Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 05

Naujas skandalas klampina V.Mazuronio aplinką ir jau buvusius „Delfi“ darbuotojus

Konkurencijos tarybos (KT) tyrimas dėl kartelinių susitarimų viešuosiuose pirkimuose smogia Darbo partijos lyderiui, buvusiam aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui. Iš paskelbtos tyrimo medžiagos aiškėja, kad nešvariuose žaidimuose galėjo dalyvauti jo aplinka. Tyrimo centre atsidūrė ir portale delfi.lt dirbę asmenys.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Teodoro Biliūno nuotr.

2013 m., V.Mazuroniui vadovaujant Aplinkos ministerijai, vyko viešasis pirkimas dėl informacijos vizualinio pateikimo priemonių. Šiuo pirkimu susidomėjo KT, vykdydama tyrimą dėl kartelinių susitarimų, kuriuose, be kitų, dalyvavo ir premjerą Algirdą Butkevičių aiškintis privertusi UAB „Ministerium“, kurios akcininku šiemet buvo tapęs jo žentas Evaldas Vaitasius. Aplinkos ministerijos konkurse „Ministerium“ nefigūruoja, tačiau KT skelbiami duomenys klampina V.Mazuronio aplinką. Tiek „Ministerium“, tiek Aplinkos ministerijos skandale minimos delfi.lt prodiuserio ir projektų vadovo Justino Vanago įmonės.

„Žalio portalo ponas“ klimpsta

Aplinkos ministerijos konkurse triumfavo Justino Vanago įmonė „Nebūk briedis“ (ankstesnis pavadinimas – UAB „Celence“). Tuo metu J.Vanagas portale delfi dirbo projektų vadovu ir kuravo viešųjų pirkimų sritį.

Aplinkos ministerijos konkurse triumfavo Justino Vanago įmonė „Nebūk briedis“ (ankstesnis pavadinimas – UAB „Celence“). Tuo metu J.Vanagas portale delfi dirbo projektų vadovu ir kuravo viešųjų pirkimų sritį. J.Vanago pavardė iš delfi.lt kontaktų sąrašo dingo ketvirtadienį.

„Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis BNS sakė, kad J.Vanagas nėra „Delfi“ darbuotojas. „Jis yra konsultantas (...). Laisvai samdomas“, – BNS sakė V.Benokraitis.

15min.lt „Delfi“ paaiškino, kad J.Vanagas portale nedirba jau seniai, tačiau jo nuotrauka kontaktų sąraše liko. Ši klaida buvo ištaisyta ją pastebėjus.

J.Vanagas savo „LinkedIn“ profilyje nurodo, kad 2012-2014 metais vadovavo „Delfi“ viešojo sektoriaus padaliniui, o iki šiol yra bendrovės prodiuseris.

Delfi kontaktų sąrašas
Delfi kontaktų sąrašas

 

KT skelbiamoje tyrimo medžiagoje figūruoja Paulius Paulaitis – dabartinis V.Mazuronio padėjėjas Europos Parlamente, Aplinkos ministerijoje ėjęs ministerijos Komunikacijos skyriaus vadovo pareigas, o prieš tai taip pat dirbęs portale delfi.lt.

Apklausos procedūroje dalyvavo trys juridiniai asmenys, tačiau likę du – bendrovė „Lukrecijos reklama“ ir su tuo pačiu J.Vanagu susijusi VšĮ „Media medis“ – pasiūlymų nepateikė.

KT skelbiamoje tyrimo medžiagoje figūruoja Paulius Paulaitis – dabartinis V.Mazuronio padėjėjas Europos Parlamente, Aplinkos ministerijoje ėjęs Komunikacijos skyriaus vadovo pareigas. Iki tol P.Paulaitis dirbo delfi.lt, kur vadovavo ministerijos išlaikomam portalui grynas.lt.

P.Paulaitis BNS patvirtino, kad pokalbių išklotinėse minimas jis ir cituojami jo pokalbiai.

„Žiūrėk, dar vienas dalykas. Tau gali paskambinti buvęs žalio portalo ponas. Žinai apie ką kalbu? <...> Nu, kur, nu P. Ką čia daug vynioti. <...>Tai va, tai, žodžiu, tema yra infografikai. Jie ten jau užsimanė tų, ten pardaviau jiems tuos reikalus, užsimanė jau jų“, – tokias J.Vanago ir „Nebūk briedis“ vadovo Andriaus Mironovskio pokalbio detales viešina KT.

A.Mironovskis savo „LinkedIn“ profilyje nurodo, kad iki 2013 metų rugsėjo dirbo delfi.lt meno direktoriumi, o nuo 2012 iki šių metų birželio buvo bendrovės „Celence“ vykdomasis kūrybos direktorius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skirmantas Malinauskas: Penkiasdešimt pilkų atspalvių

Užfiksuotas ir P.Paulaičio pokalbis su „Nebūk briedis“ vadovu A.Mironovskiu, kur jis be užuolankų kalba apie tai, kad „viskas suderinta“.

„Facebook“ nuotr./Paulius Paulaitis
„Facebook“ nuotr./Paulius Paulaitis

Užfiksuotas ir minėto P.P. pokalbis su „Nebūk briedis“ vadovu A.Mironovskiu, kur jis be užuolankų kalba apie tai, kad „viskas suderinta“.

„Tai va, čia ir man biški viskas nauja, tai jo, tai pasirodo, vat jiem mes tiesiog parašėm, kad jie nepateikė pasiūlymų, nes aš supratau, ten viskas su jais jau suderinta, žodžiu, tai tiesiog galima jiem, galima jiem, jeigu ką, ir pasakyt, kad tiesiog jum skambino, jūs, nepateikė pasiūlymų, viskas nu“, – teigia P.P. (kalba netaisyta).

Kad su šiuo asmeniu derino konkurso sąlygas ir būsimą „Nebūk briedis“ (arba „Celence“) pergalę, prisipažino ir A.Mironovskis:

„Facebook“ nuotr./Andrius Mironovskis
„Facebook“ nuotr./Andrius Mironovskis

„Susitikimo metu su P.P. suderinome, kaip turėtų atrodyti „infografikai“, kaip P.P. organizuos Aplinkos ministerijoje viešąjį konkursą, kad jį laimėtų UAB „Celence“ <...>. Susitarėme, kad aš sukursiu ir atsiųsiu jam būsimo viešojo pirkimo technines sąlygas. Suderinome, kad Aplinkos ministerija iš UAB „Celence“ turėtų nupirkti iki 2013 m. lapkričio 25 d. galo 5 „infografikus“, kurių vieneto kaina 1000 litų“, – tyrimo išvadoje cituojamas A.Mironovskis.

Jis ir toliau klampina „buvusį žalio portalo poną“ savo liudijimais. „P. P. <..> pasakė, kad mano pateiktos įmonės nėra apklaustos dėl konkursinių pasiūlymų, tačiau aš turėčiau šių įmonių vadovus įspėti, kad jie neva buvo apklausti ir kam nors paklausus J.V. ir M.V. turėtų teigti, kad jie Aplinkos ministerijos specialistų buvo apklausti dėl konkursinio pasiūlymo pateikimo. <...> Apie tai, ką sakė P P., aš pasakiau J.V.“, – A.Mironovskio liudijimus skelbia KT.

J.Vanago liudijimas: „Tiesiog asmeniškai padėjau žmogui“

Manęs paklausė, kas gali dar padaryti šitą darbą. Gerai pažįstų A.M., aš jam padėjau, – apklausoje teigė J.Vanagas.

J.Vanago įmonės minimos ir „premjero žento“ skandale. Už kartelinius susitarimus bendrovėms skirtos baudos.

KT išvadoje skelbiama ir J.Vanago versija. „Nebūk briedis“ savininkas bei „Media medis“ vadovas aiškina tiesiog konsultavęs A.Mironovskį.

„2013 m. rugsėjo mėnesį A.M., norėdamas pasikonsultuoti man atsiuntė elektroniniu paštu „infografiko“ techninės specifikacijos juodraštį. Gavęs tą juodraštį aš techninę specifikaciją pakoregavau ir nusiunčiau jam atgal. Noriu pažymėti, kad A.M. paprašė manęs, kad aš pateikčiau įmones, kurioms Aplinkos ministerija galėtų nusiųsti užklausas (atlikti tiekėjų apklausas) dėl „infografikų“ įsigijimo.

Aš jam nusiunčiau įmonių pavadinimus, kurias aš žinau ir kurios, tikėtina, kad galėtų sukurti „infografikus“. Žinau, kad nusiunčiau jam VšĮ „Demokratinių iniciatyvų centras“ įmonės pavadinimą. Kiek pamenu, VšĮ „Demokratinių iniciatyvų centras“ nebuvo apklaustas dėl konkursinio pasiūlymo pateikimo“, – KT dokumente cituojamas J.Vanagas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai

Čia minimas „Demokratinių iniciatyvų centras“ – ankstesnis Aplinkos ministerijos konkurse pasiūlymo nepateikusios VšĮ „Media medis“ pavadinimas.

„Manęs paklausė, kas gali dar padaryti šitą darbą. Gerai pažįstų A.M., aš jam padėjau. Aš jam nurodžiau. Tiesiog asmeniškai padėjau žmogui. Taip, įmonė gali padaryti tą darbą, bet man tai buvo ne prioritetinis darbas tuo metu. Gal jie norėjo apklausti kainą, ir aš pasakiau, kas galėjo tai padaryti. Konkurse dalyvauti neketinau ir nemaniau, kad jame dalyvauju“, – verslininką cituoja KT.

Susitarimą patvirtina ir „buvęs žalio portalo ponas“

KT medžiagoje – ir P.P. arba „buvusio žalio portalo pono“ liudijimas. Buvęs Aplinkos ministerijos darbuotojas patvirtina, kad susitarimas dėl „Nebūk briedis“ (arba „Celence“) pergalės buvo.

„Aš tiksliai neprisimenu, kieno – mano, J.V. ar A.M. sumanymas buvo organizuoti LR Aplinkos ministerijos viešąjį pirkimą dėl informacijos vizualinio pateikimo, taip, kad konkursą, sudarius atitinkamas sąlygas, laimėtų būtent UAB „Celence“, kurios savininkas ir direktorius yra A.M., galiu patvirtinti, kad buvo mūsų – mano ir A.M. susitarimas atlikti tokius veiksmus, kad aptariamo pirkimo laimėtoja būtų pripažinta būtent A.M. vadovaujama UAB „Celence“, o aš tokius veiksmus atlikau ir pavedžiau savo pavaldinei, tiesiogiai jai bendraujant su A.M., sudaryti UAB „Celence“ palankias sąlygas laimėti minėtą konkursą“, – KT išvadoje cituojamas P.P.

Jaunystė nėra priežastis kvailumui

Kad tai daroma nepadarius apklausos arba ją padarius fiktyvią, neabejotinai yra pažeidimas. Žmonės, kurie taip elgiasi, turi būti nubausti, – teigė A.Mazuronis.

Darbo partijos vadovas V.Mazuronis 15min.lt teigė, kad toks padėjėjo elgesys yra netoleruotinas: „Atsimenu STT darytus poėmius. Tai buvo nedidelės apimties konkursas. Jei neklystu, tai buvo keletas tūkstančių litų. Informavimo grupės turėjo nedideles lėšas padaryti tokiems užsakymams. Šiuo atveju ėjo kalba apie plakatų spausdinimą. Dėl šito pirkimo į STT apklausas ir buvo kviečiamas Paulius Paulaitis.

Tokie dalykai yra netoleruotini ir neabejotinai toks elgesys yra blogas. Tai yra nusižengimas taisyklėms ir teisinėms normoms. Ar ten yra nusikaltimo elementų, turi spręsti atitinkamos struktūros.

Būdamas ministru apie šį konkursą žinojau tik tiek, kad mačiau, jog tokie plakatai buvo. Ministras dėl tokių smulkmenų informuojamas neprivalo būti.

Kad tai daroma nepadarius apklausos arba ją padarius fiktyvią, neabejotinai yra pažeidimas. Žmonės, kurie taip elgiasi, turi būti nubausti.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis

Jaunumas nėra priežastis kvailumui. Viską reikėjo daryti laikantis įstatymų, – kalbėjo Darbo partijos vadovas.

Paklaustas, ar po viešumon iškilusios informacijos galės pasitikėti savo padėjėju, V.Mazuronis tikino, kad šiuo metu P.Paulaitis pirkimų neorganizuoja, ir tikėjosi, kad jis pasimokė iš savo klaidos.

„P.Paulaičio darbą tiek ministerijoje, tiek savo patarėjo pareigose aš vertinu gerai. Tas pirkimas buvo praėjus vos keletui savaičių nuo jo atėjimo į darbą. Jeigu jis nesuvokė, kiek tai rimti dalykai ir kaip rimtai į juos reikia žiūrėti, yra blogai. Manau, kad jis tai padarė iš nepatyrimo.

Šiuo metu jis nedirba su finansiniais užsakymais susijusių darbų. Kaip viešinimo specialistas jis dirba gerai. Jeigu jo nepasodins, tai tegul dirba. Jaunumas nėra priežastis kvailumui. Viską reikėjo daryti laikantis įstatymų. Kitas dalykas, patys rašo, patys Katedros aikštėje telefonu nesąmones pliurpia. Reikia užpakalį tokiems perti“, – sakė buvęs aplinkos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius