Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 17 /12:41

Naująja lygių galimybių kontroliere V.Čmilytė-Nielsen siūlo žmogaus teisių gynėją B.Sabatauskaitę

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vadovauti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai siūlo Žmogaus teisių centro vadovę Birutę Sabatauskaitę. Pasak parlamento pirmininkės, ji žino, kad šią teisininkę palaiko daugelis visuomeninių organizacijų ir žmonių, daug nuveikusių užtikrinant lygias teises visiems mūsų šalies gyventojams.
Birutė Sabatauskaitė
Birutė Sabatauskaitė / J.Petronio nuotr.

Kaip žurnalistams trečiadienį Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen, apie tai, kad į lygių galimybių kontrolieres siūlo B.Sabatauskaitę, ji informavo parlamento frakcijų seniūnus.

Seimo pirmininkė neabejoja, kad B.Sabatauskaitės įdirbis, patirtis padėtų toliau stiprinti Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigą ir lygiateisiškumą mūsų visuomenėje.

„Užregistravau šį teikimą. Seniūnai, žinoma, dabar konsultuosis su frakcijomis, rytoj vyks Seime posėdžio metu formalus pateikimas. Tuomet bus susitikimai su atskiromis frakcijomis“, – komentavo parlamento vadovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Paklausta, ar nesibaimina tam tikro pasipriešinimo B.Sabatauskaitės kandidatūrai Seime, mat čia esama politikų, pasisakančių prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą, kurį palaiko ši teisininkė, kitus žmogaus teisių klausimų sprendimus.

„Tikrai nesibaiminu. Aš manau, labai svarbu, kad į šią poziciją teikiu kandidatę, dėl kurios kompetencijos niekam nekyla klausimų, dėl kurios įdirbio žmogaus teisių srityje niekam nekyla klausimų. Mielai atsakysiu į visus Seimo nariams kylančius klausimus ar abejones, jei tokių bus“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Daugybė diskriminacijos atvejų

B.Sabatauskaitė sakė, kad kandidatuoti į lygių galimybių kontrolieres sutiko atsakingai apsvarsčiusi šį siūlymą.

„Tai laikau mano ilgamečio darbo žmogaus teisių srityje įvertinimu. Daugiau nei per dešimt savo veiklos metų žmogaus teisių srityje teko dirbti su daugybe bendruomenių ir išgirsti daugybę diskriminacijos istorijų. Esu be galo jiems dėkinga pirmiausia už pasitikėjimą dalijantis jomis ir galimybę pažinti.

Esu įsitikinusi, kad dirbdami kartu ir kalbėdamiesi tarpusavyje tiek su skirtingomis bendruomenėmis, darbdaviais, profsąjungomis, švietimo įstaigomis, paslaugų teikėjais ir kitomis suinteresuotomis šalimis, galėtume padaryti ir sukurtume tokią situaciją, kurioje galėtume siekti daugiau lygių galimybių visoms ir visiems“, – pažymėjo kandidatė į lygių galimybių kontrolieres.

B.Sabatauskaitė teigė suprantanti, kad, nors vis daugiau žmonių kreipiasi teikdami skundus dėl diskriminacijos, daugybė diskriminacijos dėl lyties, negalios, amžiaus, tautybės, socialinės padėties, tikėjimo, seksualinės orientacijos atvejų vis dar nepatenka į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, teisėsaugos institucijas.

Ji tikino besistengsianti, kad patiriančių diskriminaciją istorijos būtų girdimos ir atpažįstamos kaip diskriminacija.

Ilgametė teisininkės patirtis

Kaip pranešime spaudai cituojama V.Čmilytė-Nielsen, teisininkę B.Sabatauskaitę ji siūlo įvertinusi jos kompetenciją ir sukauptą patirtį žmogaus teisių gynimo srityje.

„Esu įsitikinusi, kad jos pasiryžimas ir nuoširdus aktyvumas dirbant su įvairiomis institucijomis tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse stiprins lygiateisiškumą mūsų visuomenėje. Žinau, kad Birutę palaiko daugelis visuomeninių organizacijų ir žmonių, daug nuveikusių užtikrinant lygias teises visiems mūsų šalies gyventojams“,– teigia Seimo pirmininkė.

B.Sabatauskaitė nuo 2010 metų dirba Lietuvos žmogaus teisių centre.

Centro direktore ir advokacijos vadove ji tapo 2013 metais.

Eidama šias pareigas ji organizavo tyrimus apie žmogaus teisių situaciją Lietuvoje, teikė pastabas teisės aktams, rengė ir vadovavo įvairiems projektams lygių galimybių tema, organizavo ir vedė mokymus lyčių lygybės, nediskriminavimo, smurto artimoje aplinkoje įveikimo ir prevencijos klausimais.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio darbo stažą.

Lygių galimybių kontrolierių penkeriems metams skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu. Tas pats asmuo lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Dabar lygių galimybių kontrolierės kadenciją baigia Agneta Skardžiuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius