Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 22

Nauji faktai iš ugniagesių praeities: gražiai užglaistyta kyšio istorija

Buvusios ugniagesių vadovybės darbeliai tebelenda į dienos šviesą. Šį kartą – gražiai užglostyta kyšio istorija.
Siūlytas kyšis
Kyšis / Telšių policijos nuotr.

Apie vienam iš inspektorių perduotą kyšį gerai žinojo visa Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovybė bei atsakingi pareigūnai, tačiau laiku apie tai nepranešė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Negana to, inspektoriui leido kyšį grąžinti bei savo noru pasitraukti iš tarnybos be jokių pasekmių. Tiesa, buvęs PAGD vadovas Remigijus Baniulis teigia, kad jie tiesiog padaryti „atpirkimo ožiais“.

„Nekaltas“ vokelis

Tuometis PAGD inspektorius Mečislovas Klimovičius įmonę, esančią sostinės Karveliškių g., turėjo tikrinti pernai vasario 12 d. Tačiau patikrinimas buvo perkeltas į 18 d. Atlikus neseniai pastatytame pastate esančios bendrovės patikrinimą, jos savininkė (pavardė redakcijai žinoma) kaip „suvenyrą“ įteikė M.Klimovičiui šachmatų dėžutę. Lyg ir nieko baisaus, tačiau bėda ta, kad dėžutėje gulėjo vokelis. Tarnybinio patikrinimo išvadose rašoma, jog M.Klimovičius apie tą vokelį teigė nieko nežinojęs.

Reakcija į ministerijos reikalavimus buvo tokia: PAGD direktorius R.Baniulis leido G.Bagdonui išeiti savo noru, o R.Steponavičius iki šiol savo poste ir, kaip teigiama, tarnybinių nuobaudų neturi bei charakterizuojamas teigiamai.

Po patikrinimo, kuris šiaip buvo nei kokio stambaus objekto, nei kitaip kuo nors ypatingas, M.Klimovičių kvietėsi Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius ir primygtinai teiravosi, ar šis ką nors paėmęs. Remiantis tyrimo išvadomis, M.Klimovičius pasisakė paėmęs šachmatus. Vėliau jis R.Steponavičiui pasakė, kad dėžutėje yra vokas su pinigais. R.Steponavičius liepė viską nuvežti ir grąžinti bendrovės savininkei. M.Klimovičiaus teigimu, R.Steponavičius tuomet pasakęs frazę, kad PAGD „yra informacija ant manęs“. Grąžinus gautą dėžutę su vokeliu R.Steponavičius pasiūlė jam išeiti iš darbo savo noru.

Tarnybinio patikrinimo išvadose dėl kyšio paėmimo galima rasti keletą įdomių smulkmenų. Viena iš valdybos darbuotojų neva pasakiusi M.Klimovičiui: „atsidūrei netinkamu laiku ir netinkamoje vietoje“. Antra „smulkmena“ – vadovybė žinojo apie galimai paimamą kyšį. Tai liudija kad ir toks faktas, kad inspektorius jau buvo stebimas dviejų Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų bei PAGD vidaus tyrimų skyriaus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Baniulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Baniulis

Apie kyšį žinojo ir Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Giedrius Bagdonas ir netgi pats PAGD vadovas Remigijus Baniulis. Tačiau nuo STT iki tol, kol viskas gražiai nebuvo sutvarkyta, tai buvo slepiama. Beje, nepatvirtintais duomenimis, apie šį faktą STT pirmiausiai telefonu pranešė anonimas, o tik po to – PAGD.

Generolas: „Mes padaryti atpirkimo ožiais“

PAGD Vidaus tyrimo skyriaus viršininkas G.Bagdonas raštu apie tai informavo STT. Bet tai buvo padaryta jau kovo 3 d., praėjus parai po kyšio paėmimo/grąžinimo istorijos, kai M.Klimovičius buvo sėkmingai išėjęs iš darbo „savo noru“, tad jam niekas nebegrėsė.

Dabar jau į pensiją pasitraukęs generolas R.Baniulis tikino, kad Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai liepė nesikišti, nes esą jie patys seka galimą kyšio perdavimą ir yra pranešę kam reikia. „Mums liepė nesikišti. Gavau tokį raštą. O po to mes likome kalčiausi“, – sakė R.Baniulis.

Toks raštas yra, redakcijai pavyko jį gauti. Jame informuojama, kad LKPB pareigūnai žino apie būsimą/galimą kyšio perdavimą. Tačiau tai vis dėlto neatleidžia PAGD vadovybės nuo atsakomybės pranešti šį faktą STT.

Kaltų nebuvo

„Savo noru“ po šios istorijos (ir dar kelių, dabar jau išlindusių viešumon) iš PAGD pasitraukė tiek Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas G.Bagdonas, tiek pats PAGD vadovas R.Baniulis.

Beje, dėl visų šių preciziškai atliktų kyšio glaistymo veiksmų niekas tiesiogiai nubaustas nebuvo. Nors, pvz., patikrinimo išvadose rašoma: „R.Steponavičius nesilaikydamas Statuto 29 str. 3 p., 33 str. 7 d. ir 64 str. 1 d., Tvarkos aprašo 7 p. ir Rekomendacijų tvarkos 76 p. reikalavimų pažeidė Valstybės tarnybos įstatymo 15 str. 1 d. 1 p. ir padarė tarnybinį nusižengimą“. Vidaus reikalų ministerijos rašte, adresuotame tuomečiam PAGD vadovui R.Baniuliui, reikalaujama paaiškinti, kokios bausmės skirtos nusižengusiems pareigūnams. Be to, primygtinai rekomenduojama patraukti atsakomybėn G.Bagdoną bei R.Steponavičių.

Reakcija į ministerijos reikalavimus buvo tokia: PAGD direktorius R.Baniulis leido G.Bagdonui išeiti savo noru, o R.Steponavičius iki šiol savo poste ir, kaip teigiama, tarnybinių nuobaudų neturi bei charakterizuojamas teigiamai.

Su R.Steponavičiumi susisiekti ir pasiteirauti, kaip jis paaiškintų visą istoriją, nepavyko. Pareigūnas šiuo metu atostogauja ir telefono ragelio nekelia.

Pats R.Baniulis tyrimo, kurį atliko jo vadovaujama įstaiga, pripažintas nekaltu. Savo atsakomajame rašte R.Baniulis teigia, kad „padaryti nusižengimai yra mažareikšmiai“, todėl esą galima apsiriboti griežtu įspėjimu. Įdomu, kad tokios nuobaudos oficialiai iš viso nėra.

Dabartinis PAGD vadovas Kęstutis Lukošius teigė gerai žinantis šią istoriją. Kyšis buvo nedidelis – maždaug 65 eurai.

„Tai visai nesvarbu. Nors ir vienas euras būtų – kyšis yra kyšis. Aš teiravausi mūsų teisininkų, nes norėjau, kad tie asmenys sulauktų tinkamo jų veiksmų įvertinimo. Deja, nieko nebegalima padaryti nes suėjo senaties terminas Gaila, kad tokie poelgiai – netoleruotini poelgiai – taip ir lieka – be jokios atsakomybės“, – sakė naujasis PAGD vadovas.

Belieka tik pridurti, kad šioje situacijoje labiausiai nukentėjo minėtos bendrovės savininkė (jos pavardės dėl etikos sumetimų neskelbiame). Ji buvo teisiama už kyšio davimą ir nuteista. Pagal baudžiamąjį įsakymą jai buvo skirta bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius