-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 30

NATO šalių parlamentarai Vilniuje ragino nedelsti su sprendimais dėl ukrainietiškų grūdų

Vilniuje pirmadienį posėdžiaujantys NATO Parlamentinės Asamblėjos nariai paragino artimiausiu metu rasti sprendimą dėl grūdų ir kitų produktų išvežimo iš Ukrainos, ketvirtą mėnesį kovojančios su Rusijos invazija.
Ukrainoje renkamas grūdų derlius
Ukrainoje renkamas grūdų derlius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentarai iš Ukrainos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės akcentavo, kad neišsprendus šio klausimo, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose gresia maisto stygius, o tai sukels naujas migracijos bangas.

Ispanijos delegacijos vadovė Zaida Cantera tvirtino, kad Ukraina užaugina 10 proc. pasaulyje suvartojamų grūdų, 50 proc. kruopų, reikšmingą dalį saulėgrąžų, iš kurių spaudžiamas aliejus.

„Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose importuojama apie 50 proc. šios produkcijos. Jungtinių Tautų duomenimis, Afrika susidurs su badu. Kaip būtų galima šito išvengti, nes bado krizė Afrikoje yra didžiulė grėsmė. Tai grėsmė ir Europai, ir NATO pietų sparnui, dėl to gali atsirasti daugiau migrantų į pietines Europos dalis. Taip pat gali išaugti prekybos žmonėmis mastai“, – kalbėjo Ispanijos atstovė.

Pasak jos, NATO turėtų imtis specialios misijos užtikrinti, kad maisto produktai būtų nugabenti ten, kur jų reikia.

Jungtinės Karalystės delegacijos vadovas Alecas Shelbrooke'as teigė, kad sprendimą būtina rasti per kelias savaites.

Jis ragino nebijoti ir karinio įsikišimo šiuo klausimu.

„Norinčių (imtis atsakomybės – BNS) šalių pajėgos turėtų patruliuoti jūroje, turėdamos visas reikalingas priemones. Ar mes bijome potencialios eskalacijos ir konflikto ir dėl to leisime pasauliui badauti?“ – klausė britų parlamentaras.

Anot jo, sprendžiant šį klausimą svarbi ir Jungtinių Tautų pagalba, tačiau ją reikia paremti karinėmis priemonėmis.

„Jeigu reikia įsitraukti karinėms pajėgoms, tegu taip ir būna – kad nelaimėtų V.Putinas“, – pažymėjo A.Shelbrooke'as.

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoana tvirtino, kad Aljansas nagrinėja „šią konkrečią situaciją“ ir ieško diplomatinių išeičių, jog Ukrainos uostai būtų atblokuoti.

„Rusija blokuoja Ukrainos uostus, kad galėtų šantažuoti Ukrainą, mus ir visą likusį pasaulį. Mes turėtume daug griežčiau pasakyti, kad jie – nusikaltėliai“, – sakė jis.

„Suprantama, turime rasti sprendimus, demokratinius sprendimus, patikimus sprendimus, kad grūdai būtų išvežti iš Ukrainos uostų ir pasiektų tuos, kam jie skirti“, – teigė M.Geoana.

Kita vertus, anot jo, Aljansas privalo įgyvendinti ir kitus tikslus, tarp jų – išvengti karinio konflikto Juodojoje jūroje.

„NATO turi trigubą įpareigojimą: užtikrinti milijardo žmonių saugumą, užtikrinti, kad šis karas nebūtų eskaluojamas ir kad NATO nepradėtų kariauti su Rusija, taip pat – padėti Ukrainai“, – kalbėjo NATO generalinio sekretoriaus pirmasis pavaduotojas.

Kalbėdamas Vilniuje jis taip pat akcentavo, kad tai Rusijos prezidento Vladimiro Putino karas sukėlė didžiausią pastarųjų dešimtmečių humanitarinę krizę Europoje.

„Todėl turime pasipriešinti Maskvos naratyvui, kad dėl visko kaltos sankcijos. Tai melas“, – pabrėžė M.Geoana.

Dėl Rusijos pradėto karo Ukraina negali per savo uostus išvežti maždaug 20 mln. tonų pernykščio derliaus grūdų ir paprašė tarptautinės pagalbos. Be to, po penkių savaičių pradės nuiminėti naują derlių.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę pranešė buriantis šalių koaliciją Ukrainos grūdams saugiai išplukdyti iš Odesos uosto, kurį blokuoja Rusijos pajėgos.

Odesa yra didžiausias Ukrainos uostas, ypač svarbus grūdų eksportui. Jo blokada kelia pavojų pasauliniam maisto tiekimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius