2014 12 09 /2014 12 10

Nauja darželinukų grupė mokykloje papiktino dalį tėvų: kodėl reikia atsinešti savo žaislus?

Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje ikimokyklinio ugdymo grupę lanko apie 20 vaikų. Sostinės darželiuose vietų trūksta, ši grupė – naujai įrengta, tačiau kai kurie tėvai, patekę į ją, savo vietų vis dėlto atsisakė. Kaip patys tvirtina, priežastis paprasta – jų paprašyta prisidėti įrenginėjant grupes, o tai nepigiai kainuoja.
Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje įrengta darželio grupė
Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje įrengta darželio grupė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

E.Pliaterytės progimnaziją šiemet turėjo lankyti dvi priešmokyklinukų grupės. Tačiau teismui sustabdžius Vilniaus tarybos sprendimo dėl šių grupių įrengimo galiojimą, mokykloje atsirado vietos ir ikimokyklinukams. Čia turėjo persikelti darželio „Pasaka“ priešmokyklinukai.

Rado tik sienas ir baldus?

Tačiau kaip 15min.lt pasakojo vilnietė Kristina, atėję į būsimąją grupę tėvai pamatė, kad yra nupirktos lovos su patalais vaikams, o kitoje klasėje stovi stalai su kėdutėmis. „Kai viena mama išsiaiškino, patikrino smulkiau, paaiškėjo, kad ten visur betonas, ant jo – linoleumas ir viskas. 17 laipsnių, šalta ir pateiktas sąrašas, rinkliava baldams, žaislams, kanceliarinėms prekėms, net pagalvėlėms“, – sakė mama.

Kiek visa tai būtų kainavę, mama sako nežinanti – žaislus vaikai galėjo atsinešti iš namų, galbūt kas nors iš tėvų turėtų ir tinkamų baldų, gėlių, kanceliarines prekes tektų nusipirkti. „Gal kažką pirkti reikėtų ir daugiau, kad vaikams būtų gerai, kad jie norėtų eiti“, – kalbėjo Kristina.

Anot vilnietės, ji savo vaikų į šitą grupę nutarė neleisti – esą žiemą bus per šalta, todėl vis tiek vaikų nebus galima vesti, o mokėti teks. Kaip ir teks pirkti daiktus, kurių ikimokyklinukams reikia, bet kurių vis dar grupėje nėra. Šeima toliau lauks vietos darželyje „Žirmūnėliai“, nors eilėje vaikas figūruoja ketverius metus ir pakilęs iki ketvirtosios vietos vėl smuktelėjo į šeštą.

Tėvų komiteto vadovė mano priešingai

Tai ypatinga auklėtoja, kiekvienam vaikui parodo dėmesį, patikrina, ar kiekvienas tinkamai apsirengęs, prie kiekvieno prieina. Ji atiduoda visą širdį, o vaikai kelia tėvus anksčiausiai, nori eiti į darželį ir nenori iš ten išeiti, – tikino R.Mažeikienė.

Visiškai kitos nuomonės apie progimnazijoje įrengtą darželio grupę yra Rūta Mažeikienė, kurios vaikas taip pat lanko šią ikimokyklinę įstaigą. Moteris yra ir tėvų komiteto pirmininkė. Jos teigimu, naujoji darželio grupė yra labai gerai įrengta, vaikai čia turi visas sąlygas žaisti ir mokytis. O ir maistas kokybiškas, skanus bei pilnavertis, tuo R.Mažeikienė teigė įsitikinusi pati, kelis kartus užsukusi į darželį pietų ir vakarienės metus.

Anot mamos, E.Pliaterytės progimnazijos vadovai labai rūpinosi naujosios grupės įrengimu, tačiau daugiausia šiltų žodžių ji skyrė auklėtojai Violetai Aukštikalnienei. „Ji pati yra daugiavaikė mama. Tai ypatinga auklėtoja, kiekvienam vaikui parodo dėmesį, patikrina, ar jie tinkamai apsirengę, prie kiekvieno prieina. Ji atiduoda visą širdį, o vaikai kelia tėvus anksčiausiai, nori eiti į darželį ir nenori iš ten išeiti“, – tikino ikimokyklinuko mama.

R.Mažeikienė pripažįsta, kad tėvai atnešė žaislų, žaidimų vaikams iš namų, tačiau tai esą jokia problema – vaikai auga, ne visiems tie daiktai yra reikalingi, ne visi nori juos parduoti ar kažkam atiduoti, kur kas mieliau atneša į darželius. „Grupėje šilta, labai gražiai papuošta dabar. Suprantu, kad ten nėra pačių moderniausių girliandų, nestovi dviejų metrų eglė, bet auklėtoja sugeba iš to, ką turi, padaryti nerealius dalykus. Mes neseniai grįžome iš užsienio, kur vaikų darželiai yra labai remiami, tai šita grupė man tikrai primena tuos darželius“, – sakė mama.

Skirta 40 tūkst. Lt

E.Pliaterytės progimnazijos direktorė Ona Subačienė teigė, kad baldai grupėms buvo nupirkti už savivaldybės skirtus pinigus. Už tas pačias lėšas atlikti remonto darbai, po kurių klasės virto grupėmis mažiesiems.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis patvirtino, kad mokykloms, kuriose buvo įrengtos naujosios ikimokyklinės grupės, skirta vidutiniškai po 40 tūkst. Lt.

„Gali būti, kad kai kuriose mokyklose buvo sumokėta daugiau už darbus, galbūt reikėjo atlikti darbų už didesnę sumą, – sakė G.A.Petronis. – Aš stebiuosi, kad mokyklos nesikreipė papildomų pinigų, bet gali būti, kad žinodamos sunkią savivaldybės finansinę situaciją mokyklos kol kas neprašo, bet tai gali prasidėti sausio mėnesį. Aš manau, kad tai tik laikina problema ir tėvų prašo padėti darželiui normaliai įsikurti.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje įrengta darželio grupė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje įrengta darželio grupė

O.Subačienės teigimu, papildomai ikimokyklinukų grupėms buvo skirta ir mokyklos sukauptų lėšų. „Jau daug metų dirbu mokykloje, bet ikimokyklinukų grupę turime pirmą sykį, nebuvome susidūrę su jų reikalavimais. Bet auklėtoja tikrai kompetentinga, 15 metų stažą turi. Ji atėjo prieš tai, pasakė, ko ir kaip reikia. Pavaduotoja ūkiui stengėsi viską padaryti“, – aiškino direktorė.

Su tėvais tarėsi

Mokyklos vadovė pripažįsta, kad žaislų, kanceliarinių prekių trūksta. Tačiau esą tėvų susirinkime buvo sutarta, kad iš pradžių jie atsineš trūkstamų daiktų, o vėliau mokykla iš gaunamų ugdymo lėšų juos po truputį nupirks. Grupėms nupirkta ir papildomų radiatorių, kad nebūtų šalta.

Jau daug metų dirbu mokykloje, bet ikimokyklinukų grupę turime pirmą sykį. Bet auklėtoja tikrai kompetentinga, 15 metų stažą turi. Ji atėjo prieš tai, pasakė, ko ir kaip reikia. Pavaduotoja ūkiui stengėsi viską padaryti, – aiškino O.Subačienė.

„Čia tikrai geros sąlygos vaikams. Jie turi ugdymo klasę tikrai nemažą, atskirą miegamąjį ir ateina į valgyklą pavalgyti tuo metu, kai mokiniai pamokoje. Nupirkome jiems atskirus staliukus, kėdutes, valgykla gamina karštą maistą. O kadangi jie valgo ne grupėse, tai gali pradėtą veiklą palikti, o pavalgę – tęsti. Darželiuose juk viskas tose pačiose grupėse vyksta“, – kalbėjo O.Subačienė.

Prieš savaitę Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad dar yra laisvų vietų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse, įkurtose bendrojo lavinimo mokyklose.

Naujininkų mokykloje 4-6 metų amžiaus vaikų grupėse – 31 laisva vieta, E.Pliaterytės progimnazijoje 5-6 metų amžiaus grupėje – 10 laisvų vietų, Karaliaus Mindaugo pagrindinėje mokykloje: 4-5 metų amžiaus grupėje – 3 laisvos vietos; 6-7 metų amžiaus grupėje – 7 laisvos vietos.

Anot savivaldybės, tėvai gali būti ramūs – vaikams mokyklose sukurtos visos sąlygos, jie turi atskiras patalpas žaidimams ir miegui, valgo valgyklose, jiems skirtas atskiras ėjimas ir žaidimų aikštelės kieme.

„Tikslingai panaudojus darželių patalpas (buvę savarankiškai įrengti muziejai, sporto salės ir pan.) ir įrengus atskiras patalpas bendrojo lavinimo mokyklose, 2014 metais Vilniuje įsteigta 1379 papildomų vietų priešmokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikams“, – gyrėsi Vilniaus savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius