Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 23

Naujamiesčio laukia dar vienas išbandymas – „Vilniaus vandenys“ vėl plaus vandentiekį

Praėjusi vasara daliai Vilniaus Naujamiesčio gyventojų vis dar kelia ne pačius maloniausius prisiminimus – dėl plaunamų vandentiekio tinklų jiems teko vargti su nekokybišku vandeniu ar net iš viso be jo. Tačiau, kaip teigia „Vilniaus vandenų“ bendrovė, galų gale viskas išsisprendė taikiai ir nė vienas skundas netapo ieškiniu teisme. Šiemet laukia antroji plovimo dalis – 10 etapų iki rugpjūčio 15 d.
„Vilniaus vandenys“. Asociatyvi nuotrauka
„Vilniaus vandenys“. Asociatyvi nuotrauka / Bendrovės nuotr.

Praėjusios vasaros patirtis, kai iš čiaupo bute bėga rudas vanduo, o kartais jo ir iš viso nėra, daugeliui Vilniaus Naujamiesčio gyventojų įsiminė ilgam. Kai kam gedo buitinė technika, teko ieškoti, kur nusiprausti, o maistui vandens parsinešti iš parduotuvės ar „Vilniaus vandenų“ atvežtos statinės.

Netilo diskusijos dėl šių problemų ir nutraukus vandentiekio tinklo plovimą rudenį, nes šiame rajone gyvenantys vilniečiai siekė gauti kompensacijas už nekokybišką vandenį ir skundėsi sulaukiantys formalių atsakymų ir iš pačios bendrovės, ir iš vartotojų teisių gynėjų.

Dešimt etapų

Dabar nepatogumų gali tekti patirti kitiems Naujamiesčio gyventojams, kadangi „Vilniaus vandenų“ bendrovė pranešė, kad vėl atnaujina vandentiekio tinklo plovimą Naujamiestyje: „Pirmasis vandentiekio tinklo plovimo etapas prasideda gegužės 31 dieną. Bendrovė šiais metais yra suplanavusi 10 šio rajono vandentiekio tinklo plovimo etapų, kurių pabaiga planuojama rugpjūčio 15 dieną.“

Kaip teigta pranešime spaudai, anot bendrovės Gamybos tarnybos laikino vadovo Viktoro Matonio, „šių metų vamzdynų plovimui bus naudojami papildomi saugikliai, todėl Naujamiesčio gyventojai neturėtų susidurti su ilgalaikėmis vandens kokybės suprastėjimo problemomis.“

15min skaitytojo nuotr./Vanduo Naujamiestyje 2021 m. vasarą
15min skaitytojo nuotr./Vanduo Naujamiestyje 2021 m. vasarą

„Po plovimo vietose, kuriose vandens kokybė suprastės, kokybės atstatymu ketiname pasirūpinti „iki čiaupo“. Išplausime daugiabučio namo įvadą (nuo gatvės iki namo įvadinio skaitiklio), namo stovą ir skaitiklius bute jiems užsikimšus, nors namo vidaus tinklai ir nepatenka į mūsų atsakomybės ribas.

Jei problema kartosis, kritinėse vietose namų įvaduose bus įrengiami specialūs filtrai, kurie užtikrins, kad į namo vidaus tinklus patektų tik kokybiškas vanduo“, – papildomas plovimo priemones įvardijo V.Matonis.

Po plovimo vietose, kuriose vandens kokybė suprastės, kokybės atstatymu ketiname pasirūpinti „iki čiaupo“.

Jei problema kartosis, kritinėse vietose namų įvaduose bus įrengiami specialūs filtrai, kurie užtikrins, kad į namo vidaus tinklus patektų tik kokybiškas vanduo, tikina bendrovė.

Vamzdyno plovimo būdą, taikant papildomus saugiklius, prieš kelis mėnesius bendrovė sako jau išbandžiusi Žemuosiuose Paneriuose, kur esą šis būdas pasiteisino – plovimas palietė per 4 tūkst. klientų, iš jų mažiau nei 1 proc. pajuto vandens kokybės suprastėjimą.

Teismų nebuvo

Bendrovės Komunikacijos skyriaus vadovės Renatos Smalskės teigimu, pernai situacija buvusi išties įtempta: „Su vietinėmis bendruomenėmis turėjome ir ginčų, ir diskusijų. Vis dėlto teisminių ginčų su gyventojais išvengėme. Supratome, kad situacija sukėlė vietiniams gyventojams daug nepatogumų. Tad darėme viską, kad visus ginčus išspręstume taikiai.

Sulaukėme kelių dešimčių prašymų kompensuoti dėl nekokybiško vandens sugedusios buitinės technikos remontą ar keitimą. Visi prašymai buvo patenkinti.

Ką akcentavome ir pernai, kito sprendimo, nei išplauti rajono magistralinius tinklus, kurių užterštumas dažniausiai tampa avarijų priežastimi, negalime pateikti. Visame pasaulyje vandentiekio tinklai yra plaunami, o itin nusidėvėję vamzdynai keičiami naujais. Tą daro ir „Vilniaus vandenys“.

15min skaitytojo nuotr./Vanduo Naujamiestyje
15min skaitytojo nuotr./Vanduo Naujamiestyje

Dabar bendrovė gyventojams žada kompensuoti ir dėl galimo laikino vandens kokybės suprastėjimo patirtus nepatogumus: „Ši kompensacija bus lygi vidutiniam besikreipusio namų ūkio mėnesio suvartojimui, suteiktą kompensaciją vartotojai matys mokėjimo pranešime. Taip pat „Vilniaus vandenys“ ir toliau kompensuos buitinių prietaisų gedimo-remonto kaštus (jei tokių atvejų pasitaikys).“

Sulaukėme kelių dešimčių prašymų kompensuoti dėl nekokybiško vandens sugedusios buitinės technikos remontą ar keitimą. Visi prašymai buvo patenkinti.

„Vilniaus vandenų“ duomenimis, pernai Naujamiestyje buvo išplauta beveik 30 km magistralinių vandentiekio tinklų. Šiemet numatoma išplauti dar likusius 5 km vandentiekio tinklų.

Gatvių kiemų tinklus toliau plauti ketinama tik tuomet, jei bus poreikis – bus sulaukta gyventojų kreipinių dėl suprastėjusios vandens kokybės ar sumažėjusio slėgio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius