-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 22

Nauji gandai apie liberalų griūtį: kuriama liberalių valstiečių frakcija?

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas pripažįsta iš skirtingų šaltinių vis girdintis gandų apie savo frakcijos griūtį. Esą partijos pirmininko rinkimus pralaimėjęs Vitalijus Gailius su dar mažiausiai trim frakcijos nariais buria liberalių valstiečių frakciją, o trūkstamus narius šiam dariniui siūlosi „paskolinti“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. V.Gailius tai kategoriškai neigia.
Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas
Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Aš esu girdėjęs, kad siūlo „valstiečiai“ net kelis savus pridėti prie tokios frakcijos, jei reiks. Na, bet, kadangi ne su manim kalbėta, tai viskas pakimba ore. Iš dalies tai gali būti tiesa, bet aš patvirtinti negaliu. Su manim niekas apie tai nekalbėjo. Turiu būti ištempęs ausis. Esame apie tai kalbėję frakcijoje, tai sakoma, kad tai – tik gandai“, – teigė E.Gentvilas.

Tačiau pastarųjų savaičių kelių liberalų elgesys ir balsavimas už biudžetą E.Gentvilui kelia nerimą. Jis pripažįsta pastaruoju metu rekomendavęs kolegoms apsispręsti, ar jie nori stiprinti Liberalų sąjūdį, ar jį griauti.

„Užvakar pasikalbėjome visai nesibarant ir sakiau: na galvokit: prieš biudžetą manęs klausia televizijos dėl liberalų požiūrio apie biudžetą, o po balsavimo klausia, kodėl trys liberalai balsavo. Na, ką mes darom? Norisi tos brandos“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalai viešai biudžeto nerėmė, tačiau atėjus laikui balsuoti net trys opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovai paspaudė mygtuką „už“.

Tai padarė trys liberalų ūkininkai Juozas Baublys, Jonas Liesys ir Jonas Varkalys. V.Gailius balsavime išvis nedalyvavo. Seimo koridoriuose „valstiečiai“ šypsosi, kad taip V.Gailius esą parodė susvyravęs ir neatėjęs į posėdį tik tam, kad nereikėtų balsuoti prieš.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Liesys (kairėje) ir Juozas Baublys.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Liesys (kairėje) ir Juozas Baublys.

Tačiau V.Gailius sako, kad viskas buvo daug paprasčiau. Jis tikina tą dieną, kai Seime vyko biudžeto priėmimas, vykęs į suplanuotą vizitą pas stomatologę.

Liberalų vicepirmininkas sako, kad jam net juokinga, kokiais gandais virto toks paprastas kasdienis dalykas.

Kartu jis kategoriškai neigia gandus apie bet kokį galimą Liberalų sąjūdžio frakcijos skilimą.

V.Gailius tikina, kad jie visiškai niekuo nepagrįsti.

Gandus, kad ruošiasi keisti frakciją, neigia ir už biudžetą prieš partijos valią nubalsavęs parlamentaras Jonas Varkalys. Mitą apie jo slinktį link „valstiečių“ šią savaitę dar pakurstė tai, kad J.Varkalio pavardė pasirodė prie specialiojo buvusios koalicinės Vyriausybės, kurioje dirbo ir liberalai, veiklos tyrimo iniciatorių.

Šį tyrimą nori atlikti „valstiečiai“. Nutarimo projekte, kurį palaikė J.Varkalys, teigiama, kad Lietuva 2009–2012 metais skolinosi dvigubai brangiau, nei galėjo pasiskolinti iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), ir siūloma išsiaiškinti, kodėl buvo pasirinktas toks kelias.

J.Varkalys sako, kad jam nuoširdžiai norėjosi, kad komisija būtų suburta ir atsakytų į visus klausimus.

„Yra vienintelis dalykas, dėl ko aš pasirašiau, tai yra tai, kad vieną kartą pasibaigtų tos diskusijos. Kad būtų ištirta, pasakyta, kas kaip ir baigtųsi tie metų metus besitęsiantys kaltinimai, kai kaltinami ir liberalai, ir konservatoriai. Ar tos kaltės ten yra, ar nėra, kad pasižiūrėtų. Norėjosi padėt greičiau tašką“, – sakė J.Varkalys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Varkalys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Varkalys

Seimo narys tikino, kad jam pačiam neaišku, ar tikrai buvo paimta paskola su per didelėmis palūkanomis, ar ne.

Tačiau pateikus dokumentą Seimui, J.Varkalys staiga persigalvojo ir balsuodamas dėl savo paties teikto projekto susilaikė.

Jis aiškina taip pasielgęs, nes pateikimo procedūros metu išgirdo įtikinančius argumentus.

„Susilaikiau, nes išgirdau vieną kitą motyvą dėl komisijos. Ir A.Kubiliaus kalba buvo, kiti kalbėjo. Tai pagalvojau, kad gal ir paskubėjom su ta komisija, gal ir nereikėjo to daryti. Ne tai, kad A.Kubilius įtikino, ne tai, kad pakeičiau nuomonę, nei ką, bet tiesiog norėjau informacijos, kad ateity galėčiau kaip ir ką daryti. Gal paaiškės kas nors. Nors vargiai tikiu, kad kažkas kažką aiškinsis. Susilaikiau, nes man po tų kalbų pritrūko motyvacijos palaikyti tą sprendimą“, – kalbėjo J.Varkalys.

J.Varkalys sakė, kad jo palaikymas šiai iniciatyvai ir balsavimas už biudžetą jokiu būdu nereiškia jo noro keisti frakciją ir flirto su „valstiečiais“.

Seimo narys sako, kad visada buvo ir bus liberalas ir net siūlė lažintis, kad ir kitais metais nuomonės nepakeis.

„Aš apie savo mintis išgirstu iš kitų. Tai juokingiausia ir įdomiausia, kad nė nespėji pagalvoti, o tavo nuomonę jau kas nors pasako. (…) Aš niekur nesiruošiu judėti. Juk žinot ir apie mano amžių, ir viską, aš tikrai nemanau, kad tuos dalykus turiu keisti ir net minties tokios neturiu“, – kalbėjo jis.

E.Gentvilas tikina, kad J.Varkalys, palaikydamas „valstiečių“ iniciatyvą dėl A.Kubiliaus veiklos tyrimo, tiesiog suklydo.

Anot jo, apie tai pakako pakalbėti frakcijoje ir J.Varkalys po to pokalbio priėmė sprendimą atsitraukti.

„Aš jo to neprašiau, bet jis pats pasakė, kad nepalaikys. Nieko keisto, čia tikrai neieškokime kriminalo. Man irgi yra buvę taip, kad esu pasirašęs nepagalvojęs. Taip, aš žinau, kad žmogui buvo siūloma eiti iš mūsų frakcijos į kitą, bet jis yra priėmęs sprendimą niekur neiti“, – sakė E.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius