-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02 /15:26

Naujas kandidatas į KT teisėjus – V.Mizaras

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį pranešė, kad į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus siūlys advokatą, teisės profesorių Vytautą Mizarą. Parlamentarai dėl jo paskyrimo galėtų balsuoti po trijų mėnesių.
Vytautas Mizaras
Vytautas Mizaras / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Gavusi galutinį patvirtinimą iš prof. Vytauto Mizaro, kad jis sutinka kandidatuoti į Konstitucinio Teismo teisėjus, jį, kaip savo siūlomą kandidatą, vakar vakare pristačiau koalicijos partneriams, šiandien – opozicijos frakcijų seniūnams.

Taip, informacija apie V.Mizarą į viešumą pateko anksčiau, tačiau aš laikiausi duoto žodžio, kad kandidatūros neaptarinėsiu viešai, kol nėra aiškaus sutikimo“, – antradienio rytą V.Čmilytė-Nielsen parašė feisbuke.

Seimo pirmininkė aiškino esanti įsitikinusi, kad Vilniaus universiteto profesorius, mokslų daktaras, ne tik sukaupęs reikšmingą patirtį, bet ir įvertintas tiek Lietuvos, tiek Italijos valstybiniais apdovanojimais (Lietuvos prezidento Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Italijos Respublikos vado ordinu „Už nuopelnus“), tinkamai papildytų KT teisėjų gretas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, jai asmeniškai labai svarbus yra šio teisės eksperto įdirbis žmogaus teisių srityje.

„Tai tik pirmieji, neoficialūs žingsniai. Kitas etapas – oficialiosios procedūros. Artimiausiomis dienomis įregistruosiu nutarimą. Seimas dėl kandidato skyrimo balsuotų po trijų mėnesių“, – nurodė ji.

Vėliau žurnalistams komentuodama savo teikimą V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad V.Mizaro sutikimas kandidatuoti ją labai pradžiugino, nes tai yra „labai kompetentingas, stiprus kandidatas“, ir sakė tikinti, kad dauguma frakcijų bei politikų Seime palaikys šią kandidatūrą.

Tai yra labai gerbiamas teisininkas, kurio kompetencija, įdirbis didžiuliai.

„Tai yra labai gerbiamas teisininkas, kurio kompetencija, įdirbis didžiuliai, ir manau, kad jis vienas iš stipriausių kandidatų į šią labai svarbią poziciją“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Klausiama, kiek jos pasirinkimą lėmė V.Mizaro pozicija dėl seksualinių mažumų, V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad teisininko indėlis ginant žmogaus teises jai svarbus. V.Mizaras yra atstovavęs LGBT bendruomenei teismuose, viešajame diskurse pasisako už seksualinių mažumų teises.

„Man labai svarbu, kad šis kandidatas turi didžiulį įdirbį žmogaus teisių srityje. Aš manau, kad tas įdirbis tikrai yra reikšmingas, bet tai tikrai nėra vienintelė tema, kuria jis yra angažavęsis“, – sakė parlamento pirmininkė.

Paskyrė du teisėjus

Sausio viduryje slaptame balsavime Seimas pritarė prezidento Gitano Nausėdos ir laikinosios Aukščiausiojo Teismo pirmininkės Sigitos Rudėnaitės į KT pasiūlytoms Giedrės Lastauskienės bei Algio Norkūno kandidatūroms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Norkūnas, Sigita Rudėnaitė, Giedrė Lastauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Norkūnas, Sigita Rudėnaitė, Giedrė Lastauskienė

V.Čmilytės-Nielsen pateiktą Seimo Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą parlamentarai tąsyk atmetė.

Trijų KT teisėjų – Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo ir teisėjų Gedimino Mesonio bei Vyto Miliaus – kadencija baigėsi kovo 19 dieną.

Paskyrus naujus KT teisėjus G.Mesonis ir V.Milius baigė darbą. O D.Žalimas iki šiol vadovauja KT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius