Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 19

Nauja taktika: Baltarusijos opozicija Lietuvoje blokavo kelią

Prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą kovojanti Baltarusijos opozicija Lietuvoje ėmėsi naujos taktikos. Trys dešimtys protestuotojų šeštadienį pasienyje prie Lavoriškių blokavo kelią, taip siekdami atkreipti dėmesį savo reikalavimus labiau spausti režimą.
Baltarusių protestas pasienyje
Baltarusių protestas pasienyje / Gabrielės Navickaitės nuotr.

Protestuotojai su plakatais, vėliavomis ir baltarusiškomis dainomis stovėjo ant kelio, vedančio į Baltarusiją. Protestuotojai ragino Europos Sąjungą imtis griežtesnių veiksmų prieš režimą, Baltarusijos valdžios reikalavo atverti sienas gyventojams išvykti.

„Tokio režimo negalima toleruoti ir tai reikia įrodyti sankcijomis“, – sakė vienas iš protesto organizatorių, baltarusis Vitaly Aleinik.

Anot protestuotojų, dabar esamos sankcijos yra nepakankamos, su jomis režimas gali ir toliau klestėti. Baltarusijos valdžiai protestuotojai nori perduoti, jog jei niekas nesikeis, Baltarusijos valdžia sulauks vis didesnių veiksmų iš užsienio Baltarusijos valdžios opozicijos rėmėjų.

„Aną antradienį mes neblokavome kelio, protestas vyko prie jo, šį kartą mes gavome leidimą dvejoms valandoms uždaryti kelią, tad galiu patvirtinti – baltarusių balsas iš užsienio tik stiprės“, – teigė vienas iš organizatorių.

Proteste skambėjo dainos, aidėjo šūkiai „Laisva Baltarusija“. Ant protestuotojų plakatų buvo užrašyta: „Jei tu manai, kad tai nevyksta – tu busi kitas“, „ Nešdinkis iš ten“ „Mirk“.

Vilkikų vairuotojai pyko

Blokada papiktino kai kuriuos vilkikų vairuotojus. Vienas iš jų bandė važiuoti į protestuotojus siekdamas išgąsdinti, kad pasitraukus galėtų pravažiuoti. Proteste budintys policijos pareigūnai greitai sureagavo ir liepė vilkikui atsitraukti.

Protestuotojai žmones, kurie turėjo svarbias priežastis kirsti protestuotojų kelio blokadą, pavyzdžiui, vilkikus, važiuojančius su muitinės pareigūnais, praleido. O tiems, kuriems ir teko palaukti – tai užtruko neilgai. Dvidešimt minučių palaukę vilkikų vairuotojai protestuotojams kelioms minutėms pasitraukus nuo kelio, buvo praleidžiami važiuoti toliau.

Panašus protestas vyko birželio 8 dieną, kai prie Medininkų pasienio posto vykusiame proteste dalyvavo apie 30 dalyvių. Tąsyk protestuotojams nepavyko gauti leidimo blokuoti kelią, todėl su policijos pareigūnais susitarė tik trumpam susirinkti ant kelio, nusifotografuoti ir neblokuoti eismo.

Per suklastotus rinkimus apie perrinkimą paskelbusio Aliaksandro Lukašenkos režimas, siekdamas malšinti opozicinį judėjimą, nuo mėnesio pradžios uždraudė Baltarusijos piliečiams, įskaitant turinčius laikiną leidimą gyventi užsienyje, išvykti iš šalies, išskyrus, kai vykstama oficialiais darbo tikslais, valstybės tarnautojams ir valstybės transporto personalui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius