tačiau trečiadienį, anot jos, situacija pagerėjo, maistas jau buvo geresnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius