Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 12 /21:51

Gatvių maršrutai, snaiperių pavardės, vadovų apsaugos detalės: rusų programišiai skelbia slaptus duomenis iš Vilniaus NATO susitikimo

Pranešama, kad programišių grupė „From Russia with Love“ gavo prieigą prie slaptos informacijos apie NATO viršūnių susitikimo Vilniuje saugumo organizavimą. Esą dėl to tapo žinomos uždaros NATO vadovų saugumo organizavimo detalės. „ESET Lietuva“ kibernetinio saugumo specialistas Lukas Apynis 15min teigia, kad dabar nutekėję duomenys nekelia grėsmės, tačiau būtų kitaip, jei jie būtų nutekėję prieš susitikimą.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Lietuvą
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Lietuvą / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Incidentas tiriamas

Programišių grupuotė trečiadienio vakarą paskelbė, kad gavo slaptus duomenis apie NATO viršūnių susitikimo Vilniuje organizavimą. Lietuvos žvalgyba teigia, kad incidentas tiriamas.

Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą duomenys nutekinti Ukrainoje, tačiau yra tikimybė, jog ukrainiečiai kaltinami Maskvos propagandos tikslais.

Socialiniuose tinkluose pranešama, kad gavus duomenų tapo žinomos slaptos susitikimo organizavimo detalės.

„Situacija žinoma, incidentas tiriamas, bendradarbiaujant su atsakingomis institucijomis“, – 15min sakė Valstybės saugumo departamento atstovė Aurelija Vernickaitė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dianos Nausėdienės ir Olenos Zelenskos priėmimas Ukrainos centre
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dianos Nausėdienės ir Olenos Zelenskos priėmimas Ukrainos centre

Ką skelbia nutekinę programišiai?

Teigiama, kad tarpo jautrių nutekintų duomenų yra žinios, kad rengiant aukščiausiojo lygio susitikimą buvo nagrinėjama 30 institucijų ir 346 Lietuvos teritorijoje esantys "aktyvai", iš kurių 23 proc. pateko į "rizikos zoną", kuri buvo pavadinta nepriimtinu grėsmės lygiu.

Nurodyta, kas gali kelti grėsmę per susitikimą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./JAV prezidento Joe Bideno kortežas prie „Kempinski“ viešbučio
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./JAV prezidento Joe Bideno kortežas prie „Kempinski“ viešbučio

Nutekintuose dokumentuose esą pranešama, kad saugumą užtikrino Vidaus reikalų ministerijos snaiperių grupė "ARAS", kurios 17 darbuotojų asmens duomenys neva pateikti dokumentuose. Taip pat pranešta, kas koordinavo snaiperių grupės veiklą.

Nutekinta, kokia viršūnių susitikime buvo naudojama veido atpažinimo sistema ir tinklo naudotojų identifikavimo sistema, paskelbta, kokia buvo pagrindinė operatyvinio ryšio priemonė.

Taip pat paskelbtos pavardės asmenų, kurie Lietuvoje yra atsakingi už keitimąsi žvalgybine informacija su NATO žvalgybos tarnybomis ir galimų grėsmių aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvių saugumui modeliavimą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Snaiperiai ant stogų
Lukas Balandis / BNS nuotr./Snaiperiai ant stogų

Skelbiama, kad nutekintuose dokumentuose esą skelbiama, kokių šalių delegacijos kiek atsivežė apsaugos, tačiau esą nėra duomenų apie JAV specialiųjų tarnybų pareigūnų skaičių.

Taip pat esą paskelbti NATO šalių delegacijų judėjimo maršrutai Vilniuje. Nurodyti konkretūs maršrutai ir gatvės, kuriomis esą judėjo kortežai.

L.Apynis: dabar ši informacija grėsmės nekelia

Nutekinta yra 29 failai, kuriuose – įvairi informacija apie NATO šalių lyderių apsaugą, įvairios skaidrės, pristatymai, protokolai, programinė įranga, kariškių pavardės.

Nutekintus duomenis apžiūrėjęs "ESET Lietuva" kibernetinio saugumo specialistas Lukas Apynis tvirtina, kad šiuo metu šie duomenys jau nelabai aktualūs, kadangi jie nutekinti jau po NATO viršūnių susitikimo.

Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Apynis
Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Apynis

„Jeigu ši informacija būtų paskelbta anksčiau, tai jos vertė būtų daug didesnė, nes būtų žinomi lyderių maršrutai, programinė įranga, kas juos saugo, viešbučių informacija“, – 15min pasakojo specialistas.

Jeigu ši informacija būtų paskelbta anksčiau, tai jos vertė būtų daug didesnė, nes būtų žinomi lyderių maršrutai, programinė įranga, kas juos saugo, viešbučių informacija.

Jo teigimu, neaišku, ar nutekinti dokumentai, nėra suklastoti, nes trūksta žymų, įrodančių jų originalumą.

„Nėra jokių elektroninių parašų, jie neturi kitų žymų, kad yra originalūs, tačiau yra tikrai nemažai duomenų apie lokacijas, buvimo vietas, kur buvo apsistoję visi lyderiai, kokie žmonės juos saugojo ir kita informacija apie ginkluotę ir panašiai“, – kalbėjo L.Apynis.

M.Pareščius: klausimas – iš kur nutekėjo?

Kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius 15min sakė nežinantis tokios programišių grupuotės.

„Man tokia grupuotė nėra žinoma, pavadinimas skamba kaip vieno iš filmų pavadinimas“, – teigė ekspertas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marius Pareščius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marius Pareščius

Anot jo, klausimas, iš kur tokie duomenys galėjo nutekėti.

„Kai reikalai susiję su asmeniniais duomenimis elektroninėse parduotuvėse ir t.t., tai visur įmanoma, kad tie duomenys nutekės. Klausimas – kiek yra apsisaugoti ir ar tie duomenys nutekėjo iš Lietuvos pusės, ar tie duomenys nutekėjo iš organizatorių, kurie ne visais atvejais buvo lietuviai“, – svarstė M.Pareščius.

Kas tai paskelbė?

Apie nutekintus duomenis trečiadienį paskelbė žinomo Rusijos propagandininko Boriso Rožino „Telegram“ kanalas. Jis turi apie milijoną prenumeratorių.

Rusijos politikos eksperto Dmitrijaus Savino teigimu, B.Rožinas galėjo būti išnaudotas specialiųjų tarnybų tiek informacijos nutekinimui, tiek dezinformacijos paskleidimui.

„Jis neabejotinai yra Kremliaus propagandos sklaidos dalis ir neabejotinai juo, kaip menku veikėju, tačiau turinčiu labai didelį sekėjų ratą buvo galima pasinaudoti siekiant paskleisti dezinformaciją ir paniką“, – tvirtino ekspertas.

D.Savino manymu, be Rusijos specialiųjų tarnybų leidimo ir jam pakištų aiškių nurodymų kaip ir kada nutekinti tariamai gautą informaciją, B.Rožinas savarankiškai vargu ar veiktų.

„Greičiausiai tai tik eilinė informacinė ataka prieš Lietuvą ir NATO viršūnių susitikimą. Neva nutekintoje žinutėje vardijami delegacijų keliai, net konkrečios gatvės, tačiau visiems aišku, kad tos gatvės yra apsaugotos ir kortežai irgi.

Asmeninio archyvo nuotr. /Dmitrijus Savinas
Asmeninio archyvo nuotr. /Dmitrijus Savinas

Bandoma, visų pirma, sudaryti įspūdį, kad neva Rusija galėtų taikytis į delegacijas, tačiau realiai negali. Taip pat bandoma diskredituoti Ukrainą, neva čia ukrainiečiai nutekino visą medžiagą, tačiau akivaizdu, kad tai tėra blefas, siekiant sukelti sumaištį“, – vertino Rusijos politologas.

D.Savinas tikina, kad nei jis, nei jo kolegos politologai nėra girdėję apie programišių grupuotę „From Russia with love“.

„Teoriškai kažkokia programišių grupuotė galėtų atsirasti Rusijoje, tačiau praktiškai labai mažai tikimybės, kad tokia iniciatyva nebūtų pastebėta specialiųjų tarnybų ir vienokio ar kitokio šantažo būdu nebūtų pasitelkta specialiųjų tarnybų reikmėms.

Jei kalbėtume apie konkretų šį atvejį, tai siūlyčiau vadovautis sena išmintimi, kad jei girdite kanopų bildėjimą, tai maža tikimybė jog tai bus vienaragiai.

Taip ir čia – maža tikimybė, kad tai nebuvo Rusijos specialiųjų tarnybų siekis diskredituoti Lietuvą ir kartu Ukrainą NATO susitikimo metu“, – teigė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius