Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 05

Namo griūtis Vilniaus gatvėje įspėja: Lietuva – griūvančių statinių šalis

Pirmadienio popietę Vilniaus centrą sudrebino dalies gyvenamojo namo, kurio apačioje įsikūrusi vyninė „Franki“, griūtis. Tik laimingo atsitiktinumo dėka išvengta žuvusiųjų ir sužeistųjų. Tačiau nelaimė primena – statinių griūties pavojai tyko netikėtose vietose ir netikėtu metu, o atsakingųjų už saugumą atsakomybės dažnai pristinga.
Įvykio vietoje Vilniuje, Plačiojoje g.
Įvykio vietoje Vilniuje, Plačiojoje g. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po gyvenamojo namo griūties sostinės Vilniaus gatvėje 15min.lt primena kitas panašias griūvančių statinių istorijas. Viena iš jų baigėsi tragiškai.

Klaipėdos daugiabučio gyventojus naktį pažadino sienos griūtis

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Pirmadienį paryčiui nubyrėjo daugiabučio Klaipėdoje, Debreceno gatvėje, fasado plytos.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Pirmadienį paryčiui nubyrėjo daugiabučio Klaipėdoje, Debreceno gatvėje, fasado plytos.

Panaši nelaimė kone prieš pusantrų metų (2013 m. rugsėjo 30 d.) įvyko ir Klaipėdoje. Ankstų rytą Debreceno gatvėje įsikūrusio daugiabučio gyventojus iš lovų išvertė stiprus trenksmas. Žmonės nustėro pamatę, kad išvirto jų namo siena.

Ant žemės pažiro nerenovuoto devynaukščio fasado plytos – raudonos, tokios, kokias ekspertai jau seniai pripažino netinkamomis drėgnam ir vėjuotam pajūrio klimatui. Apgriuvęs devynaukštis jau skaičiuoja penktąją dešimtį. Per jo fasado griūtį žmonės nenukentėjo.

Sostinės Šiaulių gatvėje griuvo dalis daugiabučio

Lygiai prieš 8 metus, 2007-ųjų pradžioje, panaši nelaimė buvo sudrebinusi sostinės Šiaulių gatvę.

Sausio 25 dieną apie 21 val. sostinės senamiesčio Šiaulių gatvėje sugriuvo 3 aukštų gyvenamojo namo dalis. Žmonės nenukentėjo, namo gyventojai spėjo išbėgti į lauką. Tąsyk be pastogės liko 12 šeimų. Iš apgriuvusio pastato ir aplinkinių namų gelbėtojai evakavo 45 gyventojus.

Griūtis nutraukė ir Šiaulių gatvės 8-uoju numeriu pažymėto namo rūsyje įsikūrusio ajurvedos centro „Shanti“ veiklą. Centro šeimininkai, vilniečiai Eglė ir Darius Kauneckai, buvo priversti ieškoti kitų patalpų.

Vėliau ekspertai nustatė, kad namas griuvo netinkamai atliekant statybos darbus – greta buvo statomas naujas daugiabutis. Dėl to statybininkai ir šio projekto prižiūrėtojai buvo teisiami.

Kauno rajone sužeisti 7 čekų dviratininkai, vienas žuvo

Aliaus Koroliovo nuotr./Nelaimės vietoje
Aliaus Koroliovo nuotr./Nelaimės vietoje

2010 metų liepos 25 dieną būrelis dviračiais per Lietuvą keliavusių jaunuolių užėjus audrai pasislėpė apleistame pastate, kuris pučiant stipriam vėjui užgriuvo ant jų.

Per įvykį Pakapių kaime mirtinai sužalotas Čekijos pilietis J.H.

Dviem čekų skautėms konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, dar penkios sužalotos nesunkiai.

Šioje byloje baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Kauno rajone įsikūrusios žemės ūkio bendrovės pirmininkas 69-erių Antanas Koženiauskas, Kauno rajono apylinkės teisme jam buvo pateikti įtarimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. A.Koženiauskas už tai, kad jo valdomas sugriuvęs pastatas prie Kauno pražudė čekų keliautoją, įkalinimo išvengė dėl silpnos sveikatos. Kauno apygardos teismas nusprendė pripažinti vyriškį kaltu, skirti galutinę subendrintą bausmę – 2 metus laisvės atėmimo, tačiau dėl ligos nutarta atleisti A.Koženiauską nuo bausmės.

Vilniuje nuo sniego įgriuvo statomų Ledo rūmų stogas

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Teatro arena Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Ledo rūmai Vilniuje

2002 m. sausio 2 d. ankstų rytą, apie 6 val., į darbą atėję statybininkai nustėro – jų statomų ledo rūmų stogo konstrukcijos buvo įgriuvusios. Stogo konstrukcijos neatlaikė sniego masės.

Dėl šio griūties žmonės sužaloti nebuvo – naktį statybvietėje nieko nebuvo. Tačiau į pastato vidų įgriuvus maždaug 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto stogui, statybos užsitęsė ir gerokai pabrango.

Vilniaus senamiestyje įgriuvo apleisto pastato perdanga

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje Vilniuje, Plačiojoje g.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje Vilniuje, Plačiojoje g.

2013 m. gegužės 8 d.  trečiadienį apie 9 val. gautas pranešimas apie tai, kad Vilniuje, Plačiojoje g., įgriuvo dviejų aukštų pastato stogas.

Į įvykio vietą atvyko kinologai su tarnybiniais šunimis. Ugniagesiai ardė apgriuvusią sieną, kad įvykio vietoje saugiai galėtų dirbti kinologai. Šunys tarp stogo nuolaužų bandė surasti žmones, jei jie būtų užversti. Tačiau nukentėjusiųjų nebuvo.

Namas, kuriame įvyko nelaimė, yra senas ir apleistas. Įgriuvo perdanga tarp pirmo aukšto ir mansardos. 

Naktį sugriuvo dalis sostinės Šeškinės prekybos centro

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šeškinės prekybos centras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šeškinės prekybos centras

2009 m. kovo 16 d., pirmadienio naktį Vilniuje sugriuvo dalis Šeškinės prekybos centro, 1 val. Su didžiuliu trenksmu griuvo viršutinė iš plytų sumūryta pastato dalis. Plytos subyrėjo ant perdangos, kuria žmonės patenka į antrame aukšte esančias įstaigas.
Perdanga neatlaikė plytų krušos, lūžo ir griuvo ant žemės.

Pirminiais duomenimis, sugriuvo 10–12 metrų ilgio ir maždaug 4 metrų pločio pastato konstrukcija.

Nuogąstauta, ar po griuvėsiais virtusia pastato dalimi neliko žmonių. Tačiau atlikus gelbėjimo darbus lengviau atsikvėpta.

Vis dėlto Šeškinėje tik per laimingą atsitiktinumą išvengta daugybės aukų. Dieną po perdanga, kuri sugriuvo, įsikurdavo prekybininkai, antrame aukšte įsikūręs knygynas, čia pat yra vaikų ir jaunimo centras „Babilonas“. Po įvykio avarinės būklės Šeškinės prekybos centro dalis buvo šiek tiek aptvarkyta ir sutvirtinta.

Prie Krekenavos griuvo užtvanka – vanduo nuplovė kelią

Luko Samuolio nuotr./Krekenavos užvanka
Luko Samuolio nuotr./Krekenavos užvanka

2014 m. gegužės 25 d., sekmadienį per pietus netoli Krekenavos sugriuvo užtvanka, išsiliejo apie 20 tūkst. kubinių metrų vandens. Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai apieškojo sugriuvusios Panevėžio rajono Krekenavos miestelio užtvankos padarinius, tačiau žmonių aukų nerado.

Užtvankos vanduo pragraužė kone dešimties metrų gylio griovį ir nuplovė kelią Krekenava–Burveliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius