Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20 /15:22

Karantiną bus siūloma tęsti iki gegužės 11 dienos: Klaipėdos hospise – „skandalingi“ pažeidimai

Karantiną Lietuvoje bus siūloma pratęsti dar dviem savaitėms, pirmadienį spaudos konferencijos metu pranešė sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga. Jis taip pat pranešė svarstysiantis kreiptis į teisėsaugą dėl koronoviruso židinyje Klaipėdos hospise nustatytų pažeidimų. Apie situaciją čia spaudos konferencijos metu kalbėjo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferencija iš Sveikatos apsaugos ministerijos:

VIDEO: Iš SAM – A.Veryga apie naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje

Pirmadienio ryto duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 1326 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, atlikti 66 tūkst. 352 tyrimai, mirė 37 žmonės, kuriems nustatytas koronavirusas.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Smarkiai išaugo nuotolinių konsultacijų su gydytojais skaičius

15:21

Karantino metu, pasak A.Verygos, keliomis dešimtis kartų išaugo nuotolinių gydytojo konsultacijų skaičius.

„Mes gavome Ligonių kasų duomenis, kurie rodo, kad yra, jeigu nesuklysiu, ar ne 35 kartus išaugęs nuotolinių konsultacijų skaičius. Tai tą, ką mes laikėme neįveikiamu iššūkiu, panašu, kad karantino situacija padėjo su kaupu netgi susitvarkyti: mūsų medikai prisitaikė teikti nuotolines paslaugas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Ministras išreiškė viltį, kad ši praktika bus aktyviau taikoma ir pasibaigus karantinui.

„Aišku, ne viską galima suteikti nuotoliniu būdu, nes kai reikia atlikti tyrimą žmogui vis tiek tenka atkeliauti į gydymo įstaigą, bet tikiu, kad dalis tų gerų praktikų, kurias išmokome, nebus pamirštos ir pasibaigus karantinui mes jomis naudosimės, nes jomis naudojasi daugybė pasaulio šalių“, – kalbėjo A.Veryga.

Karantino metu poliklinikose teikiama tik būtinoji medicinos pagalba, kitais klausimais pacientai konsultuojami nuotoliniu būdu.

Karantiną siūlys tęsti dviem savaitėms

15:14 Atnaujinta 15:36

Karantiną dėl COVID-19 plitimo Lietuvoje bus siūloma pratęsti dviem savaitėms.

„Bus siūloma pratęsti dviem savaitėms“, – nurodė A.Veryga.

Dėl to, pasak jo, trečiadienį spręs Vyriausybė.

Tiesa, karantino režimas gali švelnėti – kitą savaitę galėtų įsigalioti nauji palengvinimai verslams, paslaugoms, dėstė A.Veryga.

Vyriausybė nuo savaitgalio jau palengvino karantino sąlygas daliai prekybos ir paslaugų verslo. Ministrų kabinetas svarsto, kad antruoju etapu galėtų būti leidžiama veikti įmonėms, kur žmonių kontaktas būtų ilgesnis. Tai galėtų būti bibliotekos, muziejai, sveikatos įstaigos, atliekančios planines procedūras, sveikatinimo paslaugas, taip pat kirpyklos, kosmetologijos kabinetams.

Svarstoma leisti ir lauko kavinių, restoranų veiklą, kai kuriuos specializuotus mokymus, pavyzdžiui, vairavimo ar aviacijos, prekybos ir pramogų centrų, turgaviečių veiklą ribojant įėjimą.

Trečiuoju etapu planuojama atverti visas viešojo maitinimo įstaigas ir sveikatos paslaugas, sporto klubus, laisvalaikio ir pramogų centrus, švietimo įstaigas.

Ketvirtuoju etapu būtų leidžiami masiniai renginiai.

Ministras: situacija su COVID-19 nebloga

15:04

Kaip keisis karantino režimas, ar sąlygos šį savaitgalį, kai minėsime Motinos dieną, priklausys nuo ligos plitimo, tikino A.Veryga, bet dabartinę situaciją įvertino palankiai.

„Egzaminas savotiškai išlaikytas, atmetus tuos židininius plitimus“, – kalbėjo jis.

„Kol kas [situacija] tikrai nebloga. Iš vakar dienos duomenų, iš tų nustatytų teigiamų atvejų pagrindo dideliam nerimavimui... Išskyrus židinius [...], visur kitur situacija nepakitusi“, – teigė ministras ir darė prielaidą, kad trečiadienį Vyriausybė bendrai kalbės apie karantino sąlygas ir spręs, kokios jos bus.

„Infekcinių ligų kontrolė negali būti podukros vietoje“

14:59

R.Lingienė teigė, kad pikas priklausys nuo visų – tiek nuo medicinos darbuotojų, tiek nuo žmonių, kaip jie laikysis nustatyto režimo. Ji paminėjo dar penkis atvejus iš Nemenčinėje esančios bendrovės „Vilnika“ – keturi iš užsikrėtusiųjų asmenų turėjo būti ir buvo izoliacijoje. Tad tegalima spėlioti, kiek jie būtų paskleidę virusą, jeigu tos izoliacijos nesilaikytų.

„Svarbiausia laikytis valdžios nurodymų ir būti atsakingiems. Nuo to, kaip laikysimės menkiausių priemonių, labai priklausys, kada ta situacija sušvelnės. Taip pat norėčiau pasakyti sveikatos priežiūros įstaigoms, kad labai svarbu, kad infekcijų kontrolė dabar turėtų nebūti podukros vietoje – didžiausi židiniai stebimi vis dėlto, deja, sveikatos priežiūros įstaigose“, – teigė R.Lingienė.

Jos teigimu, visi darbuotojai, kurie turėjo sąlytį su užsikrėtusiais, turi būti izoliuoti.

Teigia, kad nėra priežasčių didesniems suvaržymams

14:55

Savaitgalį, lyginant su ankstesnėmis dienomis, nustatytų koronaviruso atvejų skaičius šoko į viršų. Nepaisant to, pasak ministro, pritaikyti griežtesnių karantino priemonių nėra reikalo, nes užsikrėtimų atvejai – tam tikrose vietose.

„Net ir šita savaitgalio situacija su keliais židiniais Nemenčinėje arba hospisu Klaipėdoje dar nereiškia, kad visa Lietuva sistemiškai nesilaiko karantino sąlygų, reguliavimo. Ir net tas skaičius, kuris iššoka, jeigu nustatoma daug atvejų židiniuose, [...] tai tikrai nėra priežastis visai Lietuvai įvesti suvaržymus“, – aiškino A.Veryga.

Apsaugos priemones pacientams turi parūpinti ligoninės

14:47

Ministras teigė gaunantis signalų apie tai, kad iš pacientų ligoninėse reikalaujama susimokėti už asmens apsaugos priemones. Jis vylėsi, kad tai – tik pavieniai atvejai.

„Tikrai norėtųsi tikėtis, kad tai yra kažkokie nesusipratimai arba pavieniai atvejai. Norėčiau priminti, kad pacientai neturi mokėti už jokias asmens apsaugos priemones medicinos personalui.

Sveikatos priežiūros įstaigos privalo pasirūpinti, kad darbuotojai jas turėtų ir naudotųsi pagal apsaugos lygius, kurie patvirtinti“, – kalbėjo A.Veryga ir pakartojo, kad „jokios rinkliavos, jokie pinigai“ už apsaugos priemones negali būti renkami.

Savaitgalis, pasak A.Verygos, praėjo ramiai

14:40

A.Veryga tikino, kad, sušvelninus karantino režimo sąlygas ir leidus veikti kai kurioms parduotuvėms, savaitgalis praėjo gana ramiai. Pasak jo, papildomiems ribojimas poreikio nėra.

NVSC duomenimis, iš 791 patikrintų prekybos ir paslaugų vietų 70-yje, arba 8 proc., jų buvo nustatyta pažeidimų.

„Sudėtinga pasakyti, kaip tuos 8 proc. vertinti. Santūriai vertinant, sakyčiau, kad tikrai pakankamai ramiai savaitgalis praėjo ir tikrai absoliuti dauguma laikėsi rekomendacijų ir reikalavimų“, – dėstė ministras.

„Tikėkimės, kad taip bus ir ateityje ir kažkokių papildomų ribojimo priemonių nereikės imtis“, – pridūrė jis.

Vyriausybė trečiadienį sušvelninusi karantino sąlygas leido dirbti ne maisto parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko. Atnaujinti veiklą galėjo visos smulkios remonto, buities paslaugų įmonės, įskaitant ir veikiančias didžiuosiuose prekybos centruose.

Už reikalavimų nesilaikymą gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

Pasigenda informacijos iš Klaipėdos hospiso

14:39

R.Lingienė taip pat pakartojo ministro išsakytą teiginį, kad ši įstaiga turėjo leidimą vienai hospiso lovai, vadinasi, galėjo priimti tik vieną pacientą.

„Ši įstaiga neteikia nustatyta tvarka informacijos apie susirgusius ar mirusius asmenis. Ir apie mirusį asmenį, o praėjo jau daugiau nei parą, NVSC iš šios įstaigos oficialios informacijos neturi.

Be to, Klaipėdos hospisas teikia paslaugas ir namuose, todėl skubos tvarka paprašyta pateikti informaciją, kur jie lankėsi, su kuo bendravo. Neatmestina, kad užsikrėtusių, sąlytį turėjusių asmenų bus daugiau“, – teigė R.Lingienė.

Tiriami Nemenčinės gyventojai: didžiausias židinys – UAB „Vilnika“

14:35 Atnaujinta 14:59

Nemenčinėje, bendrovėje „Vilnika“ iš 285 darbuotojų 84-iems nustatytas užsikrėtimas COVID-19 atvejai, pranešė sveikatos apsaugos ministras A.Veryga. Toks skaičius esą neramina.

„Tai vertintina kaip pagrindinis ligos židinys, nes iš visų kitų tyrimų, kurie buvo paimti, ir iš rezultatų, kuriuos turėjom anksti ryte, tik 5 papildomi atvejai buvo nustatyti Nemenčinėje. Gal jų vėliau, ištyrus visus mėginius, bus ir daugiau, bet kol kas matom, kad šita uždaroji akcinė bendrovė lieka pagrindiniu ligos židiniu“, – tikino ministras.

Iš 5 jo paminėtų papildomų atvejų du nustatyti globos namuose „Senevita“, 1 – Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Pirmadienio ryto duomenimis, Nemenčinės gyventojams buvo atlikti 807 laboratoriniai testai dėl COVID-19 ir 770 greitųjų testų.

Dalis gyventojų, pasak A.Verygos, atlikti greituosius testus atsisako.

„Žinoma, jokios prievartos jų atžvilgiu nėra naudojama. Tik tiek, kad norėčiau paraginti tirtis, nes čia yra jūsų pačių labui žinoti situaciją ir tą situaciją suvaldyti“, – kalbėjo ministras.

Jei atlikus tyrimus gyventojams paaiškėtų, kad židiniai – lokalūs, karantino režimą Nemenčinėje galima būtų švelninti, teigė A.Veryga. Bet kol kas to esą daryti neplanuojama – „lieka viskas kaip yra“.

Be to, Nemenčinėje bus siūloma pratęsti judėjimo ribojimus.

Bus siūloma ir karantiną pratęsti, ir bent savaitei pratęsti Nemenčinėje esančius apribojimus.

„Bus siūloma ir karantiną pratęsti, ir bent savaitei pratęsti Nemenčinėje esančius apribojimus, kur bus gauti detalūs visų tyrimų rezultatai, kol mes galėsime pasakyti, ar tai labai lokalus įmonės plitimo atvejis, ar tų židinių pačioje Nemenčinėje yra daugiau ir tada reikia tęsti ilgesnį laiką“, – tikino A.Veryga.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės ketvirtadienį savaitei apribotas atvykimas ir išvykimas iš Nemenčinės, šios priemonės įvestos iki vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį.

R.Lingienė: Klaipėdos hospise ignoruoti reikalavimai

14:34

R.Lingienė spaudos konferencijoje kalbėjo apie situaciją Klaipėdoje. „Nors mes apie ją sužinojome praėjusį ketvirtadienį, bet atliekant atvejų tyrimą paaiškėjo, kad šaknys yra giliau ir to reikėjo tikėtis.

Trumpai chronologija: praėjusį ketvirtadienį, balandžio 16 dieną, NVSC gavo informaciją apie COVID-19 susirgusį Klaipėdos greitosios pagalbos stotyje dirbantį asmenį, kuris dirba ir viešojoje įstaigoje Klaipėdos paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centre, kitaip tariant – Klaipėdos hospise. Nedelsiant buvo pradėta atvejo epidemiologinė diagnostika, nustatomi kontaktavę asmenys, kontaktavusiems asmenims nedelsiant nurodyta izoliuotis.

Penktadienį 24 hospiso darbuotojams ir 38 pacientams buvo paimti ėminiai tyrimams dėl COVID-19, kitą dieną turėjome rezultatus – nustatyta, kad dešimt darbuotojų ir 30 pacientų buvo užsikrėtę. Sekmadienį pakartoti tyrimai aštuoniems pacientams, kuriems nebuvo nustatytas virusas, ir rezultatai parodė, kad trys pacientai vis dėlto yra užsikrėtę. Iš viso susirgo 11 hospiso darbuotojai ir 33 pacientai, vienas iš jų šeštadienį, deja, mirė“, – sakė R.Lingienė.

Jos teigimu, šeštadienį buvo nurodyta hospisui nedelsiant atskirti COVID-19 teigiamus pacientus nuo neigiamų ir juos atskirai izoliuoti, taip pat izoliuoti sąlytį turėjusius darbuotojus, gydyti užsikrėtusius. Nurodyta ir suformuoti neturėjusių sąlyčio darbuotojų grupę, ją padalinti į dvi dalis ir atskirai dirbti su COVID-19 teigiamais ir neigiamais pacientais. Darbuotojų srautai privalo nesikirsti, naudoti tinkamas apsaugos priemones, sustabdyti kitų paslaugų tiekimą.

Sekmadienį buvo atlikta dar viena Klaipėdos hospiso patikra, anot R.Lingienės, dar ruošiamos išvados, bet esą be sisteminio infekcijų kontrolės reikalavimų, tokia padėtis negalėjo būti.

Nustatyti pažeidimai Klaipėdos hospise

14:25 Atnaujinta 15:11

Ministras pakomentavo situaciją dėl koronaviruso židiniu tapusio Klaipėdos hospiso. Čia iš 38 hospiso pacientų, iš pradžių virusas nustatytas 30-iai, dar trys atvejai patvirtinti vėliau. Taip pat jis nustatytas dešimčiai įstaigos darbuotojų.

„Paskutinė informacija, kurią turim iš Klaipėdos hospiso, sakyčiau, kad yra mažų mažiausiai skandalinga. Tai, ką išsiaiškino Visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie vertino ten situaciją, šita įstaiga higienos pasą turėjo tik vienai hospiso lovai paslaugoms teikti. Realybėje ten buvo 38 vietos ir iš tų 38 didžioji dalis pacientų yra užsikrėtusių. 

Jeigu visa ta situacija absoliučiai teisinga, matyt, bus ir tam tikrų asmenų atsakomybės klausimas“, – kalbėjo ministras.

Informaciją apie pažeidimus hospise jis teigė sužinojęs tik prieš spaudos konferenciją ir bent preliminariai teigė matantis pagrindą kreiptis į teisėsaugą.

„Matysim, įvertinsim visą situaciją. Bus surašyti patikrinimo dokumentai, detalus aktas. Tada ir bus priimti sprendimai. Iš to, ką dabar matom, gali būti pagrindas kreiptis į teisėsaugą“, - kalbėjo A.Veryga ir hospiso vadovybės „neatsakingą elgesį“ pavadino kriminalu.

Iš 242 pasveikusių 50 – medikai

14:16 Atnaujinta 14:49

Lietuvoje patvirtinti 1326 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. 242 asmenys pasveiko, iš jų 50 – medikai, pranešė sveikatos apsaugos ministras.

Medikų testavimas, anot A.Verygos, tęsiamas, kasdien atliekama apie keli šimtai tyrimų. Ši grupė, pasak ministro, viena intensyviausiai tiriamų.

Ministro žiniomis, stacionare šiuo metu dėl COVID-19 gydomi 147 pacientai, reanimacijoje – 17 asmenų.

„Visiems jiems yra taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija“, – kalbėjo A.Veryga.

Dar 42 pacientai, pasak jo, gydomi ne reanimacijoje – jiems taikoma deguonies terapija.

„Bendrai jeigu vertinti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų užimtumą, jis šiuo metu yra 5,4 proc.“, – tikino ministras.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-20 14:16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius